Olympijští medailisté bojují za jízdu na koni, ale UIPM rozhodla jinak

ikonka

Mezinárodní unie moderního pětiboje (UIPM) při víkendovém kongresu schválila zahájení konzultačního procesu ohledně páté disciplíny, která by měla v budoucnu nahradit jezdectví. Nepomohl ani protest řady sportovců, včetně olympijských medailistů.
28.11.2021 20:07  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 
Během víkendového kongresu UIPM se mj. řešilo téma vyřazení jezdectví z moderního pětiboje, resp. jeho nahrazení jinou disciplínou.
 
Jak je uvedeno na webu této organizace, 81 % delegátů hlasovalo pro ratifikaci historického rozhodnutí výkonného výboru UIPM zahájit konzultační proces „páté disciplíny“, který byl oznámen 4. listopadu s cílem navrhnout Mezinárodnímu olympijskému výboru nový formát tohoto sportu pro olympijské hry v Los Angeles 2028 s novou pátou disciplínou. Cílem tohoto probíhajícího procesu je vyhodnotit alternativní disciplíny k jezdectví s ohledem na přidáno nové disciplíny do moderního pětiboje po olympijských hrách v Paříži v roce 2024. 
 
Zmíněná ratifikace umožňuje zúčastněným stranám pokračovat v procesu konzultací páté disciplíny s oficiální podporou celosvětové komunity. Jakmile bude konzultace páté disciplíny dokončena, budou mít delegáti UIPM poslední slovo k navrženému novému složení tohoto sportu během 72. kongresu UIPM v roce 2022. 
 
Olympijská programová komise se má sejít ve středu 1. prosince, přičemž na tomto zasedání budou předložena doporučení Výkonné radě MOV, která má rozhodnout o programu pro olympijské hry v Los Angeles 2028 na svém zasedání plánovaném na 7. až 9. prosince. Aktuální rozhodnutí by mohla zvrátit Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS), pokud potvrdí neoprávněnost zmiňovaného rozhodnutí výkonného výboru UIPM, který o vyřazení jezdectví rozhodl bez diskuse s jednotlivými členy. 
 
 

Psali jsme: Pětibojaři jsou proti způsobu rozhodnutí UIPM o vyřazení jízdy na koni

 
Český svaz moderního pětiboje v pátek informoval o tom, že více než čtyřicet olympijských medailistů podepsalo dopis adresovaný prezidentu Mezinárodního olympijského výboru Thomasi Bachovi. Současní i bývalí úspěšní sportovci v něm žádají o podporu v boji za zachování jezdecké disciplíny.
 
„Jízda na koni je základ našeho sportu. Jak ukázaly uplynulé dvě dekády, všichni jsme v rámci modernizace, popularizace a dostupnosti našeho sportu připraveni přijímat změny v soutěžních pravidlech. Nicméně jsme hluboce přesvědčeni, že vyřazení jízdy na koni žádné nedostatky moderního pětiboje nevyřeší. Naopak povede k vytváření nových překážek a zničí roky tvrdé práce stovek závodníků,“ je psáno v dokumentu, pod který se vedle Davida Svobody vítěze her v Londýně 2012 podepsali poslední vítězové z Tokia Joe Choong a Kate Frenchová z Velké Británie, šampioni z Ria 2016 Rus Alexander Lesun a Australanka Chloe Espositová, olympijské vítězky z Atén 2004 a Sydney 2000 Maďarka Vörösová a Britka Cooková, ale také medailisté z Montrealu 1976 a Tokia 1964 Maďaři Kancsal a Török. Dopis, v němž medailisté posledních šesti dekád žádají prezidenta MOV o podporu při postupu proti rozhodnutí UIPM, čítá více než čtyřicet podpisů nejúspěšnějších moderních pětibojařů.
 

Čtěte také: Moderní pětiboj bude od roku 2025 bez jízdy na koni, hlásí výbor UIPM

 
„Věříme, že řešením by bylo zvýšení standardu jezdectví a vyžadování od UIPM, pod novým vedením, bude-li to nutné, aby pozitivně přijímala doporučení své pracovní jezdecké komise. Věříme, že toto je cesta pro všechny, MOV nevyjímaje. Žádáme vás jako prezidenta MOV o využití vašeho vlivu proti rozhodnutí, které je destruktivní nejen pro moderní pětiboj, ale také pro prestiž celých olympijských her,“ vyzývají sportovci dopisem prezidenta Bacha k akci.
 
Proti způsobu, kterým UIPM přijala rozhodnutí o vyřazení jízdy na koni a jejím nahrazení jinou disciplínou, se oficiálně ohradilo mnoho národních federací včetně české a situace může mít soudní dohru. Dánská pětibojařská federace zastoupená špičkovou britskou právní kanceláří vyzvala UIPM k revokaci jejího rozhodnutí. Jeho legitimitu budou zkoumat nejprve příslušné orgány UIPM, definitivní slovo bude mít ale pravděpodobně až Mezinárodní sportovní arbitráž v Lausanne. 
 
Tématu se budeme nadále věnovat. Připravujeme mj. rozhovor s olympijským vítězem z Londýna Davidem Svobodou.
 
Zdroj: UIPM, ČSMP
Ilustrační foto: Josef Malinovský