Odložil a Holčák si rozdělili Netolice, úspěchy v Meranu i Bratislavě

ikonka

Jediný domácí mítink v Netolicích, ale i smršť zahraničních startů. Takový byl uplynulý dostihový víkend, během něhož české stáje vybojovaly vítězství v Meranu a Bratislavě, ale na blacktype scéně ve Francii a Německu tentokrát vyšly naprázdno.
15.08.2022 05:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Více než týden poté, co prožil v Pardubicích zklamání s Lombarginim, se Jan Odložil dočkal obratu štěstěny. V rámci nedělního mítinku v Netolicích si připsal hattrick včetně vítězství na svém odchovanci Sweet Red Wine v hlavním dostihu Ceně Charvát Group s.r.o. a přátel netolických koní a dostihů.

Do 4100 metrů dlouhé steeplechase cross country odskočila jen čtveřice startujících, když druhý z posledních dvou ročníků Wotan nestartoval pro ztrátu podkovy před dostihem. V barvách trenéra Pavla Odložila startující valach Sweet Red Wine si v závěru pohlídal zadržené vítězství o 5 délek před Kornelií a Marconem.

Rodinný tým Odložilových vyhrál i mimořádně dramatickou čtyřkovou steeplechase na 3400 metrů, kterou po hromadné kolizi před živým plotem na protilehlé rovině dokončili jen dva ze šesti aktérů. Tím rychlejším byl pětiletý domácí odchovanec Cuwall.

 

Čtěte také: Odjeli koně a nastalo ticho. Před 20 lety se Chuchle změnila v jezero

 

Vedle Jana Odložila triumfoval v plné třetině netolického programu rovněž trenér Radek Holčák, z toho dvakrát ve spolupráci s Lukášem Matuským. Vítěz předloňské Velké pardubické mimo jiné splnil roli favorita s běloušem Darkolvou v rovinové Ceně vzpomínky na Jiřího a Tomáše Hurtovy na 2400 metrů. Někdejší vítěz slovenského St. Legeru dominoval lehce o 5 délek před Lavigne a Eowyn.

Bratislava: Shabana a Jir Sun jsou zpět

Zatímco na domácí scéně se o víkendu běželo pouze na dráze vedle zámku Kratochvíle, řada českých stájí i žokejů startovala v zahraničí.

Oba jedničkové dostihy v Bratislavě ovládli v neděli zástupci centrály Újezd u Boskovic, které trenér Luboš Urbánek nasedlal Martinu Laubemu. Ve sprinterském Zlatém bičíku porazil Jir Sun jistě o 1 délku maďarského Blazing Cometa, v klisnám vyhrazené Ceně Whisky na 1800 metrů si doběhla pro třetí letošní vítězství na nejvyšší scéně bělka Shabana.

Doběh raz-dva v podání českých tříletých klisen dotvořila Dally Top, která ztrácela na vítězku 1 1/4 délky a odsunula na třetí příčku starší Lady Mazie.

Úspěšný den měl ve Starém Háji i žokej David Liška, jehož hattrick obsahoval i Memoriál Jozefa Mandelíka pro dvouleté koně. Na domácím Calahovi porazil o nos napajedelského odchovance Vanricka, vnuka výborné Vapety běhajícího ve stejných barvách Stáje Mikon. Třetí doběhl Stratovarius.

V Ceně turfu, která byla podobně jako například Cena Mysa snížena na II. kategorii, potvrdil dobrý dojme ze slovenského Zlatého poháru čtyřletý valach Odsonne, kterého pro majitele Petra Janečka trénuje Štěpánka Myšková. V sedle s Milanem Zatloukalem vyhrál lehce o 2 1/4 délky před Palmerou.

Merano: Další vítězství Pavla Složila

První den svátečního mítinku v Meranu přinesl dvě vítězství českých stájí. Pod prvním z nich byli podepsaní stáj Vocetka a trenér Pavel Poles, jejichž King Artur pod Niklasem Lovénem si připsal kros Premio Paolo Meandri před Almost Humanem, Gap Pierjim a Godsalinem.

