Patrick Müller: Když jsem Cascalla zkoušel, nenechal mě ani nasednout

ikonka

Patrick Müller spadá do kategorie mladých jezdců. Dříve se účastnil například juniorského národního šampionátu, a to s valachem Cascallo. Toho také označuje za svého výjimečného koně, i když zprvu to vypadalo, že společnou cestou vůbec nepůjdou.
25.11.2021 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


Patrick Müller se svým nezapomenutelným koněm Cascallem prožil těžké začátky, než si k sobě našli cestu. Nyní spolu závodí na úrovni dvouhvězdového S. V budoucnu by se chtěl s Cascallem posunout do obtížnějších parkurů a zúčastnit se mistrovství České republiky.
 
Je nějaký kůň, kterého byste mohl označit za toho výjimečného?
Výjimečným koněm je pro mě můj letos desetiletý oldenburský valach Cascallo.
 
Kde jste se poprvé potkali? Jak dlouho ho nyní vlastníte?
Poprvé jsme se potkali před pěti lety, když jsem ho byl vyzkoušet u Katky Nečasové. Tenkrát jsme jeli zkoušet hlavně koně do Mustangu. Když už jsme takovou dálku jeli, cestou zpět jsme se zastavili vyzkoušet i Cascalla, který byl ustájený u Opavy. Pamatuji si, že mě na sebe nenechal ani nasednout. Byl hodně bojácný, měl špatné zkušenosti. Líbilo se mi ale, jak byl temperamentní, tvrdý a vysoko v krvi. Jelikož jsem vyrůstal v prostředí dostihových koní, jezdit jsem začínal a jezdeckou licenci jsem si udělal na anglickém plnokrevníkovi, bývalém dostihákovi. Líbilo se mi, že Cascallo není typický „parkurák“. Zároveň, i když toho moc neuměl a byl těžko voditelný, dobře skákal. Proto jsme se pro něj po týdnu vrátili. Na druhý pokus mě na sebe pustil.
 
Jaké byly vaše společné začátky? Vzpomenete si na první společný úspěch? Co patří mezi vaše největší úspěchy?
Začátky byly těžké. Když jsme ho přivezli, nechtěl si nechat nandat ani uzdečku a hned první den mě kousnul do ruky. Bylo těžké získat si jeho důvěru. 
 
Za první společný úspěch považuji, že jsme se během jedné sezony společně dostali ze stupně Z na juniorské mistrovství České republiky v kategorii družstev a v téže sezoně dosáhli výkonnosti S*.
 
Čím si vás tento kůň získal? Naučil vás třeba něco, co jste později uplatnil i v případě jiných koní?
Jelikož ho mám od jeho pěti let, naučil mě, jak pracovat s mladým koněm. Je velmi komplikovaný, potřebuje specifický přístup. Je pro mě velkou školou a práce s jinými koňmi je pro mě tak v jistém ohledu snazší.
 

Čtěte také: Anna Marie Dudová: S ponym Double Trouble jsem výkonnostně vyrostla

 
Jaké má charakteristické znaky? 
Cascallo je inteligentní, temperamentní a snaží se vyvolat respekt. Zároveň je hodně snaživý, rád skáče a závody ho baví. Je pro mě obtížné najít na závodech určitý klid a rovnováhu. Cascallo je horká hlava a snadno se vyhecuje. 
 
Má nějaké speciální libůstky ve stáji nebo pod sedlem?
Rád spouští hrůzu. Nemá rád ostatní koně, je rád středem pozornosti. Když jede sám na závody, opravdu si to užívá.
 
Co všechno jste spolu zažili, vybavíte si nějaké veselé historky nebo zajímavé zážitky? Co naopak společné slabé chvilky?
Špatným zážitkem, ale zároveň zpětně i úsměvným bylo, když se mnou na jednom z našich prvních tréninků v Horse Academy proskočil hrazením. V rohu měl zastavit … Nezastavil…
 
Jaké jsou vaše společné plány do budoucna?
V příští sezoně bych s ním chtěl absolvovat parkury stupně ST a kvalifikovat se na mistrovství České republiky v kategorii družstev.
 
Patříte k lidem, kteří mají ve stáji vždycky nějakého svého oblíbence, nebo se od toho snažíte spíše oprostit?
Snažím se od toho spíše oprostit.
 
Foto: Michaela Křížková, Zenon Kisza, poskytl Patrick Müller