reklama 11D

Drezurní jezdkyně Pavla Rubíčková: Ambice přišly až později

ikonka

Ze hřbetu chladnokrevníka v JZD až do úlohy Grand Prix na mezinárodních závodech! Až tam to dotáhla úspěšná česká reprezentantka v drezuře Pavla Rubíčková, se kterou jsme její jezdecké začátky probraly v dalším z rozhovorů této pravidelné rubriky...
11.01.2019 19:51  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Pamatujete si ještě, kdy jste se poprvé posadila na koně? Kdy a kde to bylo? Jaké to ve vás zanechalo dojmy? Kdo vás ke koním přivedl?

Co si vzpomínám, tak jsem poprvé seděla na chladnokrevníkovi v JZD, kam mě přivedl můj táta, abych se povozila.

 

„Teď už mám respekt.“

 

Věnujete se vaší disciplíně od vašich jezdeckých začátků? Vyzkoušela jste někdy i jinou jezdeckou disciplínu? Čím je pro vás vaše disciplína jedinečná?

Ale kdeže! Začala jsem jako skokanka, protože to v oddíle dělali všichni a drezura u nás na Hané byla cizí slovo. Mám něco najeto i se spřežením, i když jen v lese a na poli, nikoliv na startovním poli. Během let v Anglii jsem jezdila pracovně koně pro všestrannost, kde jsem toho v životě naskákala nejvíc. Teď už mám respekt.

 

Kdy a kde jste absolvovala své první oficiální závody? S kterým koněm to bylo? Jak jste se na start sportovní kariéry připravovala a jakého jste dosáhla výsledku?

Myslím, že mi bylo čtrnáct a bylo to na mém prvním koni Tewa, se kterým jsme tento parkur stupně Z nedokončili.

Příprava byla docela divoká - prostě jsme si postavili pár překážek z pneumatik, opřeli klády o sudy a tak podobně. Pak jsme se vzájemně povzbuzovaly ke skoku. Na závody jsme jely vojenskou V3S, která nebyla nijak upravená na převoz koní, a my v ní vezli hned koně tři. Na vyložení jsme museli najít vysokou mez, protože auto nemělo rampu. Troufám si tvrdit, že takové podmínky si dnešní omladina již nedovede ani představit.

 

Kdo vás v začátku vaší jezdecké kariéry nejvíce ovlivnil?

Neměla jsem jednu konkrétní osobu, ke které bych vzhlížela. Nikdo v naší rodině navíc není koňák, takže jsem si tu cestičku musela šlapat od začátku sama - ale jde to!!!

 

Co byly zpočátku vaše silné a slabé stránky?

Cílevědomost až urputnost.

 

Kterým lidem vděčíte za to, čeho jste ve své jezdecké kariéře dosáhla?

Velký vliv na mně zanechal Pedro Torres a jeho pohled na jezdectví a úcta ke koni. Za současný poskok ve Světovém žebříčku určitě vděčím svému trenérovi Richardu White.

 

Kolik koní vám již prošlo rukama? Na které z nich nejraději vzpomínáte? Který z nich byl, nebo je, tím nejvíce výjimečným?

Zase tolik koní mi rukama neprošlo, každý měl svoje specifika a charisma a všem vděčím moc za to, co mě naučili.

Svoje první národní Grand Prix jsem jela v roce 2013 na skvělém učiteli Riachovi, první mezinárodní Grand Prix přišlo v roce 2016 s Xangai a první svoje národní PSG s Destino Pardinhos až v roce 2017, takže tu svoji jezdeckou kariéru nemám úplně uspořádanou.

Upřednostňují v současnosti jako své jezdecké partnery koně plemene Lusitano, a to pro jejich skvělou jezditelnost, velkou reaktivitu pod sedlem a neskutečný talent pro shromáždění.

 

„Do teď mně baví především jezdit, každodenně se svými koňmi pracovat.“

 

Můžete zkusit porovnat, jak moc se změnily závody i sportovní úroveň v průběhu vaší aktivní kariéry? Je podle vás v dnešní době snadnější, nebo naopak obtížnější dosáhnout sportovních vrcholů? Co jsou klíčové faktory pro dosažení úspěchu právě ve vaší jezdecké disciplíně?

Pravděpodobně nemohu úplně objektivně hodnotit růst úrovně CDN, neboť jsem měla před rokem 2013 delší sportovní pauzu, ale současná úroveň mezinárodních CDI závodů je docela vysoká, kdy se jezdí většinou bezchybné úlohy a o výsledku rozhoduje technické provedení cviků a pohybový talent koně. Řekla bych, že kromě precizního zvládnutí dané úrovně, tedy pečlivého najetí úloh, je velmi relevantní vzhledem k výsledku i velmi dobrý pohyb koně.

 

Jaké sportovní ambice jste měla při svých závodních začátcích, o čem jste snila, a jak se tyto cíle postupem času měnily? Jaký je váš současný jezdecký sen, čeho byste rád dosáhla?

Od prvopočátku do teď mně baví především jezdit, každodenně se svými koňmi pracovat. Ambice přišly až mnohem později.




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE