Olejníček byl odvolán z funkce ředitele Zemského hřebčince Tlumačov

ikonka

Funkci ředitele Zemského hřebčince v Tlumačově opouští David Olejníček. Dle dostupných informací jej ministr zemědělství Zdeněk Nekula odvolal již v minulém týdnu. Samotné odvolání redakci Jezdci.cz potvrdil i dosavadní ředitel.
20.07.2022 14:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB


 
Informace o odvolání ředitele Zemského hřebčince Tlumačov se mezi jezdeckou veřejnost rozšířila v úterý 19. července při Kritériích mladých koní v Hradištku u Sadské. 
 
Redakce Jezdci.cz kontaktovala jak tiskové oddělení ministerstva zemědělství České republiky, tak přímo Davida Olejníčka. Ten nám pouze potvrdil, že informace se zakládá na pravdě, odmítl ji však jakkoliv blíže komentovat. 
 
David Olejníček byl ředitelem ZH Tlumačov jmenován po výběrovém řízení v říjnu 2016 tehdejším ministrem Marianem Jurečkou. Později jej chtěl odvolat jeho nástupce Jiří Milek krátce před vlastním odchodem z ministerstva zemědělství v červnu 2018. „Současný šéf resortu Miroslav Toman jeho odvolání pozastavil a nyní ho pověřil řízením organizace. Olejníček za odvoláváním vidí politiku, nikoliv věcná pochybení,“ uvedl tehdy web Zemědělec. 
 
„Pozice je jmenovaná a odvolávaná panem ministrem, což je politická funkce. Nevíte nikdy hodiny nebo dne, kdy se někdo rozhodne jinak než jeho předchůdce,“ řekl David Olejníček v červenci 2018 pro zmíněný web vydavatelství Profi Press s.r.o.
 

Nepřehlédněte: David Olejníček: Jsem manažer, ale koně se už stali i mým koníčkem

 
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý přislíbil naší redakci webu Jezdci.cz a EquiRadia odpovědi na několik otázek, které se týkají jak aktuální situace v Tlumačově, tak v Zemském hřebčinci Písek, který by taktéž měl mít v brzké době nového ředitele. 
 
Karel Kratochvíle skončil v pozici ředitele Zemského hřebčince v Písku k 28. únoru 2022, jelikož se rozhodl jít do důchodu. Vedením hřebčince byla od 1. března pověřena Hana Stránská. Ta má v této oblasti velmi bohaté zkušenosti, neboť pracovala v Písku na pozici zástupce ředitele a na starosti má také marketing a propagaci. 
 
Právě ona je jedním ze tří uchazečů, respektive uchazeček probíhajícího výběrového řízení. Pohovory s nimi již údajně proběhly v první polovině července, a tak chovatelská veřejnost s napětím očekává sdělení jména nového ředitele. 
 

Čtěte také: V Písku se rozloučili s Karlem Kratochvílem. ZH povede Hana Stránská

 
Zemský hřebčinec Písek funguje již přes 200 let. Dlouhou historii připomíná na svých internetových stránkách: „Na samém počátku byl dekret císařovny a královny Marie Terezie ze dne 13. srpna 1763. Tím tato panovnice položila základy organizovaného chovu koní v rakouské říši. – Hřebčinecké depo Písek bylo původně umístěno v dnes již neexistujícím Švantlově dvoře. Tento dvůr byl dán městem vojenskému eráru k dispozici již v roce 1791, ale až v roce 1811 lze s naprostou určitostí doložit existenci vojenského hřebčince (K. k. Staats Hengsten Depot Písek) první dochovanou nájemní smlouvou.“ 
 
Tlumačovský hřebčinec bude slavit jubilejní 100. výročí v roce 2025. „Organizace v chovu koní za první republiky navázala na organizaci z dob rozpadnuvší se monarchie. Na Moravě a ve Slezsku vydržovala dále tři hřebčince podřízené velitelství hřebčinců v Hodoníně. Pro jižní Moravu to byl hřebčinec v Hodoníně, pro severní oblast hřebčinec v Olomouci Hejčíně a pro Slezskou oblast hřebčinec v Opavě. Již od roku 1921 se vedoucí kruhy na Ministerstvu zemědělství zabývali myšlenkou zřídit pro Moravu a Slezsko jeden velký státní hřebčinec,“ uvádí se na webu ZH Tlumačov, jehož vznik se oficiálně datuje od roku 1925. 
 
Foto: Josef Malinovský