reklama 11D

Opasan obstál v souboji derby-vítězů. Ani v Budapešti nemusel bojovat

ikonka

Hnědák Opasan ze stáje Bormann v neděli potvrdil, že je jedním z nejlepších vítězů Českého derby poslední dekády. Svěřenec trenéra Jozefa Chodúra nenašel ani v budapešťském Kincsem Díj rovnocenného soupeře a udržel letošní neporazitelnost.
18.10.2020 15:10  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Měl to být křest ohněm, ale ani špičkově obsazené Kincsem Díj nedalo odpověď na otázku, kde leží výkonnostní strop tříletého hnědáka Opasana. Vítěz Českého derby nenašel ani ve čtvrtém letošním startu přemožitele a při své premiéře proti starším koním si v Budapešti pohrál s mezinárodní konkurencí.
 
V sedle se svým stálým žokejem Radkem Koplíkem metrů dokonale využil váhovou výhodu 4,5 kg oproti starším koním a zdolal o 1 3/4 délky loňskou vítězku maďarského derby Golden Sea. Třetí skončila tříletá Impression, nejlepším českým koněm byl čtvrtý Arcturus. Imsexyandiknowit finišovala šestá, Államfö sedmý a Ramssio osmý.
 
Hřebec stáje Bormann, trénovaný Jozefem Chodúrem v Borském Mikuláši, původně směřoval do českého St. Legeru, ale po jeho posunutí na neurčito dal přednost cestě do Kincsem Parku. Podobně uvažovaly v době sílících restrikcí kvůli Covidu-19 i další stáje, což vyústilo v jeden z nejlépe obsazených ročníků v historii Kincsem Díj (2400 m, cca 1 milion Kč).
 

Podcast s Radkem Holčákem: Než jsem vyhnal volné koně, Hegnus už skákal "angličák"

 
Na startu největšího srovnávacího dostihu maďarské sezony se sešlo pět vítězů derby a dva další klasičtí vítězové ze tří různých zemí. Rychlé tempo udal letošní maďarský derby-vítěz Faust pod Janem Vernerem, na druhém místě cválala další domácí zástupkyně Impression. Arcturus a Imsexyandiknowit pracovali uprostřed balíku koní, zatímco Koplík usadil Opasana na jedenácté pozici a na chvostu pole setrával i Ramssio.
 
V posledním oblouku si Opasan ve vnější stopě razantně zlepšil pozici a 400 metrů před cílem už atakoval špici. Při průniku dopředu krátce překřížil cestu Arcturusovi a ve finiši se Koplíkovi opět tlačil k bariéře, ale o vítězství se nemusel ani na okamžik obávat.
 
Dobrou koncovku sice předvedla Golden Sea v sedle se svým trenérem Stanislavem Georgievem, ale do cílové roviny točila s dvoudélkovou ztrátou na Opasana a to se ukázalo jako rozhodující faktor. Třetí Impression na rozdíl od Fausta prostála tempo, ze zbytku se nikdo nedokázal přiblížit nejlepším.
 
Opasan je prvním koněm v historii, jemuž se podařilo zvítězit v Českém derby i Kincsem Díj. Dosud posledním držitelem české modré stuhy, který ovládl velký komparační dostih v jiné středoevropské zemi, byl v roce 2010 Age Of Jape. Svěřenec Františka Holčáka vyhrál jako čtyřletý Velkou cenu Slovenska.
 
Slovenský hřebec prodloužil svou bilanci na pět vítězství za sebou, v přepočtu vyběhal asi 1,7 milionu korun.
 
Dvakrát na "tabuli" v rámcovém programu
 
Zatímco slovenská hymna v nedělním Kincsem Parku zazněla, čeští koně sbírali pouze umístění. Rabbit Havana se krátce po startu Aperianov Zakariás Emlékverseny - Imperiál Díj (1600 m, cca 338 000 Kč) ocitla na první pozici, ale brzy ji přepustila tříleté Simply The Best a vedla zbytek pole. V cílové rovině však nedokázala zrychlit a finišovala čtvrtá. Zvítězil pětiletý Cirfandli se Stanislavem Georgievem, který těsně před cílem zachytil dlouho unikající Simply The Best
 
Sprinterské Tattersalls - Overdose Díj na 1000 metrů se stalo lehkou kořistí domácí hvězdy Crushing Power v sedle s Jaroslavem Línkem. Klisna stáje Álmodó dominovala o 5 délek před Moritou Menantie a Vain Hope.
 
Obhájce loňského vítězství Mr Right odskočil pod Jiřím Palíkem na budapešťské přímé dráze ve druhé vlně a brzy mu Crushing Power odskočila o několik délek. Tuto ztrátu se mu už nepodařilo smazat a doběhl na pátém místě.
 
 

Krátce ze zahraničí

 
Devítiletý Wicker Stone zaznamenal nejlepší český výsledek na sobotních dostizích v Lipsku. Veterán stáje Zámek Domoradice doběhl pod Reném Koplíkem druhý ve čtyřkovém handicapu Ur-Krostitzer Pilsner-Cup (1600 m, 3000 eur). Hvězdou dne byl šamion Bauyržan Murzabajev, který oslavil hattrick a pokořil metu 100 vítězství v letošní sezoně.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE