reklama 11D

Pegasus World Cup ovládl City Of Light. Milionový dostih čekají změny

ikonka

Accelerate se v sobotu rozloučil porážkou, v hustém dešti odběhnutý Pegasus World Cup vybojoval City Of Light s Javierem Castellanem. Mexická naděje Kukulkan ani na okamžik nebojovala o přední příčky.
27.01.2019 00:14  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Měl to být souboj vítězů Breeders’ Cupu, ale devíti miliony dolarů dotovaný Pegasus World Cup na floridském závodišti Gulfstream Park se v sobotu nakonec stal snadnou záležitostí jediného koně, pětiletého City Of Light s žokejem Javierem Castellanem.
 
Vítěz Breeders’ Cup Dirt Mile na konci protilehlé roviny převzal vedení, začal se na podmáčené dráze vzdalovat soupeřům a v cílové rovině lehce odskočil. Dlouhých pět délek za svěřencem trenéra Michaela W. McCarthyho finišoval druhý Seeking The Soul. "Bylo to dnes úplně snadné. Kůň byl skvěle připraven a od začátku se mi moc líbil. Skláním se před trenérem," řekl po doběhu Castellano.
 
"Splnil se nám velký sen a musím pogratulovat Javieru Castellanovi k mistrovské jízdě. Bavili jsme se v paddocku a měl naprosto přesnou představu o průběhu. Pro mě je to nejlepší americký žokej," radoval se vítězný majitel, námořní veterán Willian K. Warren jr.
 

Sledujte naši novou dostihovou rubriku - další články najdete ZDE

 
Na loučícího se vítěze Breeeders’ Cup Classic Accelerate, který loni vyhrál pět dostihů grupy 1, zbyla vzdálená třetí příčka. Favoritův jezdec Joeal Rosario se sice snažil v oblouku zachytit nástup vítěze, ale neuspěl. Stejně jako vítěz mexické trojkoruny, ve čtrnácti startech neporažený Kukulkan, který nepřipadal ani na okamžik v úvahu pro přední příčky. V sedle s Frankiem Dettorim nestíhal už před koncem protilehlé roviny.
 
Coolmore bral druhé místo v "Turfu"
 
Horký favorit se neprosadil ani v premiérově konaném Pegasus World Cup Turf - Yoshida strávil první polovinu dostihu na posledním místě a v závěru se venkovní stopou dokázal posunout jen na šesté místo. Vítězství získal úderným finišem pětiletý Bricks And Mortar s žokejem Iradem Ortizem jr., který dominoval o 2 1/2 délky.
 
Za svěřencem Chada Browna vybojovala druhé místo pro Evropu coolmorská hnědka Magic Wand pod Waynem Lordanem, která na cílové čáře odkázala na třetí pozici Frankie Dettoriho na Delta Prince v majetku rodiny Stronachových.
 
Japonská klisna Aerolithe v oblouku zeslábla a propadla se na zadní pozice.
 
"Milionové zápisné? Tvrdý oříšek"
 
Pegasus World Cup se běžel na závodišti Gulfstream Park teprve potřetí. První ročník, vypsaný s dotací 12 milionů dolarů a zápisným milion dolarů, se konal v lednu 2017.
 
Původní nápad kanadského podnikatele rakouského původu Franka Stronacha se tenkrát setkal s nemalou skepsí, ale každý ze tří ročníků dokázal přilákat úřadujícího vítěze Breeders’ Cup Classic. Zatímco Arrogate dostih využil jako součást přípravy na Dubai World Cup, majitelé Gun Runnera, California Chrome a Accelerate kvůli němu pozdrželi odchod svých hvězd do chovu.
 
Letos se Pegasus World Cup rozdělil na dva dostihy s dotacemi 9 a 7 milionů dolarů a pořadatelé připouštějí, že další změny zřejmě budou následovat. Výkonný šéf Stronach Group Tim Ritvo naznačil, že by brzy mohl přibýt třetí dostih určený klisnám. Změn by mohl doznat i termín, neboť 2. února 2020 se v Miami má hrát Super Bowl.
 
“Představte si ten ekonomický efekt, kdyby se Super Bowl a Pegasus World Cup konaly ve stejný víkend. To bude hodně bláznivé,” řekl Ritvo.
 
Ještě v roce 2017 bral vítězný Arrogate 7 milionů dolarů, letos vydělal City Of Light v Pegasus World Cupu 4 miliony a Bricks And Mortar v Pegasus Turf 3 miliony dolarů. “Start v tomto dostihu dává smysl jen v případě, že si opravdu věříte na doběh mezi nejlepšími pěti,” citoval server thoroughbredracing.com šéfa stáje WinStar Farm Elliotta Waldena.
 
Vzhledem k tomu, že tříletí koně na začátku roku teprve vstupují do série předzkoušek Kentucky Derby, udržení sportovní prestiže Pegasus World Cupu závisí výhradně na tom, zda se pořadatelům podaří nadále lákat starší hvězdy.
 
I proto se Gulfstream Park podle všeho bude dál snažit korigovat původně tak horentní zápisné. “Milion dolarů byl přece jen dost tvrdým oříškem. Teď jsme se dostali na 500 000 dolarů, což se v kombinaci s vrácením minimálně 200 000 dolarů začíná víc blížit zápisnému Breeders’ Cup Classic nebo Kentucky Derby,” podotkl Ritvo.
 
 
Foto: Gulfstream Park
 
Chcete, aby vám neunikly žádné novinky o dostizích? Na tomto odkazu si můžete objednat zasílání nových článků e-mailem.



Pegasus World Cup (Gr.1, 1818 m, 3+s, 9 milionů dolarů)
1. CITY OF LIGHT (Javier Castellano, tr. M. W. McCarthy, Warren & William)
2. SEEKING THE SOUL (John Velasquez)
3. ACCELERATE (Joel Rosario)
Původ vítěze: Quality Road - Paris Notion (Dehere)
 
Pegasus World Cup Turf (Gr.1, 2092 m, 4+s, 7 milionů dolarů)
1. BRICKS AND MORTAR (Irad Ortiz jr., tr. Chad Brown, Klaravich Stables & Lawrence)
2. MAGIC WAND (Wayne Lordan)
3. DELTA PRINCE (Frankie Dettori)
Původ vítěze: Giant’s Causeway - Beyond The Waves (Ocean Crest)

reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE