Pedro Veniss vzpomíná na Rio. Jako by Quabri říkal, že je vše v pohodě

ikonka

Fešák světových kolbišť odchází ze sportu. Hřebec Quabri de L´Isle se rozloučil při prosincovém mítinku v Ženevě. Jeho jezdec Pedro Veniss o něm říká, že je jeho nejlepším přítelem a vzpomíná na nejemotivnější momenty společné kariéry.
27.12.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

Hned několik špičkových koní se v posledním měsíci roku 2021 rozloučilo se svou sportovní kariérou. Byl mezi nimi i parkurový „hezoun“ Quabri de L´Isle. Ryzák spojil velkou část života s brazilským reprezentantem Pedrem Venissem.
 
Hřebec plemene Selle Francaise se narodil v roce 2004. Jeho chovatelem je Etienne Poisson, kterému se podařilo namíchat opravdu kvalitní geny. Otcem Quabriho je Kannan, dědem ze strany matky je Socrate de Chivre po plemeníkovi Grand Veneur. Fanoušci si ryzáka zamilovali zejména pro jeho líbivý exteriér. 
 
První mezinárodní starty si zapsal v sedle s lucemburským jezdcem Nicolasem Mignonem, což bylo v jeho osmi letech. Hned v další sezoně ho koupil Ukrajinec Alexander Onischenko, jenž s ním zpočátku také závodil. Absolvoval tři mítinky CSI ve Spojených arabských emirátech v lednu a únoru roku 2013. V žádné ze soutěží, jež dokončil, nijak nezářil a hřebce začal jezdit Ulrich Kirchhoff. 
 
Rodilý Němec, který má na svém kontě dvě zlaté medaile z olympijských her 1996 v Atlantě, pracuje už řadu let právě pro Onischenka a kvůli členství v ukrajinském národním družstvu změnil občanství. Ostatně stejně jako všichni jeho týmoví kolegové. Ani Kirchhoff však s Quabrim díru do světa neudělal. A tak ho ukrajinský majitel prodal.
 
 

Nejlepší přítel

Od roku 2014 se začal objevovat na světových kolbištích v sedle s Brazilcem Pedrem Venissem. Ten o něm mluvil vždy v superlativech. „Quabri je ten nelepší přítel, jakého jsem si mohl přát. Cítím, že pro mě udělá všechno,“ nechal se slyšet. 
 
Za řadou úspěchů stojí skvělá práce nejen jezdce, ale celého týmu. Jeho nedílnou součástí je ošetřovatel Luca Ferreira, který s Quabrim denně přichází do úzkého kontaktu. „Poprvé jsem se s ním setkal, když jsem ho vyzvedával u Cassia Rivettiho poté, co ho koupila Pedrova tchýně,“ vzpomíná ošetřovatel a dodává: „Nezanechal nejlepší dojem. Jeli jsme totiž trénovat s dvěma dalšími koňmi a Pedro vymyslel, že ho naložíme cestou. Jenže on šílel a lezl v kamionu přes přepážky, aby se dostal k ostatním koním.“
 
Od té doby se hodně změnil. Doma ve stáji, kde všechno a všechny zná, je klidný. „Ví, že je král stáje. Když jsme ho přivezli, byl jen jedním z mnoha. Jak ale rostl v Pedrovu jedničku, velmi dobře pochopil, jak moc důležitý je. Miluje být boss,“ popisuje Luca ryzáka.
 
 

Sportovní trofeje

Pedro přiznává, že měl dva velké sny, a to uspět na olympiádě a vyhrát některou z Velkých cen zařazených do série Rolex Grand Slamu. Oboje se mu podařilo. Dvojice se účastnila olympijských her hned dvakrát. Ty první v roce 2016 proběhly navíc na domácí půdě. V individuálním hodnocení dojeli Pedro a Quabri šestnáctí. Ve dvou kolech soutěže družstev zapsali jen pět trestných bodů a Brazílie brala páté místo. 
 
„Olympiáda byla výjimečným zážitkem. V soutěži družstev jsem šel za Brazílii jako poslední. Na opracovišti jsem byl hodně nervózní. Diváci byli neuvěřitelní, celou dobu křičeli Brazílie, Brazílie. A jak jsme přicházeli ke kolbišti, Quabri začal řehtat. Jako by mi říkal: žádný problém, bude to v pohodě. To byl tak skvělý pocit, mít s ním tento druh komunikace,“ líčí Pedro nejhezčí momenty kariéry. 
 
 

Čtěte také: Končí olympijská klisna Fine Lady. Superstar, která nesnášela aplaus

 
 
Ten druhý nastal v témže roce. Sezona 2016 jim totiž vyšla výborně, což stvrdili vytouženým vítězstvím v Rolex Grand Prix v Ženevě. Triumf utkvěl v paměti výrazně i ošetřovateli Lucovi. „Ženeva je moje nelepší vzpomínka. V rozeskakování bylo tehdy tolik rychlých koní: Casall Ask, Flora de Mariposa, Taloubet Z, Nino des Buissonnets, Ursula XII… Přesně si vybavuji, že Pedro šel do arény s tím, že to prostě zkusí. Upřímně, oba jsme věděli, že je téměř nemožné vyhrát,“ popisuje Luca pocity, když dvojice nastupovala proti zmíněným hvězdám. „A ono to vyšlo. Nemohl jsem tomu uvěřit, uvědomil jsem si to až doma. Mám hodně hezkých vzpomínek, ale Ženevu nic nepřekoná.“
 
Pedro se s hřebcem účastnil také třikrát Panamerických her. Z těch, jež se konaly v roce 2019, má zlato. Cenné trofeje má také z Rolex Grand Prix Versailles nebo z pětihvězdové Grand Prix Spruce Meadows. Absolvoval Světové jezdecké hry v Caen a Tryonu a poslední velkou akcí byla olympiáda v Tokiu.
 
 

Kariéra plemeníka

Quabri je plemenným hřebcem a v této cestě bude pokračovat po skončení sportovní kariéry. „Jeho potomci jsou tak krásní, doufám, že všem předává i povahu. Pokud po něm budou dědit všechny jeho kvality, bude to skutečně hvězdný hřebec,“ říká Luca.
 
Ryzák má ve stáji postavení celebrity. „Miluje pozornost. Pusinkovat a mazlit ho může klidně i moje malá dcerka. Co ale nesnáší, to jsou poníci. Poníka mu jako kamaráda na důchod opravdu nepořídíme,“ směje se Luca. 
 
Zdroj: FEI, World Of Show Jumping
 
Foto: Digishot / FEI