Oproti olympiádě se to hodně posunulo, říká Příhoda o drezurách při MS

ikonka

Drezurní část mistrovství světa ve všestrannosti nabídla skvělou podívanou. Němec Michael Jung dosáhl na rekordní výsledek 81,23 % a rekord zajistili i Britové v týmovém hodnocení. „Je to pecka,“ komentoval výkony Miloslav Příhoda.
17.09.2022 10:45  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 
Nejlepší drezuru v rámci mistrovství světa ve všestrannosti, které se koná v italském Pratoni del Vivaro, předvedl Němec Michale Jung se čtrnáctiletým Fischerchipmunk Frh. Rozhodčí jej ohodnotili 81,23 % a do sobotního krosu si tak nese jen 18,8 trestného bodu, což je rekordně nízká penalizace. 
 
Druhá je Laura Collet z Velké Británie na třináctiletém valachovi London 52 s 19,3 body a třetí příčka patří další britské jezdkyni Yasmin Ingham s jedenáctiletým valachem Banzai du Lori. Ta obdržela rovných 22 bodů. I když nestartuje v týmové soutěži, tak přesto Britové bezpečně vedou, neboť se dařilo i dalším jejím reprezentantům, jimiž jsou Oliver Townend, Tom McEwen a Rosalind Canter. Jejich skóre je 69,2 bodů. 
 
Druzí jsou Němci, třetí Američané, čtvrtí zástupci Nového Zélandu a následují Austrálie, Francie, Japonsko, Belgie, Švýcarsko a domácí Itálie. Celkem je v týmové soutěži šestnáct zemí.
 
Z českých reprezentantů je na tom lépe Miloslav Příhoda s Ferreolusem Lat, jenž inkasoval 33,8 trestného bodu. Jeho hodnocení bylo 66,17 %, což v důsledku znamenalo 64. místo průběžného pořadí před krosem. „Že bych byl úplně spokojen, to se říct nedá. Měli jsme osobní cíl dostat se pod 32 bodů, což je nějakých 68 %. To se nám bohužel nepovedlo,“ konstatoval ve svém hodnocení pro EquiRadio Miloslav Příhoda.
 
„S drezurou jsem relativně spokojen. Byly tam jen malé chybky a jeden ze čtyř přeskoků se mi úplně nepovedl, ale úloha byla uvolněná, jednoduchá, bez hrubých chyb. Ale na 32 bodů jsme nedosáhli, tak spokojeni být nemůžeme,“ pokračuje jezdec.
 
„S Ferreolusem je to malinko složitější s uvolněním, jelikož je to hodně senzitivní kůň a reaguje hodně na ruchy kolem. Diváků se sešlo o hodně víc než ve čtvrtek. Tribuny byly obsypané lidmi a všichni fandili, takže po každém odjetém jezdci přišel aplaus. Vždy, když zatleskali, tak jsem cítil, jak se Ferreolus sevřel. Měl jsem malinko strach, co to s ním udělá, až vjedu do arény, ale jak jsem tam vjel, tak si odfouknul a uklidnil se. Neměli jsme žádná krizová místa, jen drobné nepřesnosti, která nás stojí body, jež potřebujeme do toho součtu,“ okomentoval Příhoda průběh drezurní zkoušky.
 

Psali jsme: Lepší známky mi dát nemohli, shrnuje Trunda drezuru při MS v Pratoni

 
Celkovou atmosféru světového šampionátu se však velmi užívá. „Tím, že jsem startoval až v pátek, tak jsem ve čtvrtek proseděl u obdélníku, kromě toho, že jsem ráno šel jezdit. Viděl jsem možná 80 % všech jezdců a je to pecka. Oproti olympiádě a mistrovství Evropy se to hodně posunulo a je to vidět na výsledcích. Michael Jung stanovil nový rekord, Britové posunuli rekord v týmech. Aby byl člověk v půlce výsledkové listiny, tak by musel jít pod 32 bodů, což je docela šílený,“ dodal Miloslav Příhoda ve vysílání EquiRadia.
 
V sobotu je na programu kros neboli terénní zkouška. Druhý z Čechů Miroslav Trunda do ní odstartuje s klisnou Shutterflyke z 86. pozice. Soutěž začala v 10:30 hodin. Odkaz na živý přenos je na oficiálních stránkách akce s adresou www.pratoni2022.it.
 
Foto: poskytl Miloslav Příhoda