Nová hvězda Beauville. Na aukci jeden z nejlevnějších, ve stáji dvojka

ikonka

Beauville Z se po zranění jedničky Maikela van der Vleutena dostal na olympiádu do Tokia a vybojoval tam bronz. Dlouho byl přitom jen jedním z mnoha. Jezdkyně, jež ho doporučila Vleutenovi, ho koupila na aukci, kde patřil k nejlevnějším koním.
08.01.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 

Dvojice Maikel van der Vleuten a Beauville Z má za sebou skvělý rok. Pro ty, kdo pozorně sledují zahraniční parkurovou scénu, to překvapení není. Valach dokázal už v devíti letech vyhrát jednu z Velkých cen v rámci Global Champions, ale až sezona 2021 ho vynesla na vrchol mezi nejlepší koně světa. Přitom dlouho se nenápadný hnědák jako hvězda nejevil.

Beauville Z se narodil v roce 2010 u chovatele Pascala Habetse v nizozemském Kerkrade. Jak napovídá iniciála za jeho jménem, je příslušníkem belgické plemenné knihy Zangersheide. Otcem Beauvilla je holandský hřebec Bustique, v rodokmenu tak má na straně otce známého plemeníka Indoctra. Dědem ze strany matky je francouzský hřebec Jumpy Des Fontaines. 
 
První mezinárodní starty s ním absolvoval francouzský jezdec Maxime Rius, který ho objevil na malých regionálních závodech, když byl hnědák šestiletý. Jezdil ho jeho tehdejší majitel Jean Sebastian Ochin, v jehož vlastnictví byl už čtyři roky.
 
„Pamatuji si to jako včera. Viděl jsem ho na opracovišti a říkal jsem si, že má dobrou techniku skoku. Šel jsem za Jeanem Sebastianem, zda není k mání. Divil se, byl jsem první, kdo se vůbec na možný prodej ptal. Lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem si v té době jen pomyslel, že to bude jednou olympijský kůň. Byl pro mě jedním z mnoha,“ vzpomíná Rius. „Měl jsem z něj ale vždy dobrý pocit, on je velmi chytrý,“ popisuje jezdec. Inteligence je znakem, který jmenují snad všichni, jejichž rukama Beauville prošel. „Po hrách v Tokiu jsem se cítil, jako bych vyhrál v loterii, že jsem objevil takového koně. Na to jsem pyšný. Byl to dobrý kůň, ale že dosáhl na medaili v Tokiu, je naprosto bláznivé,“ dodává. 
 
 

Jeden z nejlevnějších

Maxime Rius měl jako spoluvlastník s Fredericem Bouvardem valacha ve stáji jen půl roku, absolvoval s ním dvoje mezinárodní závody na úrovni jedné hvězdy a už putoval dál. Za nevelkou sumu ho koupili Francois Mathy a Holger Hetzel a prakticky obratem šel do aukce.
 
A tady se začíná psát ta nejzajímavější kapitola jeho dosavadní kariéry. Koupila ho Gabriela Roger Ibars. „Líbili se mi tři koně, mezi nimi právě Beauville. Do aukce šel jako první a byl jedním z nejlevnějších,“ vzpomíná další majitelka v řadě. Gabriela tehdy trénovala s Maikelem van der Vleutenem a jeho otcem Ericem. Beauvilla jezdila sama a v letech 2017 a 2018 se spolu objevovali na závodech CSI s jednou nebo dvěma hvězdami. „Ze začátku to byla docela výzva. Byl takový tuhý,“ popisuje Gabriela. „Co však bylo zajímavé, byl hrozně pozorný. Nikdy se nechtěl dotknout bariéry, 95 % jeho jízd bylo čistých“ říká. 
 
Její slova dokládá pohled do výsledků v databázi Mezinárodní jezdecké federace. Je až k nevíře, že hnědák za celý život, s výjimkou vyloučení právě v sedle s Gabrielou na CSI v Olivě, dokončil všechny parkury na mezinárodních akcích, do nichž vkročil. A co víc, za šest sezon neudělal v žádném kurzu více než tři chyby, což se stalo jen v jednom případě! V soutěži CSI5* Global Champions League v roce 2020 ve Valkenswaardu. 
 
