Omezte cizince, žádá francouzský trenér. Byl by to problém, říká Luka

ikonka

O možném uzavření části dostihů pro koně trénované v zahraničí se ve Francii diskutuje už nějaký čas. Tento týden se pro takový tah vyslovil vlivný trenér Cédric Boutin, jenž poukazuje na sílící mezinárodní konkurenci v dobře dotovaných handicapech.
14.01.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Devětadvacet vítězství, z toho třiadvacet v rovinových dostizích, přivezly v loňském roce české stáje z Francie. Za devatenáct triumfů byl zodpovědný Václav Luka mladší, který zažil jednu z nejúspěšnějších sezon kariéry. Bodovali však i Ingrid Janáčková Koplíková, Josef Váňa mladší, Pavel Tůma, Zdeněk Seménka a Václav Chaloupka.

Právě stále větší úspěšnost cizinců je momentálně jedním z velkých diskusních témat ve francouzském turfu. Ve středečním vydání newsletteru Jour de Galop se pro větší uzavření provozních dostihů zahraničním koním vyslovil vlivný trenér Cédric Boutin, který se kromě trenérské asociace angažuje i v orgánech France Galop.

"S otevřením evropských hranic se v posledních dvaceti letech výrazně zvýšila zahraniční konkurence. Deset procent dotací v dostizích mimo kalendář blacktype končí v cizině. V malých a středních dostizích startuje hodně koní ze zahraničí, především z Německa," podotkl Boutin v Jour de Galop.

 

Čtěte také: Váňův úspěšný start roku. Další vítězství získal Charles Street

 

Samotný Boutin je pro uzavření většího počtu provozních dostihů zahraničních zájemcům. "Pokud však zahraniční trenéři chtějí přijít a usadit se ve Francii, jsou vítaní," dodal.

K omezení části propozic pouze pro koně domácích trenérů v poslední době přistoupila například Itálie v překážkovém provozu. Zda v budoucnu vyslyší podobné výzvy i francouzská autorita, zatím zůstává otevřené.

"Jisté restrikce byly přijaty už v minulosti. Například pravidlo, že kůň je kvalifikován pouze v případě, že čtyři z pěti posledních startů absolvoval ve Francii, nebo zavírání prodejek prosadili právě trenéři. Jejich asociace tam má úplně jinou sílu, než jsme zvyklí třeba u nás," říká Václav Luka mladší.

Kdyby reálně hrozilo zavírání dostihů, byl by to podle něj pro české stáje jezdící do zahraničí velký problém. "Na druhou stranu si myslím, že pro zájmy francouzských trenérů nepředstavujeme až takové ohrožení. Zároveň přispíváme k větší rozmanitosti sázkové nabídky. Je otázka, jaký pohled ve Francii nakonec převládne. Faktem je, že si tamní trenéři už prosadili hodně věcí," konstatuje Luka.

Ilustrační foto: Pavla Pechmanová

(Hnědák Mowaeva pravidelně běhá ve Francii, na českých drahách se představil jen jednou.)