O travnatá kolbiště u nás není zájem. ČSP za rok ve Frenštátu nebude

ikonka

Zatímco na některých závodištích v zahraničí zažívá travnatý povrch takzvaný comeback, v České republice se jezdcům na trávě skákat nechce. Nejen proto Velká cena Frenštátu v roce 2023 již nebude součástí Českého skokového poháru.
27.10.2022 17:17  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB


 
Jezdecký oddíl Tělovýchovné jednoty Slovan Frenštát pod Radhoštěm existuje už přes 90 let a je tak jedním z nejdéle fungujících klubů v České republice. Tradičně pořádá celou řadu akcí, mezi něž patří i parkurová Velká cena, která přes dvacet let byla součástí Českého skokového poháru. V roce 2022 však musela být zrušena a příští rok do termínové listiny seriálu ani nebyla zapsána.
 
„Sezona 2022 byla pro nás celkem příznivá, i když jsme museli nějaké závody kvůli počasí zrušit, a to včetně Velké ceny Frenštátu v rámci Českého skokového poháru. To pro nás byla největší ztráta, protože jsme museli zaplatit polské boxy, které jsme měli objednané a již postavené. Byli jsme tedy ve velké ztrátě. Jinak ostatní parkurové, drezurní, a především voltižní závody se nám již vydařily dobře,“ uvedl ve vysílání EquiRadia předseda TJ Slovan Frenštát Čeněk Šrubař.
 

Nepřehlédněte: Klub, jenž přežil válku i povodeň. Slovan Frenštát slaví devadesát let

 
„Na trávě jsme měli letos v plánu pořád pouze zmíněnou Velkou cenu, ostatní mítinky jsme pořádali na pískovém kolbišti. Cena Radegasta úspěšně pokračuje a v letošním roce také proběhla, avšak na pískovém kolbišti. Na trávu nám jezdí čím dál, tím méně jezdců a je to hlavně kvůli tomu, že nechtějí měnit kování s dírami, aby mohly být našroubovány ozuby,“ vysvětluje Šrubař.
 
Frenštátští pořadatelé přitom péči o travnatý povrch kolbiště věnují nemalé úsilí i prostředků poskytnutých od jednoho ze sponzorů. „Před pěti lety jsme dělali generální rekonstrukci celého travnatého kolbiště. Byla tam dána nová hlína o výšce asi třiceti centimetrů a také doplněna speciální tráva. Jinak se kolbiště pravidelně seká, válcuje, bránuje a následuje další sečení, aby byl trávník udržen v určité kvalitě a jakosti,“ popisuje předseda jezdeckého klubu, co všechno dlouhodobá údržba obnáší. 
 
Travnatá jezdecká plocha však slouží nejen pro jeden konkrétní mítink. „Po celý rok je travnaté kolbiště zpřístupněno k tréninkovým účelům a je využíváno každodenně. Občas si přijedou zaskákat i přední čeští jezdci. Letos tady byl například Marek Klus, jelikož měl odjíždět na evropské závody pořádané na trávě, tak si to chtěl s koňmi vyzkoušet a byl si tady u nás něco skočit.“
 
Nic to však nemění na tom, že zástupci TJ Slovan se rozhodli pro příští rok Velkou cenu nezapsat do kalendáře ČSP. „Nezařadit Velkou cenu Frenštátu do kalendáře Českého skokového poháru bylo těžké rozhodnutí, ale dospěli jsme k tomu hlavně z finančních důvodů. Velká cena nás stojí dost velké peníze, které dáváme do cen. Počet jezdců, které bychom potřebovali, aby přijeli, však neodpovídá našemu očekávání. Ani se nijak moc nepromítla zvýšené množství získaných bodů do žebříčku jezdců za účast na mítinku pořádaném na trávě, a proto se letos bude navrhovat zrušení tohoto pravidla,“ prozradil Šrubař. 
 
Nízký zájem jezdců není ovšem jediný negativní faktor, byť ten další s tím úzce souvisí. „Největší problém je u nás v ustájení. My tady disponujeme třiceti boxy, které můžeme použít při skokových závodech a ostatní si musíme nechat postavit od polské firmy. Ta půjčovné dražila z padesáti na sto euro za závody, přičemž minimální počet boxů je osmdesát, což je pro nás absolutně nereálné, abychom za těchto okolností dál pokračovali.“
 

Čtěte také: Olga Havrlantová a Slovan Frenštát. Dvě veličiny, které nelze oddělit

 
Z ekonomických důvodů je tak jasné, že pořádat Velkou cenu při Českém skokovém poháru si nemůže dovolit každý pořadatel. „Velká cena je záležitost nových a moderních areálů, které jsou na to připravené a mají své boxové ustájení, a hlavně velké zázemí pro jezdce. Ta účast na Velkých cenách na trávě je však velmi malá, což dokládá i letošní Velká cena v Ostravě. Budoucnost našich akcí vidím v pořádání závodů na úrovni do S či ST na pískovém kolbišti. Místní travnaté kolbiště budeme využívat, když pro to budou podmínky. O našem setrvání v Asociaci ČSP rozhodne zasedání valné hromady členů TJ Slovan Frenštát, jež by se měla konat v polovině února příštího roku,“ konstatuje Šrubař.
 
Sezona 2023 však rozhodně ve Frenštátu pod Radhoštěm chudší nebude. „V termínové listině na příští sezonu najdeme skoro všechno, co proběhlo v letošním roce. Nebude chybět Cena Radegasta, Májová cena a další tradičně pořádané akce. Pouze místo pohárové Velké ceny se pojede pouze Velká cena Frenštátu, bude na stupni obtížnosti S a na pískovém kolbišti. Dále zařazujeme drezurní i voltižní závody. Dohromady máme naplánováno pro příští rok zhruba osmnáct závodních událostí. S halovými závody začínáme první víkend v březnu, kdy se koná Pohár žen a hned v neděli na to máme pony skokové závody. Naopak posledními závody bývá Svatomartinský pohár koncem října, který jsme v loňském roce pořádali na venkovním kolbišti a tuto sobotu to vypadá, že budeme opět skákat venku na písku,“ dodává Čeněk Šrubař v podcastu EquiRadia.
 
Foto: Josef Malinovský a Zenon Kisza