Parkuroví mistři získají opět zlaté vstupenky na GC Prague Playoffs

ikonka

V následujících dvou týdnech se uskuteční dva národní parkurové šampionáty. Kromě mistrovských medailí se čtveřice vítězů může těšit i na již tradiční prémii v podobě bezplatné účasti v soutěžích CSI2* při Global Champions Prague Playoffs v O2 areně.
21.07.2022 09:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 
Pořadatel galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs, kterým je společnost Czech Equestrian Team, již od roku 2018, kdy se konal první ročník této akce, umožňuje několika úspěšným českým jezdcům zcela zdarma startovat v soutěžích CSI2* i CSI5*. Součástí dárkového balíčku je bezplatná účast pro jednoho koně.
 
Mistři České republiky v parkurovém skákání, kteří jsou schopni účasti ve středně těžkých soutěžích od 130 do 145 centimetrů, pravidelně získávají takzvané zlaté vstupenky do kategorie závodů CSI2*. Nejinak tomu bude i letos. 
 
„Voucher se zlatou vstupenkou do soutěží na úrovni CSI2* získají i v letošním roce mistři České republiky v kategoriích starších juniorů, jezdců do 25 let, žen a seniorských jednotlivců, což je hlavní kategorie národního šampionátu přístupná pro muže i ženy,“ uvedla sportovní ředitelka Global Champions Prague Playoffs Markéta Šveňková.
 
„Je to pro mě mimořádná příležitost, protože je v O2 areně vždy super atmosféra,“ okomentovala na konci loňského léta zisk tohoto bonusu loňská šampionka mezi staršími juniory Anna Marie Vítek. Ta při GC Prague Playoffs startovala v sedle své klisny Chacco's Amke, se kterou v tomtéž roce vybojovala bronzovou medaili při mistrovství Evropy dětí. V jedné z pražských soutěží pak obsadila desátou příčku.
 
„Příležitost je to skvělá. Když jsem tam byla v předešlých letech jako divák, tak mě nenapadlo, že bych tam mohla vůbec startovat,“ konstatovala mistryně republiky 2021 v kategorii jezdců do 25 let Denisa Vegrichtová. V O2 areně sedlala Centadintona a v jedné ze soutěží do 135 centimetrů s ním figurovala na dotované dvanácté pozici. 
 
Velké překvapení byla možnost startu při Global Champions pro ženskou mistryni Lucii Strnadlovou. „Vůbec jsem to nevěděla dopředu. Vlastně mi nějakou dobu po závodech přišel e-mail, že jsem tam pozvaná, takže jsem byla velmi mile překvapená.“ V listopadu pak v libeňské hale velmi pěkně prezentovala koně Calox a Stocantes. Nejednou se s nimi dostala i do top desítky.
 
Vůbec největší úspěchy si při podzimním vrcholu parkurové sezony 2021 připsal mistr České republiky mezi jednotlivci Jan Štětina, jenž měl za sebou obecně velmi vydařenou sezonu. „Já jsem spokojen, že půjdeme jen dvě hvězdy, na pět hvězd Gylordovi chybí ještě trochu schopnosti. Doufám, že předvedeme co nejlepší výsledek,“ skromně plánoval. V sedle Gylorda pak dokonce vyhrál sobotní soutěž s výškou překážek 145 centimetrů, čímž navázal již na pěkné druhé místo z pátku. V neděli pak k tomu přidal ještě čtvrté místo z CSI2* Grand Prix.
 
Kdo letos naváže na tyto jezdce, to se dozvíme již 31. července při dekorování mistrovství České republiky starších juniorů v Chuchle Areně Praha a o týden později v Martinicích u Březnice, kde v neděli 7. srpna vyvrcholí mistrovství jezdců do 25 let, žen a jednotlivců. 
 
Foto: Kateřina Návojová