Norbert Záliš oslavil jubileum. Národní hřebčín ho ocenil za zásluhy

ikonka

Tento týden oslavil emeritní ředitel Národního hřebčína Kladruby nad Labem Norbert Záliš osmdesáté narozeniny. Současné vedení hřebčína mu při této příležitosti udělilo čestný odznak za významný přínos k rozvoji a propagaci této instituce.
14.03.2023 08:34  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB


 
Norbert Záliš, který působil v pozici ředitele Národního hřebčína Kladruby nad Labem v letech 1992 až 2003, oslavil v uplynulých dnech osmdesátiny.
 
„Stál u zrodu samostatného Národního hřebčína v roce 1992 a následně zásadně změnil pohled na hřebčín, a to z výrobního zemědělského podniku na významné kulturní dědictví, které je hodno řádné ochrany. Tím byl položen základ pro úspěšný zápis hřebčína na Seznam světového dědictví UNESCO v roce 2019. Díky tomu hřebčín také přežil divoká devadesátá léta a stal se tak našim neprivatizovatelným rodinným stříbrem,“ uvedli zástupci hřebčína na oficiálním webu.
 

Psali jsme: Další starokladrubští bělouši pro královskou jízdní gardu ve Švédsku

 
Díky navázání spolupráce s královskými stájemi se Norbertovi Zálišovi podařilo starokladrubské koně opět zapojit do ceremoniální kočárové služby. Dánská královna Markéta II. ho ocenila řádem Dannebrog, rytíř Dánského království. 
 
V pondělí 13. března emeritnímu řediteli přijeli pogratulovat zaměstnanci Národního hřebčína včetně čtyřspřeží vedeným Jiřím Nesvačilem juniorem. Za významný přínos k rozvoji a propagaci Národního hřebčína Kladruby nad Labem a chovu starokladrubských koní převzal Norbert Záliš osobně od současného ředitele Jiřího Machka stříbrný odznak a absolvoval s ním krátkou projížďku kočárem.
 
Foto: poskytl Národní hřebčín Kladruby nad Labem
Zdroj: tisková informace Národního hřebčína Kladruby nad Labem