reklama 11B

Pavel Hudeček: Péče o trávu je celoroční práce. Přípravy ČSP vrcholí

ikonka

Blíží se třetí kolo Českého skokového poháru Velká cena Ostravy, která se tradičně jezdí na travnatém kolbišti. Tráva, jež je jen na dvou pohárových kolbištích, má své výhody i úskalí. My jsme na toto téma požádali o rozhovor Pavla Hudečka.
10.05.2019 16:40  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

Velká cena Ostravy zažije v roce 2019 už 55. ročník. Mezi Velkými cenami zařazenými do Českého skokového poháru má nejdelší historii. Výjimečná je ještě jednou věcí. Jezdí se na travnatém kolbišti, a tím disponuje z dalších deseti pořadatelů Českého skokového poháru už jen TJ Slovan ve Frenštátě.
 
Tráva jako povrch má své výhody, ovšem jeho údržba je velmi náročná. Povrch je jedním z důležitých faktorů, podle kterých se jezdci rozhodují o účasti. Jak se o trávu celoročně pečuje, jak probíhá příprava na blížící se Velkou cenu v Ostravě, i na další otázky jsme se zeptali předsedy klubu Pavla Hudečka. 
 

Co je obecně výhodou a naopak nevýhodou travnatého povrchu?

Otázka travnatého kolbiště je pro mnohé klíčovou otázkou účasti v naší Velké ceně. Dle zahraničních studií veterinárních lékařů i veterinářů v ČR například MVDr. Zdeňka Žerta je udržovaný travnatý povrch nejpříznivější pro zátěž kloubů a šlachového aparátu při skákání, dopadu, brždění. Estetickou výhodou opravdu je, že parkur na trávě vypadá lépe, je plný a příjemný.
 
Nevýhodou je veliká pracnost a nákladnost udržení travnatého povrchu a při extrémních srážkách, které se mohou vyskytnout kdykoliv, je nemožné okamžitě závodit. Kromě toho je ježdění na pískových kolbištích pro jezdce již běžné a travnatý povrch je z "politických důvodů" označován za nejezditelný.
 

Jak vaše kolbiště celoročně udržujete?

Celoroční péče o kolbiště probíhá ve spolupráci s odbornou firmou pečující o sportovní trávníky (golfová a fotbalová hřiště), během roku se provádí několikrát cílené hnojení s optimálním obsahem potřebných živin. Trávník se podle potřeby, ovšem minimálně jednou týdně, seká a zavlažuje. Je to skutečně celoroční práce.
 

Jaká byla příprava povrchu přímo před Českým skokovým pohárem?

Přímo před konáním Velké ceny každoročně specializovaná firma provede provzdušnění a zapískování pro lepší pružnost, propustnost a soudržnost povrchu.
 

Jaké počasí před závody je ideální? 

Nejlepší počasí je takové, které krásně udrží pružný terén a zelenou trávu. Přiměřené srážky nejlépe hodinku večer. Nejhorší počasí je, jako bylo loni. Celý měsíc nepršeno, takže denně jsme zavlažovali, abychom udrželi ideální stav povrchu. Dva dny před závody začalo velmi silně a vytrvale pršet a v noci mezi jednotlivými závodními dny přišla vydatná průtrž mračen s bouřkou. I přes tuto hrůzu jsme závody nezrušili a soutěže se odjely.
 

Pravidla Českého skokového poháru přináší jednu novinku. K bodům, které jezdci vybojují na travnatých kolbištích, se bude automaticky přičítat do žebříčku pět bodů. Co na to říkáte?

Doufáme, že je přínosem pro nás a pořadatele ve Frenštátě.
 

Myslíte si, že přitáhne více jezdců? Máte nějaké ohlasy od jezdců?

Uvidíme, zatím ohlasy nejsou.
 

Co dalšího připravujete, co by mohlo nalákat jezdce k účasti?

Děláme vše proto, abychom udělali pískové kolbiště a nemuseli pořád obhajovat existenci našeho travnatého.
 
 
První parkury vyrostou na kolbišti Baníku Ostrava v pátek 17. května. Velká cena Ostravy je na programu v neděli 19. května.
 

Více o Českém skokovém poháru se dozvíte zde





reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE