reklama 11D

Odměna za záchranu tempa: Lodgian Whistle s Myškou ovládli kvalifikaci

ikonka

Vítěz Ceny Labe porazil ve třetí kvalifikaci dva vítěze Velké pardubické. Lodgian Whistle s žokejem Jaroslavem Myškou v sobotu přešel na špici za irskou lavicí a vedení už nepustil. Před favorita Theophila se v závěru dostali i Catch Life a Talent.
08.08.2020 17:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12C

Získal první dvě kvalifikace a do té třetí poslal hned dva vítěze Velké pardubické. Doběh sobotní Ceny firmy Chládek a Tintěra Pardubice však Josefu Váňovi příliš radosti neudělal. Theophilos, Mazhilis ani No Time to Lose do boje o vítězství nezasáhli, v tropickém vedru se tentokrát radoval Jaroslav Myška na ryzákovi Lodgian Whistle.
 
"Ujali jsme se tempa a pak už jsme si šli to svoje, protože jinak bychom nikam nedojeli," řekl Myška po doběhu České televizi.
 
Klíčem k výsledku třetí kvalifikace na 130. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou se stalo právě velmi pomalé tempo. Po startu se nikomu ze sedmičlenného pole nechtělo dopředu. Na špici to vyneslo dvanáctiletého veterána Catch Lifea, ale běželo se tak pomalu, že hned na malém vodním příkopu došlo k několika škobrtnutím.
 
A byl to právě Myška v sedle vítěze loňské Ceny Labe, kdo za irskou lavicí převzal iniciativu a zajistil rychlejší a bezpečnější průběh. Za ním pracovali Catch Life, Theophilos a No Time To Lose, zatímco do sezony vstupující Talent cválal vzadu.
 

Jan Kratochvíl: Začátky jsou vždycky těžké, ale já se odmítl vzdát

 
Favorit Theophilos vršil i ve svižnější druhé polovině 5800 metrů dlouhého dostihu skokanské chyby. Zaváhání na velkém vodním příkopu ještě Josef Bartoš ustál, ale další problém na předposledním steeplechase skoku ho připravil o šanci na lepší umístění. "Nevyšel mu krok a nezachytili jsme nástup,” litoval Bartoš.
 
Lodgian Whistle měl i v cílové rovině dost sil na to, aby uhájil jisté vítězství o 2 3/4 délky. Jeden ze svých životních výsledků si připsal druhý Catch Life, v boji o třetí místo porazil Talent jedním tempem jdoucího Theophila. Pátý skončil Mazhilis, rekonvalescent No Time To Lose v závěru ztrácel a Jan Kratochvíl ho nechal pouze doběhnout do cíle. Tam se nedostal pouze Direct Lagrange, zadržený za suchým příkopem mezi břízkami.
 
"Na začátku jsem čekal, jak se to bude vyvíjet, ale brzy bylo jasné, že není co řešit. Lodgian Whistle dnes netahal a skákal v pohodě, změna uždění mu určitě pomohla. Věděli jsme, že má napracováno a že má své kvality," konstatoval Jaroslav Myška. Svěřenec Štěpánky Myškové z vlastního chovu majitele Ladislava Jezdinského odskakoval se sázkovým kursem 10:1.
 
"Byl to prazvláštní dostih. Nikdo nejel a myslím, že dobří koně, kteří potřebují tempo a vytrvaleckou distanci, na to doplatili," kroutil hlavou Martin Liška. Podobně mluvil po doběhu i Josef Bartoš: "Kdyby tam nebyl Jarda, tak jsme stáli už na šestce. Takhle to nemůžeme jezdit, první dva kilometry byly na ostudu."
 

Čtěte také: Záhada pohřbeného koně. Nález v Pardubicích připomněl dávnou historii

 
O vítězce druhého vrcholu dne, dvojkové Ceny města Pardubic - Ceny Registany na 4150 metrů, rozhodovala cílová fotografie. O krátkou hlavu dříve zachytila na vnější straně dráhy běžící napajedelskou odchovankyni Alegorii ze stáje ALEMMAS, kterou pro trenéra Vladimíra Derycha odjezdil Jan Faltejsek. Mocně finišující bělka Dallina brala druhou příčku před Apas Rockou a dlouho vedoucí Rideri Cross.
 
Koněm pro zapamatování je ryzák Chelmsford, který pod Janem Kratochvílem zadrženě ovládl kros čtyřletých na 3600 metrů Pohár BICZ holding 2020. Třináct délek za valachem stáje Javor získal druhé místo Zafiro a třetí finišoval Hamis.
 
V úvodních proutěných překážkách na 3400 metrů se představilo hned několik skloňovaných jmen z rovinových dostihů. Za distancí už sahal po úspěchu vítěz loňského rakouského derby Silver Seam, ale nakonec ho o hlavu zachytila Westernerka. Dvě délky za bojující dvojicí získala první překážkové umístění ostrovní akvizice stáje Meridian Wise Ruler.
 
 
Foto: Ivan Krejza



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE