O2 arena se mění na parkurové kolbiště. Nad ledem bude 600 tun písku

ikonka

Je to jedna z logisticky nejnáročnějších akcí, které se v O2 areně konají. Necelé tři dny před startem první parkurové soutěže v rámci čtvrtého ročníku Global Champions Prague Playoffs naváží kamiony na plochu zhruba 600 tun speciální pískové směsi.
14.11.2022 18:51  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB


 
Do startu galashow světového parkuru Prague Playoffs pořadatelé odpočítávají poslední desítky hodin. Přípravy jsou rozplánované doslova po minutách a v okolí pražské O2 areny probíhají už týden. Vše musí být hotové do úterka, kdy dorazí první koně.
 
 „S přípravami jsme začali na venkovních plochách u O2 areny už před týdnem a jako první se začaly stavět stáje. Vybudovali jsme komfortní ustájení pro zhruba 240 koní. Boxů však máme celkem 260, jelikož někteří jezdci potřebují boxy navíc, které využívají pro uskladnění vybavení. Ve stájích je instalované vytápění, jelikož noci jsou již chladné. Nachystán je také stan se sprchami pro koně, do nichž je zavedena kromě studené vody i voda ohřívaná na 32 stupňů. Vše má přesná pravidla a musí se brát maximální důraz na welfare koní,“ popisuje sportovní ředitelka akce Markéta Šveňková.
 
Jezdci si mohou vybrat, zda chtějí mít boxy pro koně podestlané bezprašnými hoblinami, nebo slámou. Někteří si nechávají zajistit i seno, jiní si přivážejí vlastní. „Většina účastníků si vozí krmení své a my jim poskytujeme například jen mrkev, jablka či nějaké další pamlsky navíc,“ upřesňuje Šveňková. 
 
Stáje jsou rozdělené na několik částí a to, kde budou jednotliví koně stát, má také přesná pravidla. „Koně startujících v týmové soutěži Global Champions League stojí pohromadě, dále je část pro koně účastnící se rámcových soutěží kategorie CSI5* a v další části jsou účastníci CSI2*. Koně, kteří budou vystupovat v show programu, mají svoji samostatnou stáj a se sportovními koňmi by se vůbec neměli potkat. Vše je logisticky poměrně složité a stewardi usilovně pracují na rozvrhu, kdy a kde se mohou koně pohybovat. Všichni jsou na vysílačkách a dostávají pokyny, kdo kam může,“ konstatuje šéfka sportovní části akce.
 
První koně začnou do areálu O2 areny přijíždět v úterý odpoledne. „Příjezdy jsou naplánované od 14:00 hodin. Od této chvíle již musí být vše připraveno a k dispozici jsou již i tréninkové plochy u stájí a v O2 universum. Největší počet kamionů očekáváme ve středu, kdy už budou mít koně startující v CSI5* takzvaný warm-up na hlavním kolbišti v O2 areně. Jezdci účastnící se soutěží CSI2* najíždí většinou až ve čtvrtek. Všichni mají speciální aplikaci, do které zadávají přesný čas příjezdu. Přibližně tak víme, kolik zde budeme mít kamionů. Nemůžeme si dovolit, aby se zde tvořila větší kolona. Při vykládání je tu řada dobrovolníků, kteří pomáhají co nejrychleji kamiony odbavit, aby mohly odjet na parkoviště do Letňan. Ošetřovatelé koní jsou ubytování v hotelu Stages, jenž je jen pár desítek metrů od stájí. Mohou tak být kdykoliv k dispozici pro své svěřence. V této finální fázi příprav je pro nás nejdůležitější, aby všichni věděli, kdy a kde se co bude dít,“ dodává Markéta Šveňková.
 
