reklama 11D

Odbornost a zásadovost Jana Pellara budou českému jezdectví moc chybět

ikonka

V pondělí 5. srpna se rodina i přátelé rozloučí s Ing. Janem Pellarem, jenž náhle v sobotu 27. července zemřel. Ing. Jan Pellar byl osobností, která společnosti, a to nejen té jezdecké, bude hodně chybět. Pojďte s námi na něj krátce zavzpomínat.
01.08.2019 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

V sobotu 27. července zemřel Ing. Jan Pellar, ve věku nedožitých 71 let. V posledních letech ho jezdecká veřejnost vnímala hlavně jako ředitele Zemského hřebčince v Písku, kde působil v letech 2006 až 2012. Písecký hřebčinec pod jeho vedením získal prestiž výběrem a dovozem plemeníků. A co mnozí asi netuší, jako ředitel prosadil jmenování Zemského hřebčince národní kulturní památkou. 
 
Vraťme se však dál do historie. Ing. Pellar nebyl žádným teoretikem, sám aktivně řadu let jezdil parkury na vrcholné úrovni, pracoval jako trenér. Trénoval děti a juniory ve Sportovním centru mládeže ve Frenštátě pod Radhoštěm a i na pražských jízdárnách vychoval mnoho jezdců. Šestnáct let byl členem skokové komise České jezdecké federace a v roce 1994 se stal Osobností roku ČJF. 
 
Velké zásluhy měl také na tom, že vznikl dotační titul pro Kritéria mladých koní a svého času také pro Prémiované soutěže. Právě jemu se podařilo prosadit tyto dotace ze zdrojů Ministerstva zemědělství, kde od roku 1992 pracoval. Nejprve jako referent chovu koní, a přestože jeho kariéra na ministerstvu rychle postupovala vzhůru, v práci ve prospěch chovu koní nikdy nepřestal. Sám také soutěže KMK jako komisař rozhodoval dlouhých šestnáct let. V neposlední řadě nesmíme zapomenout, že v devadesátých letech i později v České republice patřil do hlasatelské elity. Diváci ze závodů si ho pamatují díky kultivovanému projevu. Informace, které na kolbištích předával, měly odbornou hloubku. 
 
Nejen jezdecké společnosti chybí dnes profesionalita, upřímnost a zásadovost. Kdekdo je samozvaným hipologem a trenérem. Lidem chybí pokora. Odchodem Ing. Pellara bude tyto vlastnosti jezdecký svět postrádat ještě víc.
 
Poslední rozloučení proběhne v pondělí 5. srpna od 14.00 hodin ve velké obřadní síni krematoria v Praze – Strašnicích. 



Štítky: Jan Pellar
reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE