reklama 11C

O národní mistrovské tituly se v Královicích utkaly dámy v sedlech

ikonka

Deset jezdkyň s dvanácti koňmi se o víkendu 5. až 6. října účastnilo již jedenáctého mistrovství České republiky v dámských sedlech, to pro letošek hostil areál Královického dvora nedaleko Slaného. Dámou roku 2019 byla vyhlášena Kamila Rohánková.
11.10.2019 14:48  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12A

První říjnový víkend patřil v královickém jezdeckém centru dámskému sedlu. O mistrovské tituly se zde utkalo deset jezdkyň a dvanáct koní z celé republiky. Ač bylo původním plánem uspořádat soutěže na venkovním kolbišti, počasí mělo jiný názor. Díky vstřícnosti zaměstnanců jezdeckého centra bylo možné na poslední chvíli celou akci přesunout do haly. Rozhodování se ujaly dámy Ann Sadler a Nadya Brown, delegované britskou Side Saddle Assotiation (SSA), sekundovala jim Monika Krausová.
 
Sobotní dopoledne patřilo zahajovacím soutěžím malé (DU-A) a velké rundy (DD), kde obě první místa obsadil fríský hřebec Fabian van de Pluum. V prvním případě v sedle s Ladislavou Doležalovou s 65,038 procenty, pro kterou to byla první účast na mistrovství České republikly. V druhém případě se svou stálou jezdkyní Kamilou Rohánkovou s 71,75 procenty, obě startující za Ramik Sidesaddle Team CZ.
 
Následovala jízda elegance SSA, což je obecně jedna z nejobsazenějších soutěží. Dáma zde předvede koně ve všech chodech na obě ruce společně se svými soupeřkami a poté dvouminutovou volnou sestavu. Této disciplíny se zúčastnila i naše parajezdkyně Kateřina Lesová na koni Fabian van de Pluum a to pouze v kroku a klusu, což odpovídá jejímu oficiálnímu zařazení v rámci paradrezury. Rozhodčí hodnotí celkový dojem dvojice. První místo patřilo Pavle Placákové s klisnou Britny – JS Maroušek Myslín.
 
Volná sestava – kür patří mezi divácky oblíbené podívané. Tím víc, že dámy mají povoleno startovat v kostýmech. Pravidla SSA dovolují kombinovat obtížnosti v rámci jedné soutěže, a tak se na startu sešly tři dámy na stupni Z a dvě na stupni L. Vítězkou se stala Kamila Rohánková s Fabian van de Pluum a hudbou z muzikálu My Fair Lady s hodnocením 73,688 procent.
 
Vrcholem SSA soutěží je Equitation. Zde musí dáma předvést svého koně v naprosto dokonalé kondici, zapletená hříva i ocas, kopyta natřená, výbava musí bezchybně sedět jak koni, tak jezdkyni. Třmen musí být správně dlouhý, aby levá noha nebyla zapasovaná pod skokovou hlavou sedla, ostruha správně vysoko, barva rukavic a plastronu ve stejném odstínu, dokonale čistý habit, tedy speciální závodní úbor pro tyto soutěže, vysoký lesklý cylindr se síťkou, správně velký drdůlek. Vše je přísně hodnoceno jak ve společném, tak individuálním předvedení dvojice. Zvítězila Pavla Placáková s klisnou Florida z JS Maroušek Myslín, ale jelikož není členkou SSA přešla kvalifikace Sir Lancelot na druhou umístěnou, Annu Ježkovou a Skippiho z JK For Horses Václavice. Cenu za nejlepší ústroj získala Karolína Fränkelová a Solo Famara XXI-5 reprezentující subjekt Ramik Sidesaddle Team CZ.
 
Poslední soutěží dne bylo první kolo parkuru, soutěž do sedmdesáti centimetrů na styl. Na startu se sešly tři dámy na čtyřech koních. Pro Zuzanu Procházkovou a Lesanku se stala osudnou hned druhá překážka. Tři odmítnutí poslušnosti znamenaly diskvalifikaci. Zvítězila Anna Ježková a Skippi z JK For Horses Václavice.
 
Boj o první mistrovské tituly se odehrál hned v neděli ráno, a to sice v parkuru. Druhé kolo byla soutěž do osmdesáti centimetrů, hodnoceno dle stupnice A. Na start se postavily tři dvojice, které dokončily sobotní úvodní kolo. Nejlépe zajela Pavla Placáková s Britny, čímž se dostala na vedoucí pozici a stala se letošní mistryní České republiky v parkuru. 
 
Ve skokových soutěžích jsme pokračovaly i nadále, šampaňskou výzvou. V této soutěži musí jezdkyně se svým koněm přeskočit dvojskok o výšce padesát centimetrů se sklenkou naplněnou 150 mililitry dětského šampaňského v ruce. Po projetí cílem se zbylý obsah sklenky přeměří. Vítězkou se stala Anna Ježková a Skippi. Dovezli 120 mililitrů tekutiny.
 
Jízda zručnosti patří také k silně obsazeným kategoriím. Osm dvojic absolvovalo osm překážek: slalom, kavalety, bludiště, přenášení předmětu, přechod plachty, skok, couvání a házení předmětu na cíl. Rozhodují trestné body a čas. Nejčistší jízdu předvedla Zuzana Procházková se svou belgickou klisnou Lesankou  reprezentující klub Dámy v sedle. 
 
Stejnou trasu absolvovaly naše nejmladší jezdkyně. Jízdu zručnosti však měly kombinovanou s kostýmovou jízdou elegance. Byly tak rozdány dvě sady flotů. V kostýmové části vyhrála Markétka Kopečková s Fabian van de Pluum, ve zručnosti Iva Černá s Lagged Dreams. Cenu pro nejmladší jezdkyni získala pětiletá Andělka Procházková s Lesankou.
 
Další SSA soutěží byla kostýmová jízda elegance. Princip je stejný jako v klasické verzi. Krok, klus a cval společně a poté individuální jízda. Nejelegantnější dámou byla vyhlášena Iva Lasáková a Lagged Dreams z oddílu Dámy v sedle.
 
Po přestávce určené k postavení obdélníku proběhlo druhé kolo malé (Z4) a velké (DJ) rundy. V malé rundě odpovídalo konečné pořadí výsledkům druhého kola. Vítězkou malé rundy se stala Zuzana Skripová s Mandrasem z JS Skrip s výsledkem 74,70 respektive 69,513 procent. Ve velké rundě bylo finále napínavější. Ve druhém kole opět zvítězila Zuzana Skripová, tentokrát s Cargem II s 72,73 procenty. Celkově však v rámci mistrovství České republiky vedení udržela Kamila Rohánková s Fabian van de Pluum a stala se mistryní České republiky s výslednými 71,93 procenty.
 
Zbývalo vyhlásit Dámu roku 2019 kterou se stala Kamila Rohánková.
 
Již jedenácté mistrovství České republiky jízdy v dámském sedle je za námi a my se už dnes můžeme těšit na dvanáctý ročník, který proběhne opět v Jezdeckém centru Královický dvůr v termínu 18. – 19. září 2021.
 

Kompletní výsledky naleznete na www.mcrds.webnode.cz

Foto Ladislav Šeiner




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE