reklama 11A

O "Zlaté sedlo" jako vzpomínku na Winklera

ikonka

V německém Lipsku se při Partner Pferd v lednu 2019 uskuteční speciální soutěž pro jezdce U21 o zlaté sedlo, kterou vymyslela legenda jezdeckého sportu Hans Günter Winkler. Po jeho smrtí v uplynulém létě se tato soutěž pojede jako vzpomínka na něj….
28.12.2018 14:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Hans Günter Winkler vymyslel soutěž pro mladé nadějné jezdce do 21 let, kteří závodili o takzvané zlatá sedlo. Tato soutěž zůstává i po jeho smrti a můžeme se na ni těšit při lednových závodech Partner Pferd.  

Osobnost Hanse Güntera Winklera je známá nejen v oblasti jezdeckého sportu. Byl ikonou poválečného období a proslavil se jako úspěšný olympionik. V roce 1976 byl vlajkonošem při olympijských hrách v Montrealu. Za svůj život získal celkem sedm olympijských medailí, z toho pět zlatých, dále byl dvakrát mistrem světa, jednou mistr Evropy a k tomu má na kontě více jak sto startů za národní celek. Jeho úspěchy ho do dnešní doby řadí k nejúspěšnějším skokovým jezdcům.

Ještě v uplynulém roce, ve svých 90. letech, osobně gratuloval vítězi soutěže pro mladé naděje, které soutěžili o zlaté sedlo. Soutěž se jezdí již dlouhou dobu, letos poprvé však bude zároveň vzpomínkou na Hanse Güntera Winklera. Soutěž tak ponese nové jméno, a to Sellerie Equipe Zlaté sedlo ve vzpomínce na Hanse Güntera Winklera. Soutěž bude i nadále podporována i stejnojmennou nadací, Hans Günter Winkler Stiftung.

Soutěž je otevřena pouze pro nominované jezdce. V letošním roce to bude osmnáctiletá Emelie Pieper z Vestfálska, dále pak dvacetiletý Cedric Wolf z Porýní-Falci, sedmnáctiletý Hannes Ahlmann ze Šlesvicka-Holštýnska. Na startu nebude chybět ani jméno Klaphake, tentokrát to bude Enno, mladší bratry Laury Klaphake, která letos získala s německým týmem bronz na Světových jezdeckých hrách.

Zvláštnost této soutěži zůstane – a tedy, že tito čtyři nadějní jezdci si mezi sebou vymění své koně. Závodit přitom budou v soutěži na styl. Samozřejmě se budou k výsledku počítat i případné chyby na překážkách či překročení stanoveného času, nejdůležitější však bude stylový projev jezdce, jeho dobrý sed, dobré působení na koně a co nejvíce harmonická a rytmická jízda.

Známky za stylové jízdy budou dávat dvojnásobný mistr Evropy Marco Kutscher, mezinárodní rozhodčí Joachim Geilfuß a spolkový trenér Otto Becker. Jezdci získají komentář po každé své jízdě.

Pokud se podíváme zpět na seznam vítězů, můžeme tam najít ty nejlepší jména, která německý skokový sport může nabídnout: vítěz týmové soutěže na olympijských hrách a mistrovství světa Marcus Ehning, sériový vítěz závodů Partner Pferd a dvojnásobný mistr Evropy Christian Ahlmann, člen bronzového týmu na olympijských hrách v Riu Daniel Deußer, vítěz Velké ceny v Cáchách a v Calgary Philip Weishaupt či René Tebbel, Toni Haßmann a další.

O tom, kdo se stane dalším vítězem, se dozvíme při lednových závodech Partner Pferd, které se v Lipsku konají ve dnech 17. – 20. ledna.

 

Na stránky pořadatele se dostanete ZDE.

Zdroj: Tisková zpráva Partner Pferd

Foto: Vítěz roku 2018: Henry Delfs. Sportfotos-Lafrentz.de




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE