reklama 11C

Pardubice viděly "magnificent 5": Jan Faltejsek předvedl velkou sérii

ikonka

Hrdinou závěrečného mítinku v Pardubicích byl žokej Jan Faltejsek. Z šesti překážkových startů vytěžil pět vítězství a na závěr odpoledne se po devíti letech představil i na rovině. Mezi jeho úspěchy byla i Cena města Pardubic s Night Moonem.
23.10.2021 20:25  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Neměl v patách dav novinářů a nehnal ho kupředu hučící "kotel" fanoušků. Na dráze však Jan Faltejsek v sobotu opět ukázal, proč patří k nejlepším překážkovým žokejům české historie. Na koních trenérů Pavlíny Baštové a Pavla Tůmy vyhrál pět ze šesti překážkových startů, čímž rázně vykročil k obhajobě šampionského titulu.

"Pět vítězství se mi snad ještě nepovedlo, aspoň si to nepamatuji. To je ale fuk, mým hlavním úkolem je pomoci koním a provést je co nejlépe jejich dostihy. Což dnes krásně vyšlo," řekl pětinásobný vítěz Velké pardubické.

Nejcennější částí Faltejskova "magnificent 5" byl triumf s pětiletým Night Moonem v hlavním dostihu Ceně města Pardubic na 4200 metrů. Syn výborné Nostalgie při svém druhém krosu kariéry opět předvedl suverénní výkon a zvítězil lehce o 4 1/4 délky před Popinjayem, třetí doběhl Kaiserwalzer. Dlouho vedoucí Player v závěru klesl na páté místo, když se před něj dostal ještě Argano.

 

Čtěte také: Hvězda, kterou nezastavil ani lockdown. Palace Pier odchází do chovu

 

"Night Moon je mladý kůň a stále se učí. Byly tam dvě chybičky, které v lepší společnosti můžou stát hodně sil a práce. Celkově to ale zvládl krásně a hlavně má ten obrovský závěr, bylo to fajn," hodnotil Faltejsek.

Po vítězství s ryzákem Korfu v trojkové Ceně Talenta mu předával cenu kolega Pavel Složil mladší. S Faltejskovou sobotní sérií však byly spojeny i další zajímavosti - na jejím pozadí se zrodily hattricky trenérky Pavlíny Baštové i majitele Jiřího Charváta.

Sedmiletý Leo Fantastico triumfoval stylem start - cíl ve čtyřkovém krosu na 4300 metrů, tříletý French Chardonnay se na proutkách navzdory časnému nástupu ubránil náporu Platiny a čtyřletý valach Molly Power vyhrál ve stejné disciplíně zadrženě o 14 délek před Čamillou s rovinovým šampionem Janem Vernerem.

Na závěr odpoledne si změnu disciplíny po devíti letech neplánovaně vyzkoušel i Faltejsek. V rovinové Ceně Dostihového spolku na 3200 metrů nahradil zraněného Jana Kratochvíla a dojel sedmý s Averisem. "Byl to docela hukot. Pole se roztrhalo tak, že jsem si říkal, jestli v posledním oblouku nezačneme klusat," smál se Faltejsek po doběhu.

 

Krátce ze zahraničí

 

Dvěma osmými místy skončily sobotní české starty v grupě 3 na závodišti Saint-Cloud. Tříletý Mandarin ztrácel pod Ricardem Sousou Ferreirou v mílovém Prix Perth asi 13 délek na vítěze Magny Cours, česká odchovankyně Wellunca finišovala s Petrem Foretem v 2800 metrů dlouhém Prix Belle de Nuit 32 1/2 délky za první Control Tower.

Dvojice tříletých svěřenkyň Filipa Neuberga v sobotu cestovala do Mannheimu, v dostihu tříletých nezvítězivších na 2500 metrů však skončila v poli poražených. Lalita doběhla na vzdáleném šestém místě, Aveela skončila osmá.

Foto: Petr Šedivý, Dostihový spolek




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE