O drezurní vrcholy se postará trojice pořadatelů. CDI už i v Olomouci

ikonka

Drezurní jezdci, ale i fanoušci této disciplíny, se mají letos na co těšit. Kromě tradičního CDI v Brně na Panské líše proběhne mezinárodní mítink také v Olomouci. Zduchovice budou hostit pro změnu finále Českého poháru v drezuře.
10.01.2022 18:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 
Čeští příznivci drezury se v roce 2022 mohou těšit hned na dvoje mezinárodní závody v této disciplíně. Nově s mítinkem kategorie CDI3* přichází Equine Sport Center Olomouc, které doplní tradiční Světový pohár na Panské líše. Brněnský pořadatel letos dostal přiděleno i mistrovství České republiky.
 
„O pořádání mistrovství České republiky v drezuře žádali tři pořadatelé, což byla Panská lícha, Olomouc a Zduchovice. Všichni tři jsou tradiční pořadatelé a mají zkušenosti s pořádáním národních šampionátů. Panská lícha má zkušenosti i s mezinárodními závody. My se snažíme střídat vždy Čechy a Moravu, takže když je mistrovství republiky je v Čechách, tak finále Českého poháru v drezuře směřujeme na Moravu. Pro tento rok je to naopak, mistrovství republiky bude na Moravě, odehraje se na Panské líše, a proto finále Českého poháru v drezuře bude ve středočeských Zduchovicích,“ vysvětluje předsedkyně drezurní komise České jezdecké federace Renata Habásková.
 
Jak sama přiznala, krátce po přidělení těchto vrcholných akcí muselo dojít k úpravě termínové listiny. „Měli jsme trochu problém s termínem mistrovství, původně jsme určili konec srpna, ale jak to již bývá, tak FEI se rozhodla jinak a do tohoto termínu nám vložila mistrovství Evropy, které bude pro rok 2022 trošku jinak rozložené, než bývalo dříve. Tím pádem jsme museli posunout mistrovství republiky, takže jeho konečný termín je stanoven na 7. až 11. září.“
 

Psali jsme: Změna termínu mistrovství ČR v drezuře 2022. Místo srpna bude v září

 
Renata Habásková v rozhovoru pro EquiRadio také neskrývala nadšení z toho, že se po dlouhé době v České republice uskuteční hned dvoje mezinárodní drezurní závody. „Je naprosto fantastické, že se něco takového v tak malé republice zase daří. Dříve to byly Mariánské Lázně, kde se díky panu Nágrovi pořádaly mezinárodní závody, takže jsme velice přivítali tuto snahu Olomouce. Držíme Equine Sport Centru palce a budeme se samozřejmě snažit pomoci. Cokoliv budou chtít, jsme jim k dispozici s radami a se vším.“ Zároveň však dodala, že provozovatelé areálu využijí služeb zahraničního týmu, aby docílili co nejvyšší kvality těchto prvních závodů. „Chtějí se dobře zapsat do povědomí jezdců, ale také FEI.“
 
Z velkých jezdeckých areálů se na drezuru zaměřují nejen v Brně, v Olomouci a ve Zduchovicích, ale například také v Královicích u Slaného. Předsedkyně drezurní komise doufá, že se brzy přidají i další. „Z naší strany drezurní komise je to veliké nadšení, že budeme mít jak CDI Olomouc v květnu, tak Světový pohár na Panské líše v červnu. Kdyby se chtěli přidat další organizátoři, tak budeme velice rádi. Nám by se velice líbilo, kdyby se do tohoto zapojila i Chuchle. Je to obrovský areál v Praze, ideální místo, ideální prostory, velice atraktivní vzhledem k Praze. Zkoušíme tedy opatrně projednávat, co by se dalo a nedalo, ale velice by nás potěšilo, kdyby Chuchle projevila zájem i kromě skoků o trochu drezury, i když není tak výdělečná, jako parkury,“ konstatuje Habásková.
 
Při CDI v Brně se již poněkolikáté uskuteční soutěžní kategorie i pro mladší věkové kategorie. „Kromě Světového poháru, velké a malé rundy tam budou soutěžit poníci, děti, junioři i mladí jezdci. Předpokládáme i velkou účast českých jezdců, pro které jsme na obou domácích CDI navrhli kontrolní závody Sportovních center mládeže, které by měly být podpořeny Českou jezdeckou federací alespoň formou úhrady startovného. Snažíme se podpořit tyto české pořadatele a budeme rádi, když se závodů zúčastní co nejvíce českých jezdců, protože je to pro ně výhodné. Je to blízko, není to zase až tak drahé, co se týče třeba ubytování, dopravy a je to ideální příležitost na odzkoušení si toho, jak na tom jsou a jak se dokážou zařadit na mezinárodní úrovni,“ dodává Renata Habásková.
 
Ilustrační foto: Jenda Andrash, ESC Olomouc