V proutěných překážkách Premio Saverio Lembo (3300 m) pak při svém debutu v barvách stáje Scuderia Aichner SRL uspěl čtyřletý valach Cyr Rebel. Svěřence Josefa Váni mladšího provedl dostihem Pavel Složil, o jehož myšlenkách na konec kariéry vyšlo před dvěma týdny několik rozhovorů v českých médiích. Vzdálené třetí místo brala Surabaya.

Třetí ze Simsonovy ceny Bunamboo ze stáje MUDr. Evy Nieslanikové dosáhl ve čtyřčlenné sestavě nezvítězivších v mílovém Premio Ribot na třetí příčku.

Francie: Aigle Vaillant bez úspěchu

Se střídavým úspěchem si čeští zástupci počínali ve Francii. Lepší bilanci měli překážkáři v Dieppe, odkud si odvezla dvě třetí místa stáj Pegas. V proutěných překážkách tříletých na 3400 metrů ztrácela My Baby Doll pod Sertašem Ferhanovem na vítěze necelé tři délky, podobný výsledek zaznamenal i někdejší klasický vítěz Rate s Janem Kratochvílem ve steeplechase pětiletých na 3900 metrů.

Dvojice stáje Lokotrans sice v Dieppe nestihla ve svých dostizích tabuli, ale brala i tak dotované příčky. Čtyřletý Pallatium finišoval šestý v proutěných překážkách na 3400 metrů, Folburg de Palma sedmý v proutěnkách na 3800 metrů. Oba odjezdil Jan Kratochvíl.

Jejich stájový kolega Aigle Vaillant se v Deauville potřetí pokusil o úspěch na blacktype scéně, ale ani tentokrát neuspěl. Václav Janáček zkusil na třídovém tempaři jinou taktiku, hřebec se ovšem neusadil a nakonec doběhl poslední sedmý v listed Prix Nureyev (2000 m, 55 000 eur) s odstupem 9 1/2 délky na vítěze.

Se sedmým místem se tentokrát musel spokojit i letošní dvojnásobný francouzský vítěz Siglo de Oro v classe 3 Prix du Quai Saint-Etienne (1500 m, 21 000 eur). Pod svou trenérkou Ingrid Janáčkovou Koplíkovou mu však na nejrychlejšího koně v cíli scházely jen tři délky.

Hoppegarten: Popinjay pátý v listed

Pětice českých zástupců z tréninku Václava Luky mladšího a Štěpánky Myškové se zúčastnila dvoudenního Grand Prix-Meetingu v berlínském Hoppegartenu, ale na dotaci dosáhl jen jediný. Byl jím šestiletý Ophelia’s Aidan, který s Janem Vernerem finišoval čtvrtý ve dvojkovém handicapu wettstar.de-Rennen (1800 m, 14 000 eur).

V mezinárodně obsazených listed sice čeští vyslanci podali solidní výkony, ale na nejlepší soupeře to nestačilo. V šestičlenném poli Hoppegartener Steher-Preis (2800 m, 25 000 eur) ukázal Popinjay ze stáje DB Logistic jako největší outsider (367:10) dobrou koncovku ve vnější stopě a posunul se na nedotované páté místo. Polský vítěz Hipop de Loire se Szczepanem Mazurem ho porazil o 8 1/2 délky.

Už v sobotu se loňská vítězka slovenského Oaks Classa porovnala s mezinárodním polem v listed Jubiläumspreis 200 Jahre Deutscher Galopp - Hoppegartener Stuten-Preis (1800 m, 25 000 eur). Ve stoupání berlínské cílové roviny nedokázala zachytit zrychlení nejlepších a odpadla na předposlední osmé místo. Na vítězku ztratila 6 1/4 délky.

Ani jednoho soupeře neporazili v trojkových dostizích Lassca a Wakai Go, prvně zmíněná klisna však jako jediná v poli strávila dlouhé minuty ve startovacích boxech, když se čekalo na odchycení volného koně bez jezdce.

Ilustrační foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR