Obhajoba titulu bez Chaplina. Díky za ta úžasná léta, loučí se Fuchs

ikonka

Blíží se finále Světového poháru. Už ve středu 5. dubna nastoupí v Omaze parkuroví jezdci k první soutěži. Titul bude obhajovat Martin Fuchs, ale musí se obejít bez hnědáka Chaplina. Ve špičkové konkurenci to bude mít těžké. Co ho čeká?
01.04.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 

Finále parkurového Světového poháru je jedním z vrcholů, které kalendář jezdeckých akcí každoročně nabízí. Letošní mítink proběhne od 5. do 8. dubna v americké Omaze a svede dohromady dvaačtyřicet jezdců z devatenácti zemí světa.
 
Pozornost bude upřená především k těm, kteří patří do nejvyšších pater světového žebříčku. Hlavně na švýcarského reprezentanta Martina Fuchse. Právě on bude obhajovat titul šampiona série, který vybojoval loni v Lipsku. Tehdy mu významně pomohl holandský teplokrevník Chaplin. 
 
Hřebec, jehož otcem je Verdi TN, se narodil v roce 2007 u G. Knoopa. V sedle s Martinem Fuchsem dosáhl kromě triumfu ve finále World Cupu 2021/2022 na řadu dalších výborných umístění. Vyhráli spolu pohárovou kvalifikaci v roce 2021 v Lyonu, Grand Prix při Global Champions v Madridu, Estorilu a Mexico City. Povedlo se jim také ovládnout švýcarské národní mistrovství. Vedle toho posbírali mnoho vítězství v různých pětihvězdových soutěžích. Chaplin za kariéru vydělal na výhrách přes milion eur. Jenže nyní nastal čas, aby se tento skokan soustředil výhradně na chov.
 
„Byl to ten nejvíc cool kůň, jakého jsem kdy jezdil. Byl jedinečný pocit vědět, že má na to vyhrát každou Velkou cenu. Společně jsme předvedli ta nejrychlejší rozeskakování. Byla to krásná cesta zakončená titulem z finále Světového poháru. V poslední sezoně Chaplin převážně připouštěl, už jsou na světě velmi slibní potomci. S napětím čekáme na den, kdy je uvidíme ve velkém sportu,“ uvedl Fuchs. Na oficiální Instagramu vzdal hold celému týmu kolem tohoto vynikajícího hnědáka: „Děkuji Chapi za těch úžasných sedm let. Šampion World Cupu, vítěz kvalifikace, vítěz tří Velkých cen v rámci Global Champions i národní mistr - to je jen několik z tvých skvělých úspěchů.“ Fuchs poděkoval i majiteli Luigimu Balerimu a stáji Team Nijhof, kde plemeník působí. 
 
V USA se Fuchs za pár dní představí v sedle bělouše Leone Jei, který rovněž patří k elitním koním. Ale cestu za druhým titulem v řadě bude mít nesmírně obtížnou. Postaví se proti němu mimo jiné hvězdná dvojice Henrik von Eckermann a King Edward. Švéd je aktuální světovou jedničkou a rovněž úřadujícím mistrem světa. Formu spolu s fenomenálním ryzákem prokazoval i v letošních kvalifikacích, uzavřel je prvním místem v bodování silné ligy západní Evropy.
 
Soupiska z této ligy je plná zvučných jmen. Kvalifikovali se mimo jiné Brit Scott Brash, Němci Daniel Deusser a Marcus Ehning, francouzští reprezentanti Kevin Staut a Julien Epaillard nebo Pius Schwizer ze Švýcarska. Pódiové umístění vybojoval loni Harrie Smolders z Nizozemska. Stejně jako v Lipsku v dubnu 2022 bude i letos závodit s Monacem. 
 
Dalším možným kandidátem na vítězství je Mclain Ward. Američan si drží stabilní výkonnost už řadu let, finále World Cupu ovládl v roce 2017. Tehdy se konalo také v Omaze, takže se jezdec jistě bude snažit znovu potěšit domácí fanoušky. Sází na patnáctiletou holštýnskou klisnu Callas, s níž vyhrál v únoru pětihvězdovou Grand Prix ve Wellingtonu. 
 
 

Náročný program

Rozpis soutěží bude od koní vyžadovat maximální připravenost. Potrápit může každou z více než čtyř desítek dvojic. Ve středu 5. dubna nastoupí všichni přihlášení jezdci do úvodní soutěže a rovnou je čekají překážky do 160 centimetrů. První kolo se pojede podle tabulky C, tedy jako honební, kdy se trestné body přepočítávají na sekundy. 
 
Do druhého kola, které je plánováno na čtvrtek a znovu bude postaveno na nejvyšší možné obtížnosti, nastupují znovu všechny dvojice s výjimkou těch, které ve středeční jízdě vzdaly nebo byly vyloučeny. Tato soutěž je vypsaná jako klasická dle tabulky A. 
 
V pátek mají jezdci i koně odpočinkový den. Třetí díl programu se odehraje v sobotu a otevřený bude pouze pro třicet nejlepších dvojic po sečtení výsledků ze středy a čtvrtka. Poslední soutěž je dvoukolová, opět na překážkách do 160 centimetrů. Postupující jezdce a koně tak čekají ve čtyřech dnech celkem čtyři parkury, které Portugalec Bernardo Costa Cabral připraví jako nepřísnější síto.
 
 

Parkurový rozpis

Středa 5. dubna 2023
1. finálová soutěž (hodnoceno dle tabulky C – 160 cm)
Otevřeno pro všechny přihlášené dvojice
 
Čtvrtek 6. dubna 2023
2. finálová soutěž (hodnoceno dle tabulky A – 160 cm)
Otevřeno pro všechny dvojice, které dokončily první soutěž
 
Sobota 8. dubna 2023
3. finálová soutěž - dvoukolová (hodnoceno dle tabulky A – 160 cm)
I. kolo přístupné 30 nejlepším jezdcům po dvou soutěžích
II. kolo přístupné 25 nejlepším jezdcům z prvního kola
 
Zdroj: FEI
 
Foto: Richard Juilliart / FEI