 

Soulad s Maikelem

Gabriela sama postupem času uznala, že kůň je pro ní až příliš dobrý, že si zaslouží lepšího jezdce, a navrhla Ericovi van der Vleutenovi, zda by ho nechtěl on nebo jeho syn Maikel. Ten souhlasil a Beauvilla pro Maikela koupila Marta Ortega Perez, jež vlastní i jiné koně, které trénují van der Vleutenovi. „Jeho mysl je jeho největší kvalitou. Vždy odvedl skvělou práci, jsem šťastná, že jsem mohla být součástí jeho cesty,“ uzavírá své vzpomínky Gabriela.
 
S Maikelem van der Vleutenem vstoupil Beauville do vysokého sportu. Nizozemec se stále ještě dost mladým koněm začínal pozvolna, první výrazné výkony na sebe ale nenechaly dlouho čekat. I tak byl ovšem trochu ve stínu stájové jedničky, kterou byla do začátku sezony 2021 bělka Dana Blue. Jenže přišlo její zranění a otevřel se prostor pro Beauvilla, aby ukázal, co v něm je.
 
Nahradil klisnu, jež byla samozřejmou a první volbou Maikela pro olympijskou nominaci. V Tokiu překonal bez trestných bodů nejdřív kvalifikaci jednotlivců. Poté nechyboval ani ve finále a dostal se do rozeskakování, které dokončil opět s nulou. Jeho čas nestačil jen na Bena Mahera s Explosionem W a Pedera Fredricsona v sedle All Ina, a tak si dvojice z Japonska odvezla bronz.
 

Čtěte také: Pedro Veniss vzpomíná na Rio. Jako by Quabri říkal, že je vše v pohodě

 
Druhým vrcholem sezony 2021 bylo finále Poháru národů, které se konalo začátkem října v Barceloně. Maikel s Beauvillem byli součástí nizozemského družstva, jež si dojelo pro vítězství s výsledkem nula trestných bodů v součtu. 
 
Z dalších úspěchů připomeňme triumf v Grand Prix Monaco při Global Champions 2019, dále vítězství v tříhvězdové Grand Prix v Ommenu, Lieru nebo Cáchách, či první místo ve Světovém poháru CSI5* La Coruňa.
 
„Je pozorný a velmi živý, v dobrém slova smyslu. Má hodně krve, ale přitom je klidný. Jeho mozek je jeho největší deviza,“ chválí Maikel svého olympijského parťáka. „Má trochu specifickou techniku skoku, ale to si myslím vídáme často, že ti nejlepší koně skáčou tak nějak po svém,“ dodává jezdec.
 
 

Dvojka v EquiRatings Elo

V žebříčku FEI skokových dvojic jsou se začátkem roku 2022 Maikel van der Vleuten a Beauville Z na dvanáctém místě. V čele je olympijský šampion Ben Maher s Explosionem W a před nizozemským tandemem najdeme i koně, kteří toho v sezoně 2021 příliš nenaskákali. 
 
Existuje ale také relativně nedávno zavedený rating s názvem EquiRatings Elo, v kterém byl Beauville v prosinci světovou dvojkou. Jeho raketový vzestup zaujal i ředitele EquiRatingu Sama Whatsona
 
„Výkon v jezdectví není jen o umístění. Je často o tom, jak kvalitní soupeře dokážete porazit. Proto vytváříme rating a ne jen holou statistiku. Aby koně v ratingu stoupali, potřebují pravidelně porážet silné dvojice. Beauville Z je skvělým příkladem,“ říká Sam Whatson. Jedničkou v tomto žebříčku je King Edward, až za Beauvillem jsou pak hvězdní koně Explosion W, All In a Catch Me Not S.
 
Zdroj: FEI, World Of Show Jumping
 
Foto: Lukasz Kowalski, Kai Försterling / FEI