 
Neméně podstatná část je ta, která se přímo netýká koní, ale s průběhem akce úzce souvisí. Tou je technické vybavení. „Pro připravovaný program je tu obrovské množství techniky. Jen to, co je zavěšeno pod stropem O2 areny, váží přes 70 tun. V tuto chvíli dokončujeme pokládání povrchu v O2 universum a začínáme navážet písek na závodní plochu v O2 areně. Jde o speciální závodní směs písku a geotextilií přivezenou z Německa, které je zhruba 600 tun. Dalších 600 tun povrchu jsme dovezli z nedaleké Chuchle Areny Praha, ten je určen pro tréninkové plochy. Jeden rok jsme měli povrch vlastní, ale letos jsme zvolili stejný model, jako v loňském roce, kdy si půjčujeme povrch vyzkoušený při jiných akcích. Máme tak jistotu, že nedojde k žádným problémům s jeho kvalitou,“ vysvětluje ředitel organizačního výboru Prague Playoffs Jan Andrlík.
 
Ve všech prostorách areálu běží vše doslova jako na drátku. „Měli byste vidět naše harmonogramy. Musíme přesně plánovat, co se kdy děje na jednotlivých plochách. Vše musí na sebe navazovat a nikde nesmí nastat kolize. Je například po minutách rozpracováno, jaká auta mohou vjíždět do O2 areny, aby se nekřížila. Je to však pro nás již čtvrtý ročník, máme tak bohaté zkušenosti a funguje to skvěle,“ pochvaluje si Andrlík.
 
Pořadatelé z Czech Equestrian Teamu mají také radost z toho, že zájem o akci roste a je již prodáno výrazně více vstupenek, než tomu bylo v minulosti. „Máme velkou radost, že se vstupenky prodávají velmi dobře. V porovnání s loňským ročníkem, který ovlivnil covid, je již nyní obsazeno o 6.000 míst více. Zájem se v posledních dnech zintenzivňuje a doprodávají se poslední místa ve spodních patrech. V sobotu je dokonce již jen několik stovek posledních míst ve čtvrtém patře, takže je dost možné, že tento den bude vyprodáno,“ očekává šéf pořadatelského týmu, který je sám o sobě velmi početný. „Letos jsme to ještě nepočítali, ale vloni jsme došli k tomu, že včetně všech dodavatelů se na akci organizačně podílí kolem 6.000 lidí. To už je opravdu velký arzenál,“ uzavírá Jan Andrlík.
 

 
Galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs probíhá od čtvrtka 17. do neděle 20. listopadu a hlavními body jsou sobotní Super Grand Prix Longines Global Champions Tour a Super Cup Global Champions League, který proběhne ve čtvrtek, v pátek a v neděli. Do pátečního semifinále týmové soutěže mají zajištěn přímý postup ze základní části seriálu nejlepší čtyři celky z celkových šestnácti a letos poprvé jsou mezi nimi i Prague Lions. Dvanáct zbývajících musí nejprve projít sítem čtvrtečního čtvrtfinále a do nedělního finále se probojuje už jen šest družstev.
 
Super Grand Prix je otevřená pouze pro vítěze jednotlivých Velkých cen, případně pro takzvané lucky losers (šťastné poražené), pokud už vítěz postoupil při některém z předešlých kol Longines Global Champions Tour. Kvalifikovanými jezdci jsou letos: Ludger Beerbaum, Katrin Eckermann, Denis Lynch, Sanne Thijssen, Malin Baryard-Johnsson, Christian Ahlmann, Daniel Deusser, Henrik von Eckermann, Marlon Modolo Zanotelli, Max Kühner, Pieter Devos, Michael Pender, Christian Kukuk, McLain Ward a Harrie Smolders.
 
Součástí akce je i doprovodná koňská show určená pro rodiny s dětmi a všechny milovníky koní, nejen těch parkurových. Kromě Lorenza při ní diváci uvidí i soutěž čtyřspřeží nebo dostih shetlandských poníků s dětmi. Detailní program je na stránkách www.pragueplayoffs.com.
 
Foto: Josef Malinovský
Zdroj: tisková informace Global Champions Prague Playoffs