Odmítl astronomickou nabídku. Big Star pak Skeltona donesl na vrchol

ikonka

Když se v očích Nicka Skeltona při předávání medailí na olympiádě v Riu leskly slzy, byl to jeden z opravdu dojemných momentů sportovní historie. Ke zlatu ho donesl hřebec Big Star, jehož odmítl před hrami prodat za astronomickou částku.
25.04.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

Nick Skelton je bývalý britský parkurový reprezentant, kterého není třeba příliš představovat. Za více než čtyřicetiletou kariéru nasbíral hezkou řádku vítězství. Účastnil se sedmkrát olympijských her, sedmkrát závodil také na mistrovství světa či později Světových jezdeckých hrách. Evropský šampionát absolvoval jedenáctkrát. 
 
Pod sedlem se mu vystřídali špičkoví koně, třeba oldenburský hřebec Arko III či Russel a Apollo. Byl to ale holandský hnědák Big Star, který uzavřel jeho závodění obrovským happy endem.
 

Úžasný, ale příliš prudký

 
V roce 2008 se americký parkurový tým připravoval v Evropě na olympiádu, jež se konala v témže roce v Číně. Součástí reprezentace, která později excelovala v olympijské soutěži družstev, byla Laura Kraut, životní partnerka Nicka Skeltona a špičková americká jezdkyně.
 
V rámci tréninku se zúčastnila celkem nevýznamných závodů v Nizozemí, kde viděla v aréně skákat energického hnědáka. V té době pětiletý Big Star jí okouzlil, a když vycházel z kolbiště, zjistila, že v sedle je Alan Waldman, kterého zná z Kalifornie. Oslovila ho, zda není kůň na prodej.
 
Řekl jí, že by ho prodal, ovšem jen pod podmínkou, že půjde k TOP jezdci. Když vyslovil částku, zdála se velmi vysoká i Lauře, ale věřila, že sponzor Nicka Skeltona pro něj hřebce koupí. 
 
„Měl jsem na něm úžasný pocit, když skákal. Jen v těch pěti letech mi přišel až příliš odvážný a prudký,“ vzpomínal Skelton na okamžik, kdy koně u prodejce zkoušel. „Postavili před něj skok, který byl na tak mladého koně hrozně vysoký, a on k němu přišel, jen zvedl nohy do vzduchu a než jsme doskočili, vykřikl Albert, že ho bere. Ani jsem k tomu neřekl jediné slovo.“ popsal Skelton, jak se jeho sponzor rozhodl hnědáka koupit.
 

Čtěte také: Nick Skelton: Vrátil se po těžkém úrazu a v 58 letech vyhrál olympiádu

 

Mezinárodní sport

 
V roce 2010 se spolu začali objevovat v mezinárodních soutěžích. V té době bylo Big Starovi sedm let a už tehdy bylo zřejmé, že matadorovi britské reprezentace roste výjimečný parťák. První vrchol společné kariéry přišel o dva roky později v Londýně. Domácí družstvo se Skeltonem a Big Starem v řadách vyhrálo olympijské týmové klání. A právě tato dvojice byla jednou z hlavních opor. V individuální hodnocení zaznamenala páté místo.
 
„Je to ten nejlepší kůň, na jakém jsem kdy seděl“, nechal se slyšet jezdec. Absolutní vrchol měl teprve přijít. V roce 2016 byl znovu zařazen do reprezentace pro hry v Riu de Janeiru. I když Skeltonovi bylo už 58 let, hřebec byl ve výborné formě a o jejich místě v týmu nebylo pochyb. Skelton a Big Star se po nevýrazných prvních kolech soutěže probojovali nakonec do rozeskakování, které absolvovali jako první a nasadili laťku tak vysoko, že už ji nikdo nedokázal překonat. Jezdec v téměř důchodovém věku vyhrál olympiádu.
 

Nabídka, jež se neodmítá. Nebo ano?

 
Nick Skelton přiznal později v rozhovoru pro Yahoo Sport, že před olympiádou v Riu dostal na koně závratnou nabídku ve výši zhruba 15 milionů eur, tehdy by to bylo přes 400 milionů korun. Odmítl jí. „Bylo to hrozně moc peněz, ale chtěl jsem Big Stara pro Rio“, věřil zlatý medailista, že se mu vyplatí nechat si ho pro sebe, a nemýlil se. 
 
Následující závodní sezona byla Big Starova poslední. Loučení na závodech ve Windsoru před zraky britské královny bylo emotivní.  Plemeníka, v jehož původu figuruje jako otec Quick Star a na straně matky hřebec Nimmerdor, čekaly nové povinnosti. Skelton odchod Big Stara do chovu okomentoval s humorem sobě vlastním. „Je to skvělý kůň, takže bych mu přál, aby našel tu pravou.“
 
Zdroj: Horse and Hound, Equnews, FEI
 
Foto: Richard Juilliart / FEI