Obrazem: Parkurové drama v Herningu. Z Čechů pokračuje už jen Opatrný

ikonka

Švédsko, Francie, nebo někdo jiný? V pátek se rozhodne o týmových medailích při mistrovství světa v dánském Herningu. V soutěži jednotlivců pokračuje z Čechů už jen Aleš Opatrný. „Doufal jsem v třetí kolo,“ svěřil se končící Vladimír Tretera.
11.08.2022 22:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB


 
I po druhé části světového šampionátu v parkurovém skákání si drží vedoucí pozici Francouz Julien Epaillard. S desetiletou klisnou Caracole de la Roque v Herningu i ve čtvrtek dokončil bez penalizace a drží si tak nulové skóre. Druhý je s 0,23 body Brit Scott Brash na valachovi Hello Jeffersonovi a za ním je švédské duo Peder Fredricson s valachem H&M All In a Henrik von Eckermann v sedle Kinga Edwarda. Zatímco první jmenovaný má 0,4 bodu, konto průběžně čtvrtého je zatíženo 0,58 bodu. 
 
Švédové tak pochopitelně vedou nadále i týmovou soutěž. Žádný trestný bod nepřidal totiž ani Jens Fredricson s valachem Markan Cosmopolit, a tak tento celek má nadále pouhé 3,69 body. Čtvrtá členka družstva Malin Baryard-Johnsson s klisnou H&M Indianou jednou chybovala, a tak se opět její výsledek škrtal. 
 
Také Francouzi ve čtvrtek nepřidali žádnou penalizaci, neboť dvanáctibodový výsledek Gregoryho Cottarda s klisnou Bibici se škrtal a ostatní členové sestavy dokončili s nulou. Vedle již zmíněného Epaillarda se jednalo o Simona Deletreho s valachem Caymanem Jolly Jumperem a Kavina Stauta na třináctiletém koni jménem Scuderia 1918 Viking d´la Rousserie. 
 
Týmy Německa a Nizozemska přidaly čtyři body za jednu chybu. Belgičani zapisovali osmičku a propadli se na pátý řádek průběžné výsledkové listiny. Velmi podobně jsou na tom šestí Britové a sedmí Švýcaři se ztrátou zhruba jednoho bodu. Do druhého kola postupují ještě Kanada, Irsko a Brazílie. 
 
Jedenácté místo obsadily Spojené státy americké, dvanácté je Rakousko, třinácté Itálie, čtrnácté domácí Dánsko, patnácté Španělsko a následují Izrael, Japonsko, Mexiko, Norsko, Austrálie, Argentina a Kolumbie. 
 

Nepřehlédněte: Obrazem: Švédský start k titulu na MS v Herningu. Opatrný je spokojen

 
Jediný slovenský jezdec končí své účinkování v Herningu na 85. pozici, když s valachem Claudem nasbíral celkem 24,76 bodů. Šestnáct z nich přidal ve čtvrtek. O deset příček před ním je Čech Vladimír Tretera s Gangsterem V/H Noddevelt s 16,42 body. V druhé části šampionátu měl dvě chyby a jeden bod přidal za čas. „Začátek byl moc dobrý. Pak přišla distance před dvojkombinací. Gangster mi trochu víc zareagoval na zádrž a dostal jsem se trochu dál od skoku. Áčko ve dvojkombinaci tak skočil naplocho, což byl důvod této chyby,“ přiblížil Tretera v rozhovoru pro EquiRadio
 
„Pak jsme se dostali na trojskok, kde se trochu bouchl na áčku. Byl pak trochu opatrný a nedoskočil céčko. Zbytek parkuru však již doskákal moc dobře. Přes ty dvě chyby jsem tak s jeho výkonem na tak obtížném parkuru spokojený. Myslím, že to byl nejtěžší parkur, jaký jsme kdy spolu šli. Trochu podobná náročnost byla na mistrovství Evropy, ale srovnávat se to moc nemůže. Tady to bylo dost na mírách a technické. Člověk to musel odjezdit a nesměl udělat chyby,“ pokračuje Tretera. 
 
Přiznal také, že pětasedmdesáté místo je pro něj určitým zklamáním. „Samozřejmě jsem se chtěl dostat do třetího kola. Bohužel to nevyšlo, ale za koně jsem moc spokojen. Když to srovnám s již zmíněnou Evropou, tak je dnes Gangster někde jinde. Skákal to v podstatě lehce, jsou to spíš technické věci, které musíme vychytat. Přisuzoval bych to tomu, že nemáme možnost jezdit na čtyř a pětihvězdičkové závody. Na třech hvězdách se ten kůň na mistrovství světa připravit nedá. Toto je obtížnější, než je normálních pět hvězd a zkoušet takovou náročnost na mistrovství světa je trochu problém. Můj kůň jde však nahoru, je čím dál tím lepší a myslím, že jsme tu ostudu neudělali,“ shrnul Vladimír Tretera ve vysílání EquiRadia.
 

 
Aleš Opatrný s Forewerem figuruje po jedné chybě na předposledním skoku kurzu na 36. řádku průběžné výsledkové listiny se 7,92 body. „Včera smolná chyba, dnes opět smolná chyba. Dneska přišla až na konci, na předposledním skoku. Kůň skákal mnohem líp než ve čtvrtek. Už na opracovišti jsem z něj měl skvělý pocit. Na kolmém skoku před vodou se Forewer lehounce otřel, tak jsem si říkal, že snad ty poslední tři skoky budou bez problémů. Nevím, zda jsem tam udělal nějakou chybu. Když jsem se díval na video, tak tam ode mě chyba nebyla. Ten kolmák byl opravdu vysoký, lehce potáhl pravou zadní nohu, ale jinak skákal fantastiky,“ popsal Opatrný 
 

Psali jsme: Aleš Opatrný na MS v Herningu míří vzhůru. I napodruhé dojel s chybou

 
„Samozřejmě to teď mrzí, protože ta vidina finále by byla mnohem blíž. Zítra však máme ještě jeden den a když se vyvarujeme nějaké podobné chyby, tak je finále ještě hratelné,“ konstatoval Aleš Opatrný při hodnotícím rozhovoru na EquiRadiu
 

 
V pátek se další kolo mistrovské soutěže, do něhož postupuje deset nejlepších týmů, respektive šedesát nejlepších jednotlivců, pojede od 21:00 hodin pod světly reflektorů a ve 23:30 by si členové tří nejlepších družstev měli na krk pověsit medaile Mezinárodní jezdecké federace.
 
Foto: FEI / Richard Juilliart