Obrazem: Švédský start k titulu na MS v Herningu. Opatrný je spokojen

ikonka

Po středečním úvodu parkurového mistrovství světa se v dánském Herningu ujal vedoucí pozice Francouz Julien Epaillard. Český jezdec Aleš Opatrný na něj ztrácí méně jak jednu chybu. „Forewer skákal skvěle,“ zhodnotil. Týmovou tabulku vedou Švédové.
10.08.2022 23:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB


 
Ve středu 10. srpna bylo na programu v dánském Herningu zahajovací kolo parkurového mistrovství světa. V honebním skákání předvedl nejlepší výkon francouzský reprezentant Julien Epaillard s deseteiletou klisnou Caracole de la Roque. Jejich čas byl 79,08 sekundy.
 
Pod 80 vteřin se vešly ještě tři dvojice. Tou druhou nejrychlejší byl Brit Scott Brash s třináctiletým valachem Hello Jeffersonem. Jemu časomíra ukázala hodnotu 79,54. Skvělý výkon v čase 79,79 předvedl také Švýcar Martin Fuchs na desetiletém Leone Jei. 
 
O pouhých devět setin za ním pak skončil čtvrtý Peder Fredricson v sedle šestnáctiletého valacha H&M All In. Nejen díky jemu, ale i jeho kolegovi Henrikovi von Eckermannovi na dvanáctiletém valachovi King Edwardovi, který se umístil pátý s časem 80,23, se ujal švédský tým vedoucí pozice. Společně s nimi tvoří celek Jens Fredricson na valachovi Markan Cosmopolit a Malin Baryard-Johnsson s klisnou H&M Indianou. Té však středeční start příliš nevyšel, a tak se její výsledek do hodnocení družstva nezapočítával. 
 

Psali jsme: Opatrný zvládl úvod MS v Herningu ve skvělém čase, ale jednou chyboval

 
Za Švédy následují zástupci Francie, Belgie, Velké Británie, Švýcarska, Německa, Brazílie, Nizozemska, USA a Itálie. Až v druhé desítce jsou Irové, Kanaďané, Izraelci, Rakušané, Australané, domácí Dánové, Japonci, Norové, Španělé a Argentinci. Na posledních dvou příčkách jsou pak reprezentanti Mexika a Kolumbie. 
 
Českým fanouškům udělal především radost Aleš Opatrný, který je s Forewerem třicátý sedmý s 3,92 body. Na vedoucího Juliena Epaillarda tak ztrácí méně jak jednu chybu. „Popravdě musím říct, že celý parkur jsem si několikrát prošel a všude mi cvalové skoky vyšly tak, jak jsem si představoval,“ zhodnotil v rozhovoru pro EquiRadio Aleš Opatrný, který se svým jedenáctiletým valachem chyboval na oxeru v jednom z dvojskoků. Jak ovšem popsal, příčina chyby přišla už o něco dříve. „Oxer před tím mi vyšel na blíž a pak následných šest cvalových skoků bylo trochu delších. Forewer mi skočil trochu daleko do kombinace, hodně se mi vrátil od přední bariéry a těsně nedolétnul tu zadní kládu,“ upřesnil jezdec. 
 
„Ale jinak šel celý parkur tak, jak jsem si to naplánoval. Bylo tam takových osm linií, kdy asi čtyři linie byly dané pro všechny jezdce a u těch ostatních si jezdci mohli vybrat, jestli chtějí o cvalový skok méně nebo více. Forewer má hodně cvalu, takže jsem většinou zvolil právě o ten cvalový méně a jelikož byl dobře rozběhlý, tak jsem takto postupoval skoro u všech těch volitelných linií. U předposledního skoku jsem měl trochu smůlu, tam si Forewer zase bohužel skočil trochu do podkovy. Malinko jsme klopýtli, ale naštěstí to ustál. Musel jsem poté jít o cvalový skok více, a tam jsem ztratil minimálně půl sekundy,“ popisuje další průběh parkuru. „Ta půl sekunda až tak nemrzí. Mrzí spíše ta smolná chyba, která přišla na výskoku z kombinace, protože ta mě stála čtyři vteřiny,“ počítá bodové ztráty. 
 
„Dnešek ještě nerozhoduje nic, jediné pozitivní je, že i s tou chybou jsem do jednoho shození od prvního. Ale jsou před námi ještě dvě těžká kola a jsme ještě úplně na začátku,“ dodal Aleš Opatrný ve vysílání EquiRadia
 

 

Nepřehlédněte: Opatrný z MS v Herningu: I s chybou jsem do jednoho shození od prvního

 
Druhým Čechem na startu byl Vladimír Tretera. Také on jednou na jedenáctiletém Gangsterovi V/H Noddevelt chyboval, ale čas měl pomalejší a inkasoval tak 7,47 bodů. O ohledem na nepředvídatelné okolnosti to však ještě dopadlo velmi dobře. „Já jsem z toho měl dobrý pocit, kůň skákal velmi dobře. V podstatě jsme udělali to, co jsme chtěli. Akorát se mi stala taková věc, že hned po šestce mi praskl třmen, takže to byla taková komplikace a přes půl parkuru jsem jel bez třmenu. Jednu distanci jsem musel ubrat jeden cvalový skok, ale Gangster skákal skutečně dobře,“ konstatoval. 
 
„Zachovával jsem klid a snažil jsem se třmen stále nějak nakopnout. Poté jsem zjistil, že se mi ten bezpečnostní třmen i nějak vyvlékl, takže tam jen visel a bylo to zbytečné. Problém byl v tom, že mě čekaly ještě ty největší pasáže a nejvyšší skoky, takže jsem se snažil to nějak dojezdit a držet rovnováhu. Později mi lidé říkali, že to nebylo vidět. Ale nebyl to úplně dobrý pocit, protože parkur byl na mírách a byl i celkem obtížný. Gangster mě však podržel,“ pochvaluje si svého valacha. I v jeho případě přišla chyba ve dvojkombinaci, byť jiné, než měl Opatrný. „U té chyby byl trochu plošší přes triplbar v kombinaci. Měl jsem trochu tam udělat o jeden cvalový navíc, abych ho více shromáždil. Jenže jsem šel jen s tím jedním třmenem,“ vysvětlil v rozhovoru pro EquiRadio.  
 
„Doufám, že zítra zabojujeme a dostaneme se mezi šedesát dvojic, které postupují do třetího kola. Hlavně si to chceme užít. Uvidíme, jak to dopadne,“ doplnil Vladimír Tretera, jenž také uvedl, že atmosféra v Herningu je skvělá, stejně jako organizace. 
 
Foto: FEI/Leanjo de Koster