Olomoucký tým se nevzdal. Světový pohár bude navzdory koronaviru

ikonka

Krize, kterou přinesla pandemie koronaviru, výrazně zasáhla oblast sportu, jezdectví nevyjímaje. Řada pořadatelů po celém světě zrušila plánované závody. Tým v olomouckém Equine Sport Centru se však vidiny plánovaného Světového poháru nevzdal.
08.06.2020 15:54  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 
Parkurové závody kategorie CSI-W Olomouc zapsané do série World Cup letos bude, i když v důsledku výše uvedených okolností zaznamená několik změn. „Všichni, kdo stojí za každoročním Světovým pohárem v Olomouci, věřili, že se ho i letos podaří uspořádat. Ve světle toho, že desítky organizátorů v Evropě i jinde své plány vzdaly, je vůle olomouckého týmu obdivuhodná,“ uvedla ředitelka závodů Klára Damborská.
 
Dlouhodobá spolupráce s nejvýznamnějším partnerem J&T Bankou naváže znovu od sezony 2021, dotace pro letošní závody tak zůstávají zcela v režii ESC Olomouc. Ve výhrách rozdá organizátor celkem 90.000 EUR.
 
Původně plánovaná kategorie tří hvězd byla změněna na CSI2*, avšak mítink zůstane zařazený do série Světového poháru. Pro účastníky budou připraveny Big Tour, Middle Tour, Small Tour a Elite Tour. Stejně jako v předešlých letech si přijdou na své junioři, mladí jezdci ve věku do 25 let a jezdci, kteří připravují mladé koně. Novinkou bude runda pro pětileté, jež doplní kategorii šesti a sedmiletých koní. Rozpis nabídne také tři soutěže, v nichž se pojede o body do světového žebříčku Longines Ranking. „Autorem parkurů bude v České republice známý a velmi oblíbený Eduard Petrovič,“ prozradila ředitelka olomouckého Equine Sport Centra Michaela Smrčková.
 
CSI2*-W Olomouc se uskuteční ve dnech 26. až 30. srpna, a kromě zmíněné možnosti bodovat do série World Cup přinese také šanci splnit si kvalifikační minimum pro některé šampionáty FEI. Prozatím není zcela jasné, jaká pravidla a opatření budou platit o posledním srpnovém víkendu, kdy se fanouškům parkurového sportu otevřou brány olomouckého areálu, jisté však je, že mezi jezdci je o akci už nyní velký zájem.
 
„Nikdo zatím neví, z kterých zemí ani za jakých okolností budou moci do Olomouce přicestovat zahraniční jezdci, ale už teď registrujeme velký zájem o účast. Dotazy týkající se startu na CSI dostáváme zejména od účastníků, kteří u nás závodí pravidelně,“ popisuje Klára Damborská, kterou doplňuje Michaela Smrčková: „Koronavirus všem pořadatelům značně zkomplikoval situaci, věříme však, že naplníme kapacity, a že jezdci možnost absolvovat mezinárodní závody v České republice určitě ocení.“ Podrobnosti o parkurovém Světovém poháru v Olomouci najdete na adrese www.csiolomouc.cz. 
 
Ilusttrační foto Josef Malinovský