Olga Plachá: Pevně věřím, že český tým na olympiádě v Tokiu uspěje

ikonka

Prezidentka České jezdecké federace Olga Plachá prožívá se zprávou o účasti českého týmu na olympijských hrách dvojí radost, a to nejen z pozice zástupce českého jezdeckého sportu, ale rovněž jakožto majitel koně podílejícího ho se na tomto úspěchu.
10.01.2020 09:00  |  Autor: Josef Malinovský, Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB

"Musíme myslet pozitivně. Pevně věřím, že český tým na olympiádě uspěje a nebude to jen o historické účasti, ale rovněž o umístění, na které budeme všichni hrdí," komentovala mimořádnou zprávu o účasti českého týmu na Olympijských hrách v Tokiu přímo prezidentka České jezdecké federace Olga Plachá v exkluzivním rozhovoru níže.
 
Co říkáte na zprávu, že Mezinárodní jezdecká federace přidělila České republice týmovou kvótu pro účast na Olympijských hrách v Tokiu?
 
Je to skutečně senzační zpráva, kterou jsme malinko očekávali a doufali v ni, protože se proslýchalo, že ukrajinský tým pravděpodobně nebude schopen sestavit tým, který by měl jejich zemi reprezentovat. Nicméně bych chtěla zdůraznit, že český tým toho v posledních šesti letech vybojoval tolik, a proto získané místo na olympiádě považuji opravdu za zasloužené. Český tým byl vždy skutečným týmem, ať už se to týká jezdců, majitelů a všech okolo. Je to pro nás všechny obrovská výhra.
 
Radost prožíváte dvojnásobně, protože jste zároveň majitelkou jednoho z koní, kteří vlastně vybojovali kvalifikaci v Budapešti. Caleri je ve vašem majetku. Jaký je to pocit, když se právě váš kůň podílel na tomto historickém okamžiku?
 
Pro mě je to pocitově ohromně důležité. Caleri je kůň, který se za Českou republiku pravidelně účastnil soutěží Poháru národů a byl velmi vytěžován. Proto jako majitel pociťuji velkou hrdost a zadostiučinění.
 
Určitě jste už měla šanci o tom mluvit se Zuzkou Zelinkovou a také s dalšími jezdci - o čem jste si v prvních minutách povídali?
 
Už jsem gratulovala Ondrovi, samozřejmě jsme o tom mluvily i se Zuzkou, posílala jsem také zprávu do Czech Equestrian Teamu. Všichni si přejeme, aby tento historický moment byl dotažený do zdárného konce, zároveň víme, že nemáme desítky jezdců a koní, kteří by nás mohli na olympiádě reprezentovat. Musí to klapnout po všech směrech. Víme, jak snadno může dojít ke zranění, koneckonců v poslední sezoně jsme to zažili s Aničkou Kellnerovou. Musíme myslet pozitivně. Pevně věřím, že český tým na olympiádě uspěje a nebude to jen o historické účasti, ale rovněž o umístění, na které budeme všichni hrdí.
 
V tuto chvíli mají čtyři čeští jezdci splněný kvalifikační limit pro účast na olympiádu, ale samozřejmě všichni věříme, že také Aleš Opatrný si zvládne do 1. června kvalifikaci splnit. Jak složitý bude výběr těch, kteří nakonec do Tokia odletí?
 
Myslím si, že nad tímto uvažovat je zatím předčasné, protože náš sportovní život s koňmi je velmi složitý a pestrý. Vůbec si netroufám odhadovat, naopak budu ráda, když se podaří sestavit alespoň čtyři dvojice, to znamená tři členy týmu a jednoho náhradníka, kteří nás budou prezentovat v olympijské soutěži.
 
Pro český parkurový sport je to historický okamžik, český tým se olympiády účastnil naposledy v roce 1936, nicméně svého zástupce budeme mít i ve všestrannosti. Splněnou kvalifikaci má Miloslav Příhoda, možná by však mohl do Tokia odjet i Miroslav Trunda. Co to znamená pro český jezdecký sport? Mohl by to být historický zlom i z hlediska zájmu ze strany médií a široké veřejnosti?
 
Samozřejmě je to historická událost. Česká jezdecká federace zatím tiskovou zprávu ohledně jezdců všestrannosti nevydávala, jelikož jejich kvótu zatím nemáme oficiálně potvrzenou od Mezinárodní jezdecké federace. Určitě to vzbudí zájem, tomu věřím, ale přesto na tom musíme pracovat dál a být úspěšní jakožto sportovci - do budoucna účast na olympiádě zopakovat a být skutečným olympijským sportem.
 
Co vše teď musí Česká jezdecká federace zajistit ve spolupráci s Českým olympijským výborem? Koneckonců obdržela jste od Českého olympijského výboru již nějakou reakci?
 
S Českým olympijským výborem jsme se sešli již v prosinci, a to primárně právě kvůli jezdcům všestrannosti. Jelikož jsme však už měli také informace ohledně českého skokového týmu, mluvili jsme i na toto téma. Samozřejmě co se týká letecké dopravy koní, je to pro ně novinka, ale jsou to také sportovci. Jedná se samozřejmě o specifickou záležitost, která je organizačně velmi náročná. Hned v pondělí mi gratuloval pan předseda Kejval, mluvila jsem také se sportovním ředitelem panem Doktorem. Všichni mají radost z toho, že jsme získali kvalifikaci na olympiádu. Musíme spolupracovat, velká část organizace bude přímo na nás. V tuto chvíli Česká jezdecká federace i Český olympijský výbor musí Mezinárodní jezdecké federaci potvrdit, že přijímáme tuto kvótu a že počítáme s účastí našeho týmu, a naplánovaná je další organizační schůzka.