Ondřej Mamica je novým ředitelem ZH Tlumačov. Funkce se ujme od ledna

ikonka

Ministerstvo zemědělství informovalo prostřednictvím tiskové zprávy, že novým ředitelem státní příspěvkové organizace Zemský hřebčinec Tlumačov se stane od 1. ledna 2023 Ondřej Mamica, který v této organizaci působí od roku 2005.
08.12.2022 21:57  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB

 
Ondřej Mamica byl do funkce ředitele Zemského hřebčince Tlumačov vybrán v otevřeném výběrovém řízení. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) ho již jmenoval do funkce, které se ujme 1. ledna 2023.
 
Šestačtyřicetiletý Ondřej Mamica koním věnuje celý svůj profesní život. „V Zemském hřebčinci v Tlumačově působí od roku 2005, dlouhodobě pracuje jako vedoucí reprodukčního centra a poslední půlrok i jako zástupce ředitele,“ uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.
 

Psali jsme: Odvolání Olejníčka kvůli sérii pochybení. Ten s odůvodněním nesouhlasí

 
„Vystudoval Agronomickou fakultu Mendelovy zemědělské univerzity v Brně, obor zootechnika. Na stejné univerzitě v roce 2011 dokončil i doktorandské studium. Ve volném čase se věnuje sportu a turistice,“ doplnilo tiskové oddělení vedené Vojtěchem Bílým.
 
Ředitelem Zemského hřebčince v Tlumačově byl od října 2016 do poloviny letošního roku David Olejníček, kterého Zdeněk Nekula odvolal 14. července. „Důvody se týkaly pochybení ve vedení Zemského hřebčince, nic méně blíže je specifikovat nebudeme. Byla to série pochybení, kterou vyhodnotil pan ministr společně s kolegy tak, že vedly až k odvolání pana ředitele Olejníčka, ale podrobnosti skutečně nechci sdělovat do médií,“ uvedl tehdy Vojtěch Bílý v rozhovoru pro EquiRadio.
 
„Odůvodnění mého odvolání ze strany ministerstva zemědělství mě sice nepřekvapilo, ale zásadně s ním nesouhlasím. Pan ministr mi osobně žádnou sérii pochybení nesdělil ústně, ani písemně. Velmi rád bych věděl, o jaká konkrétní pochybení šlo, poněvadž jsem přesvědčen, že žádná zásadní nejsou,“ reagoval následně na vyjádření mluvčího ministerstva David Olejníček. 
 

Čtěte také: Odešel Antonín Černocký. Dlouholetému řediteli ZH Tlumačov bylo 72 let

 
Vedením organizace byl na dočasnou dobu pověřen ještě v červenci Radek Václavík, jenž v minulosti pracoval jako náměstek ředitele Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Zmíněné výběrové řízení na pozici ředitele Zemského hřebčince Tlumačov vypsalo Ministerstvo zemědělství v pondělí 17. října a uzávěrku přihlášek stanovilo na úterý 1. listopadu. Kolik uchazečů se do něj přihlásilo, to ministerstvo ve zprávě neuvedlo.
 
Zemský hřebčinec Tlumačov, s.p.o. je státní příspěvkovou organizací zřízenou Ministerstvem zemědělství. Jde o státní zařízení pro chov koní, odborné zařízení poskytující služby veřejnosti, se zvláštním zaměřením na odbornou veřejnost chovatelů koní, plní také funkci strážce kulturního dědictví.
 
Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR
Foto: Dalibor Gregor