Obhajoba v kategorii žen se konat nebude. Fenclová do Martinic nemíří

ikonka

Ještě stále úřadující mistryně Vladislava Fenclová, která ovládla v roce 2019 kategorii žen, při mistrovství ČR v Martinicích letos titul obhajovat nebude. „Picobella je nyní v rehabilitaci, ale myslím, že na příští sezonu už bude připravená,“ říká.
25.09.2020 14:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 
Mistrovství České republiky v parkurovém skákání je doslova za dveřmi a už ve čtvrtek 1. října bude v areálu Equitana Martinice zahájen jeho čtyřdenní program prvním kolem kategorie jednotlivců. Tento rok ovšem diváci neuvidí pokus o obhajobu mistrovského titulu v kategorii žen, který ještě stále drží Vladislava Fenclová. 
 
Stájová jednička loňské mistryně Picobella měla na jaře zranění, kvůli kterému nemohla nastoupit do sportovní přípravy a s druhým koněm Quentinem si Vladislava Fenclová nestihla letos splnit mistrovskou kvalifikaci. „Usoudila jsem, že bude lepší letos raději být doma. Na mistrovství nebudu pravděpodobně ani jako divák, protože rekonstruujeme stáje, takže máme práce až nad hlavu. Určitě budu sledovat dění na dálku,“ říká smutně Fenclová. 
 
Kdo bude patřit v soutěži žen mezi favoritky, to si Vladislava tipnout netroufla: „Odhadnout výsledek letošního mistrovství je těžké, přeji to všem a doufám, že vyhraje ta nejlepší, a že to bude dobrý sport. Obhajoba se bohužel konat nebude.“
 
Celý průběh letošní parkurové sezony nebyl pro mnohé jezdce a trenéry vůbec jednoduchý. „Trochu mě mrzelo, že nemůžu být součástí mistrovství. Situace v letošním roce není příznivá, tudíž se nedá nic dělat. Picobella už je ale v současné době v rehabilitaci a myslím, že na příští sezonu bude připravena. Ve stáji mám také spoustu mladých koní, na které jsem se v tomto roce více zaměřila,“ prozradila. Fenclová věří, že někteří mladí koně dorostou svými schopnostmi do mistrovské úrovně a v příštím roce už s nimi bude moci startovat, minimálně jako členka týmu v kategorii družstev. 
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: V Martinicích bude v kategorii U25 velká konkurence, říká Kučerová

 

Nicméně do konce sezony 2020 ještě zbývá několik týdnů a venkovní závody ještě mají své místo v kalendáři. „Chystám se tento víkend do Zduchovic, a ještě plánuji svou účast v pražské Chuchli při Ceně Eliota. Do budoucna bych ráda vyrazila ještě na nějaké halové závody, například v Šamoríně, německém Kreuthu nebo v Rakousku, ale to se uvidí podle vývoje situace,“ konstatuje Vladislava Fenclová, která se chystá na tyto zahraniční výjezdy i za cenu obstarání si potřebných náležitostí v souvislosti s pandemickou situací. „Je to na zvážení. Musíme to vyhodnotit s trenérem, jestli to riziko za stojí nebo ne. Mám spoustu čtyř, pěti a šestiletých koní a potřebovala bych, aby byli v závodním tempu.“
 
Na závěr ještě zavzpomínala na svou druhou kvalitní klisnu Belle-E, kterou ale před začátkem sezony 2020 prodala a v současné době s ní startuje Laura Najmanová na úrovni 130 cm. „Zjistila jsem, že nemám žádného koně do vyššího sportu. Věřím, že příští rok bude po této stránce mnohem příznivější,“ dodává na závěr Vladislava Fenclová.
 
Veškeré aktuality o přípravách a programu parkurového mistrovství České republiky najdete na adrese www.mistrovskemartinice.cz