O tomto klukovi hodně uslyšíme. Brit Harry Charles poráží světová esa

ikonka

Jedním z nejmladších účastníků blížícího se finále Světového poháru je Brit Harry Charles. V létě oslaví 23. narozeniny, za sebou má olympiádu, Poháry národů a triumf na CSI5*-W v Londýně. Kde se vzala vycházející hvězda ostrovního parkuru?
04.04.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

V létě 2022 oslaví britský parkurový jezdec Harry Charles teprve třiadvacáté narozeniny. Patří tedy do věkové kategorie mladých jezdců do 25 let. 
 
Za jeho krátkou kariéru na sebe ovšem už nejednou upozornil výbornými výkony v nejtvrdší parkurové konkurenci a před blížícím se finále Světového poháru 2021/2022 drží druhé místo na žebříčku Západoevropské ligy FEI. Ta platí za nejsilnější ligu a za Harrym se řadí taková jména jako Marcus Ehning, Simon Delestre, Steve Guerdat, Martin Fuchs nebo Harrie Smolders. Zdá se, že na ostrovech roste nová hvězda, o které ještě hodně uslyšíme. Kde se vzal takový talent?
 
 

Parkur v genech

Nemusíme pátrat dlouho, kdo přivedl Harryho k jezdectví a kdo mu předal vlohy. Jeho otec Peter Charles závodil v irských a později britských barvách. Je to mistr Evropy ze St. Gallen z roku 1995. Soutěž jednotlivců tehdy ovládl jako reprezentant Irska s La Inou. O šest let později byl součástí zlatého týmu na evropském šampionátu v Arnhemu, kde sedlal Corradu. 
 
Poté změnil občanství. Byl nominován do družstva Velké Británie, které v Londýně v roce 2012 vybojovalo zlaté olympijské medaile. Aktivně závodil až do konce sezony 2019. Potom se začal naplno soustředit na své děti a jejich slibně se rozvíjející kariéry.
 
„Opustil předčasně vlastní kariéru, aby se mi mohl věnovat. Říká, že ho to baví víc, než když sám soutěžil. Je do toho zapálený, ale přitom na mě a sourozence nikdy netlačil. Sám jsem si asi v šestnácti letech uvědomil, že tohle je to, co chci v životě dělat,“ říká Harry na adresu tatínka, o kterém také tvrdí, že pro něj není na světe lepší trenér.
 
 

Jablko nepadá daleko od stromu

Harry má dvě sestry. Scarlett je jednadvacet let, Sieně je devatenáct. Obě rovněž jezdí a závodí. Ale je to hlavně Harry, kdo se ve svém mladém věku pohybuje po špičkově obsazených pětihvězdových závodech a dokonce v roce 2021 okusil olympijskou atmosféru.
 
Vynikal už jako dítě, když závodil s poníky. V roce 2014 v Millstreetu obsadil pátou příčku na evropském mistrovství pony v klání jednotlivců, tým byl čtvrtý. O rok později už absolvoval juniorský šampionát a v sedle valacha jménem Vivaldi du Dom získal individuální stříbro a týmový bronz. Dvě stříbra má z mistrovství Evropy juniorů, jež se konalo v roce 2017 v Šamoríně.
 
 

Seniorské skalpy

V sezoně 2021 vystřelil Harry do nejvyšších pater seniorských soutěží. Stal se členem národního A-kádru, s nímž absolvoval Poháry národů v St. Gallen a Sopotech. Už ve dvaadvaceti letech zažil to, co mnozí jezdci nikdy v kariéře nezažijí. Byl vybrán do britské sestavy pro olympijské hry v Tokiu.
 

Čtěte také: Důchodce v sedle i generace U25. To nej ve finále World Cupu v Lipsku

 

„Bylo to neuvěřitelné. Nejlepší zážitek v mém životě! Celá ta cesta, vůbec to, že jsem tam mohl být s Benem, který tam vyhrál individuální zlato. Mít koně a vědět o něm, že má na olympijské zlato, naplánovat to tak, aby vše vyšlo, to vše je hrozně těžké. Benovi se to podařilo. Díky tomu jsem mohl vidět, co to znamená vyhrát olympiádu,“ netají se Harry obdivem ke zkušenějšímu kolegovi Benovi Maherovi, jenž je jeho velkým vzorem. „Není nic většího, než reprezentovat svou zemi,“ dodává k olympijské zkušenosti.
 
Parťákem Harryho byl v Tokiu valach plemene Zangersheide Romeo 88. Majitelkou hnědáka je Ann Thompson. „Musím jí poděkovat. Jakmile přišel Romeo do stáje, nakoplo to mojí cestu vzhůru. To on mě dostal do velkých mítinků,“ popisuje Harry.
 
 

Stáj plná skvělých koní

Romeo však není jediným výborným koněm, jehož má Harry k dispozici. Do nejvyšší obtížnosti si může vybrat i klisnu Aralyn Blue nebo valacha Casquo Blue. Oba tyto koně pochází z oldenburského chovu a mají stejného otce - meklenburského plemeníka Chacco-Blue.
 
Ve výsledcích z uplynulé sezony září také Stardust. Právě s touto hnědkou zažil spanilou jízdu při prosincové kvalifikaci Světového poháru v Londýně. Před domácím publikem zvítězil po rozeskakování v soutěži bodované do série World Cup. Během téhož víkendu pak v sedle Borsata ovládl i CSI5* Grand Prix.
 
S Borsatem také vyhrál úvodní stopětapadesátku tohoto mítinku a o týden dřív v Ženevě získal po rozeskakování na překážkách do 160 centimetrů prestižní pohár Coupe de Geneve.
 
Aktuálně drží druhou příčku v bodování Západoevropské ligy FEI a pro finále série World Cup, které se odehraje  od 7. do 10. dubna v Lipsku, patří tento mladík k horkým favoritům. Nahlášené má své dva nejlepší koně, tedy Romea 88 a Stardust.
 
Zdroj: FEI
 
Foto: Jon Stroud / FEI