Opatrný kraluje v Olomouci. S Forewerem vyhrál J&T BANKA Diamond Tour

ikonka

Lepší úvod mezinárodních skokových závodů J&T BANKA CSI3*-W Olomouc si pořadatelé ani diváci nemohli přát. Aleš Opatrný ve čtvrtek nejprve ovládl UCED Gold Tour s klisnou Dedijtje a pak nenašel přemožitele ani s Forewerem v J&T BANKA Diamond Tour.
23.06.2022 17:42  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB


 
Mezinárodní parkurové závody J&T BANKA CSI3*-W Olomouc sice probíhají již od středy, ale na hlavní soutěžní kategorie se dostalo až ve čtvrtek. 
 
To, že Aleš Opatrný bude patřit mezi favority celého mítinku bylo dopředu jasné, ostatně Grand Prix v Olomouci zařazenou do Světového poháru vyhrál v minulosti už dvakrát.  Všichni, kdo sledují parkurové dění pravidelně, tak ovšem vědí, že první dny své koně tento parkurový reprezentant vždy šetří a připravuje si je až na samotný vrchol celého mítinku. Tentokrát to ovšem bylo jinak.
 
Nejprve v sedle klisny Dedijtje ovládl soutěž zařazenou do UCED Gold Tour s výškou překážek 140 centimetrů a pak se již šel chystat na zahajovací část J&T BANKA Diamond Tour. Při té parkur dosahoval výšky 150 centimetrů a Opatrný sliboval, že naplno rozhodně nepojede. „Dnes tu Forewer půjde první parkur, tak to určitě nijak nepřepálím. Spíš si ho chci připravit na Velkou cenu. My se tady malinko s Jörne Sprehe přetahujeme na počty vítězství v Grand Prix. Vloni jsem tu nebyl, a tak se jí budeme letos snažit dohnat,“ připomněl Opatrný, že zmíněná německá jezdkyně na kolbišti Equine Sport Centra v Olomouci vyhrála Světový pohár již třikrát a on má o jeden triumf méně.
 

Psali jsme: Češi opět uspěli v pražském Poháru národů. Skončili druzí za Nizozemci

 
Kdo měl možnost naživo sledovat jízdu Aleše Opatrného v sedle Forewera, tak si musel klást otázku, jak by to asi vypadalo, kdyby dvojice opravdu závodila naplno a nešla tréninkově. Tréninkové tempo to totiž opravdu nepřipomínalo a česká parkurová jednička se rázem ujala díky času 64,72 vedení. To si udržela až do konce soutěže. Druhý umístěný Němec Michael Kölz na valachovi Cellato projel cílem v čase 65,41 a třetí umístěná dvojice Harm Lahde a Oak Grove´s Commander Bond ze stejné země ztrácela na vítěze dokonce téměř čtyři vteřiny. Také cena za čtvrté místo putuje do Německa, a to zásluhou Alexandera Müllera v sedle klisny Ohlala 13. Zmíněná Jörne Sprehe na Bailandovi 52 byla po jedné chybě až osmá. 
 
„Forewer skákal skvěle, stejně jako minulý týden v Praze. Já jsem hlavně rád, že po té páteční smůle, kterou jsem měl v Poháru národů a po níž jsme nevyhráli týmovou soutěž, tak je Forewer naprosto v pořádku. Ukázal to již v nedělní Velké ceně, a i když jsem dnes v Olomouci šel víc tréninkově, tak to na vítězství stačilo,“ konstatoval Opatrný. „Parkur byl dobře postavený, a to i technicky. Musely se dělat krátké i dlouhé nájezdy, mě se to povedlo a jsem za to rád,“ doplnil.
 
Aleš Opatrný se nyní těší nejen na nedělní Grand Prix, ale také na svatbu s jeho dlouholetou partnerkou Natálií Roučkovou, která je čeká již za šest dnů. „Letos to bude koncem října, respektive začátkem listopadu dvacet let, co jsme spolu. Vždy jsme si dělali legraci, že chceme mít na svatební fotce všechny děti a teď to máme, tak se již moc těšíme,“ dodal Aleš Opatrný. 
 
Ve čtvrtek zněla při závodech J&T BANKA CSI3*-W Olomouc česká hymna hned třikrát. V závěru dne se o tu třetí postarala Anna Helebrantová na valachovi Epo van de Achterhoek Z. Podrobné výsledky všech soutěží jsou dostupné na webu www.csiolomouc.cz, kde je také odkaz na on-line přenos. V pátek a v sobotu je vypsáno pět soutěží, v neděli pak ještě čtyři. 
 
Foto: Kateřina Návojová