Olympiáda v Paříži 2024: Politici chtějí větší důraz na welfare koní

ikonka

Francouzští politici sestavili seznam doporučení pro jezdecký sport na olympijských hrách v Paříži v roce 2024, aby se stal vzorem z hlediska dobrých životních podmínek koní. Parlamentní pracovní skupina předložila 46 doporučení, jak toho dosáhnout.
12.06.2022 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 
Pravidla jezdeckého sportu na olympijských hrách stanovuje Mezinárodní jezdecká federace (FEI), ale studijní skupina francouzského parlamentu nyní předložila 46 doporučení pro hry v Paříži 2024, aby se staly vzorem z hlediska kvalitních životních podmínek koní.
 
Mezi zmíněná doporučení patří návrat čtyřčlenných týmů v parkurových soutěžích, omezení používání biče nebo větší kontrola utažení nánosníku. Mluvčí Mezinárodní jezdecké federace podotkl v rozhovoru pro Horse & Hound, že mnohá z těchto doporučení jsou již v pravidlech FEI a věří, že pravidla FEI v kombinaci s olympijskými a paralympijskými předpisy zaručují welfare koní na nejvyšší úrovni.
 
Zpráva studijní skupiny francouzského parlamentu se v úvodu zmiňuje o incidentech na hrách v Tokiu, které vyvolaly velmi silné reakce médií a diváků, přičemž část veřejnosti žádala o zákaz všech jezdeckých soutěží na olympijských hrách a považovala je za praktiky škodlivé pro blaho koní. „Proto se nám zdá nezbytné přemýšlet o možných zlepšeních pro koně a pro budoucnost tohoto sportu,“ píšou autoři zmíněné zprávy. Konkrétně uvedli fatální zranění koně Jet Set v soutěži všestrannosti, ale také koně Saint Boye při soutěžích v moderním pětiboji v sedle s Němkou Annikou Schleu nebo krvácení z nozder u koně Kilkenny, jehož sedlal irský jezdec Cian O' Connor v parkurové soutěži jednotlivců. 
 

Psali jsme: Ve stopách pětiboje? PETA volá po stažení jezdectví z olympijských her

 
„Média a asociace na ochranu zvířat pobouřily tyto tři velké incidenty, které výrazně zasáhly i širokou veřejnost,“ uvádí zpráva. „Řada profesionálů v jezdeckém sportu se stále více vyslovuje proti určitým tréninkovým metodám, jako je hyperflexe, nebo proti fyzickým úskalím způsobovaným koním či medikaci ohrožující zdraví koní,“ zní ve zprávě. „Napětí, které se zvyšuje, je evidentní mezi různými zainteresovanými stranami v jezdeckém sportu: médii, veřejností, skupinami na ochranu zvířat, jezdci, federacemi a profesními organizacemi. Všichni chtějí, aby olympijské hry v Paříži 2024 byly příkladem, pokud jde o respekt ke koním, a aby široká veřejnost i nadále ráda sledovala jezdecké závody.“
 
Doporučení by měla zajistit koním více prostoru pro relaxaci a krmení. Měly by se zlepšit kontroly proti nadměrnému utahování nánosníku. Uzdění se týkají i další body a omezit by se mělo použití biče. Při soutěži by se měl použít maximálně jednou, na opracovišti nejvíce dvakrát. V případě porušení by hrozila diskvalifikace. Další body se týkají možnosti nepoužívání ostruh v drezuře, větší kontroly všech jezdeckých pomůcek, častějšího testování koní na zakázané látky či zvýšenou citlivost, povinné očkování proti herpesviru koní, zákazu injekcí do kloubů dva týdny před akcí a podobně. 
 

Čtěte také: Není fair, katastrofa. Jezdci kritizují olympijský parkurový formát

 
Sebemenší známka krve na koni by měla soutěžícího okamžitě vylučovat. V drezuře by měla být zakázána jakákoliv flexe, která staví hlavu koně za kolmici. Parkurové soutěže by se měly vrátit k předtokijskému modelu, který počítá se čtyřmi dvojicemi v národních týmech. „Ve formátu tří jezdců se započítává skóre všem a na jezdce je tak velký tlak, aby soutěž dokončil i v případě, že kůň není v dobrém stavu,“ zmiňuje zpráva. V soutěžích všestrannosti by při terénních zkouškách neměly překážky obsahovat žádné pravé úhly ani vyčnívající části a mělo by vždy jít o shoditelné prvky. Další doporučení se týkají pětiboje, v němž by se parkurové překážky snížily na 110 centimetrů. 
 
„Některým odborníkům se tato doporučení budou pravděpodobně znát přehnaná a některým ochráncům zvířat nedostatečná,“ uzavírá zpráva. „To nepochybně znamená, že jsou stanovena rozumně a v rovnováze, aby koním, jezdcům, týmům, organizátorům a celé Francii umožnila zažít nádherné olympijské hry v Paříži 2024 při dodržení dobrých životních podmínek koní.“
 
Zdroj: Horse & Hound
Foto: Christophe Taniére / FEI







Související informace

Výsluní i zklamání. Na pár sezon by Christian Ahlmann asi rád zapomněl
Slzy ve stáji Jeroena Dubbeldama. Uhynul jeho zlatý olympijský parťák
Chlouba polského chovu. Nevados S dozrál v top skokana s tučným kontem
V Lausanne se diskutovalo o programu pro olympijské hry v Paříži 2024
Speciální přístup se vyplácí. Kam vstoupí, tam Dalera drtí konkurenci
Život olympionika Shanea Rose. Porazil rakovinu, po úrazu ztratil tvář
Mašina King Edward. Jak se z rodinného koníka stal olympijský šampion
Neukázněný, ale nadějný. Dujardin se do ryzáka Gia okamžitě zbláznila
Němka Julia Krajewski ztratila dva výborné koně. A potom přišla Mandy
Z chyb neobviňujte koně. Snažte se začít u sebe, nabádá Marcus Ehning
Ve stopách pětiboje? PETA volá po stažení jezdectví z olympijských her
Nová hvězda Beauville. Na aukci jeden z nejlevnějších, ve stáji dvojka
Deset témat roku 2021, která silně rezonovala v jezdecké komunitě
Skoky v roce 2021. Fredricson v sakurách a Maher nad zápasníkem sumo
Rok Jessicy. Připomeňte si drezurní vrcholy sezony 2021 objektivem FEI
Olympiáda i šampionáty. To nejlepší z všestrannosti objektivem FEI
FEI diskvalifikovala egyptský olympijský tým kvůli nálezu kanabinoidu
Bronzová dvojice z Tokia. Veterán Hoy a kůň, který byl svatebním darem
Jednohlasný vzkaz jezdců pro FEI: Už nemůžeme dál mlčet, musíme jednat
Thieme: Nabízeli mi za Chakariu bláznivé částky, ale nemohu ji prodat
Když začne Indiana šílet, musím rychle na zem, říká Baryard-Johnsson
Laura Collett: Olympijská šampionka, která vstala hrobníkovi z lopaty