Opasan zvítězil rozdílem třídy. Slovensko má hvězdu pro České derby

ikonka

V Chuchle Areně Praha se v sobotu běžely důležité přípravné dostihy na České derby a Oaks. Hřebcům kraloval slovenský Opasan, mezi klisnami se prosadila česká odchovankyně Faliraki. V Simsonově ceně vítězně debutovala bělka Muguruza.
18.07.2020 23:24  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Už při svém květnovém vítězství v Karlových Varech působil slovenský hnědák Opasan dojmem třídového koně na vzestupu. V sobotním Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera však svěřenec trenéra Jozefa Chodúra předvedl další progres a porazil kvalitní pole s udivující lehkostí.
 
Radek Koplík před distancí několikrát do hřebce stáje Bormann "strčil" rukama a odpovědí mu bylo explozivní zrychlení, po němž zůstal žokej v poslední stovce metrů prakticky bez práce. Dlouhých pět délek za Opasanem finišoval druhý Rusel před Cote Jardinem a Polish Kingem. Spolufavorit Zoheyr ztrácel z pátého místa na vítěze už 8 1/4 délky.
 
Opasan prodloužil svou vítěznou sérii na tři úspěchy v řadě. Na rychlé dráze navíc vylepšil o dvě setiny sekundy časový rekord dostihu a svou převahou hodil na dálku rukavici dosavadnímu favoritovi derby Rateovi. "Karlovarský dostih na 2000 metrů byl myslím o dírku těžší. Teď bude Opasan směřován rovnou do Českého derby, časově to vychází optimálně," poznamenal spokojený Jozef Chodúr.
 

Čtěte také: Nemohl se hýbat, přišel o ženu. Noela Martina udrželi naživu koně

 
Blízký příbuzný třídové klisny Ouija Board, získaný jako roček v Newmarketu za 5500 guinejí, opět dostal optimální průběh dostihu a maximálně vytěžil ze sehranosti se svým stálým jezdcem. Koplík ho ve velmi rychlé první polovině 2200 metrů dlouhé tratě držel daleko od špice vedené Planteur’s Whiskeym a umožnil hřebci na průběžném jedenáctém místě v poklidu odpočívat.
 
Ani po zatočení do cílové roviny nikam nespěchal, nechal ve vnější stopě Opasana “přijít na nohy” a udeřil v polovině cílové roviny. Načasování bylo dokonalé a hnědákova akcelerace nepřipustila ani náznak odporu.
 
V souboji o další příčky tahali za silnější konec hřebci finišující podél vnější bariéry. Sedm týdnů před derby si řekli o pozornost Cote Jardin, Polish King a zejména Rusel. Hnědák v barvách MUDr. Evy Nieslanikové vybojoval druhé místo navzdory tomu, že dokončil s posunutým sedlem, což jeho žokeji Janu Rájovi v posledních stovkách metrů výrazně zkomplikovalo situaci.
 
"Rusel zlobil v boxech a jak si tam lehal, rozepnul se mi gurt, který držel poprsní řemen. Sedlo mi sjelo úplně dozadu a ve mně to hlodalo, jestli mám naplno pokračovat nebo ne. V téhle situaci člověk nikdy neví, kdy se mu sedlo otočí. Ale když jsem viděl, jak Rusel stále jde, tak jsem to risknul s vědomím, že kdyžtak hodím salto. Jel jsem samozřejmě opatrně, nemohl jsem se do toho naplno opřít," líčil po doběhu Rája, který však stále považuje za stájovou jedničku bělouše Joganvilla.
 
Solidní výkony podali na šestém a sedmém místě čeští odchovanci Absolutic a Renasi, zatímco sledovaný Shamalann strávil velmi rychlou první polovinu dostihu podobně jako minule ve Velké jarní ceně blízko vedoucích koní a v závěru zeslábl. Polský Ever Soleado se už v paddocku prezentoval nervózním projevem a po aktivním průběhu vycouval na desáté místo.
 
Faliraki napodobila svou matku
 
První letošní jedničkové vítězství českého odchovance na rovině se zrodilo ve druhém vrcholu dne, Ceně tříletých klisen. Potřetí v kariéře startující Faliraki z vlastního chovu Jiřího Charváta nastoupila pod Janem Vernerem na vnější straně dráhy a jistě o 3/4 délky udržela za sebou Sylvianu a druhou ze slovenského klasického trialu Eyes On You.
 
Dcera krabčického plemeníka Zazou a druhé z italské grupy 3 French Quebec, která zvítězila ve stejném dostihu před osmi lety, se tak zařadila mezi favoritky klasického Oaks. "Už při minulém vítězství v Praze na začátku června jsem z ní měl velmi dobrý pocit. Ten dnes potvrdila a myslím, že se ještě zvedne," hodnotil Verner, který v rámci bohatého sobotního programu v Chuchle Areně Praha slavil hattrick.
 

Václav Janáček: Už nemyslím tak dopředu. Derby je pro mě stále nejvíc

 
Zatímco favoritka Sterli v závěru rychlého dostihu nedokázala zrychlit a musela se spokojit se sedmou příčkou, vítězka Deylova memoriálu Barthesa šla tentokrát zezadu a v cílové rovině se posunula na čtvrté místo. "Jsem spokojený, Barthesa dokázala, že za určitého průběhu může pomýšlet na dobrý výsledek i na vytrvalecké trati," řekl žokej Tomáš Lukášek.
 
První letošní vrchol dvouletých koní Simsonova cena byl od začátku až do konce soubojem trenérů Václava Luky a Heleny Vocáskové. Na distanci směřovala za vítězstvím spolufavoritka Giannina, ale podél bariéry se přes ni dostala debutující Muguruza s Václavem Janáčkem. Bělka stáje Leram zvítězila jistě o 1 1/4 délky před Gianninou a Kmotrem.
 
"Netlačili jsme na pilu, žokej měl povolenou jednu pobídku bičíkem. Rozhodnutí, zda kůň bude směřován do Francie nebo Česka, musí padnout hned na začátku. Klisna nemá francouzský suffix a doma jsou zajímavé dostihy pro dvouleté, proto půjde letos s největší pravděpodobností českou cestou," nastínil trenér Václav Luka.
 
Dvojkový Červencový handicap na 1200 metrů se stal kořistí devítiletého veterána Lexceeda. Ryzák trénovaný Miroslavem Nieslanikem nesl druhou nejvyšší váhu v poli 61,0 kg a po efektivním finiši žokeje Jana Ráji o krk předstihl druhou Berouyine, nesoucí o 8,5 kg méně. Letošní trojnásobná vítězka Manolla skončila třetí.
 
"Lexceed je zvláštní koník. Přestože je velký a silný, nesnáší jakýkoli tlak. Pro mě to dnes bylo hodně jednoduché, musel jsem ho zajet jako holčička, která jakoby vůbec v tom sedle není. Zabral jsem až v poslední dvoustovce, Lexceed má pořád velký speed. Je to dobrý kůň. Když v něm chytnou saze, tak pořád shoří celý komín," smál se Rája.
 
 
Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz