Obrazem: U O2 areny již rostou stáje pro nejlepší parkurové koně světa

ikonka

Galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs sice začne až příští čtvrtek, ale již nyní v okolí libeňské O2 areny rostou mobilní stáje, ve kterých od úterka budou dočasně bydlet nejlepší koně světa specializující se na tuto disciplínu.
09.11.2022 21:45  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB


 
V hlavní pětihvězdičkové kategorii mezinárodních závodů Global Champions v Praze bude startovat 98 koní s 57 jezdci reprezentujícími 18 zemí světa. Dalších 88 koní je přihlášeno do soutěží úrovně CSI2*. Závodit s nimi bude 52 jezdců, z nichž 22 je z České republiky.
 
V CSI5* je Čechů na seznamu účastníků pět – Filip Doležal, Anna Kellnerová, Aleš Opatrný, Vladimír Tretera a Sára Vingrálková. Z Belgie přijede například šest sportovců včetně členů týmu Prague Lions Nielse Bruynseelse a Pietera Devose.
 
Pěti až šestičlenné výpravy mají i další jezdecky silné země jako jsou Velká Británie v čele s trojnásobným šampionem Longines Global Champions Tour Benem Maherem, Švédsko se světovou jedničkou Henrickem von Eckermannem nebo Nizozemsko. 
 

Psali jsme: Obhájí vítězství v Super Grand Prix? Henrik von Eckermann opět v Praze

 
Nejpočetněji jsou zastoupeni Němci, kterých je jedenáct. V dějišti galashow světového parkuru budou viset také vlajky Brazílie, Francie, Irka, Japonska, Kanady, Norska, Rakouska, Řecka, Spojených států amerických, Španělska, Švýcarska a Turecka.
 
Pro čtyřnohé sportovce pořadatelé již v těchto dnech připravují v těsné blízkosti libeňské O2 areny stáje, které jsou rozděleny do tří samostatných částí. V boxech jsou instalovány na podlahu ochranné koberce, na které přijde ještě podestýlka. Chodbičky jsou "vydlážděny" gumovými rohožemi. U stájí nechybí ani sprchovací boxy nebo tréninková aréna. Hlavní opracoviště bude v hale O2 universum. Koně účinkující v doprovodné show jsou ustájeni odděleně od těch sportovních. 
 
Veškeré zázemí musí být připraveno do úterních 14:00 hodin, kdy postupně začnou všichni účastníci přijíždět. Ve středu proběhne veterinární inspekce koní a tréninky. Soutěžit se bude od čtvrtečního odpoledne. Celkem je vypsáno třináct soutěžních klání, v nichž bude rozděleno na finančních dotacích celkem 8.310.000 eur. 
 
Hlavními body programu Global Champions Prague Playoffs jsou sobotní Super Grand Prix Longines Global Champions Tour a Super Cup Global Champions League, který proběhne ve čtvrtek, v pátek a v neděli. Do pátečního semifinále týmové soutěže mají zajištěn přímý postup ze základní části seriálu nejlepší čtyři celky z celkových šestnácti a letos poprvé jsou mezi nimi i Prague Lions. Dvanáct zbývajících musí nejprve projít sítem čtvrtečního čtvrtfinále a do nedělního finále se probojuje už jen šest družstev.
 
Super Grand Prix je otevřená pouze pro vítěze jednotlivých Velkých cen, případně pro takzvané lucky losers (šťastné poražené), pokud už vítěz postoupil při některém z předešlých kol Longines Global Champions Tour. Kvalifikovanými jezdci jsou letos: Ludger Beerbaum, Katrin Eckermann, Denis Lynch, Sanne Thijssen, Malin Baryard-Johnsson, Christian Ahlmann, Daniel Deusser, Henrik von Eckermann, Marlon Modolo Zanotelli, Max Kühner, Pieter Devos, Michael Pender, Christian Kukuk, McLain Ward a Harrie Smolders.
 

Čtěte také: Velký adrenalin v malém balení. Do O2 areny se vrací dostihy poníků

 

Součástí akce je i doprovodná koňská show určená pro rodiny s dětmi a všechny milovníky koní, nejen těch parkurových. Kromě Lorenza při ní diváci uvidí i soutěž čtyřspřeží nebo dostih shetlandských poníků s dětmi. 
 
Foto: poskytlo tiskové středisko Global Champions Prague Playoffs
Zdroj: tisková informace Global Champions Prague Playoffs