reklama 11B

Nine Ou Four potěšil unikátním rekordem. Nejraději si ale hází s míčem

ikonka

Devítiletý hnědák Nine Ou Four loni dokázal zvítězit po novém roce i před Silvestrem. Stájový kolega hvězdného Nagano Golda už zažil na dráze několik generací soupeřů. V civilu zůstává stejně hravý jako zamlada, vypráví trenér Václav Luka.
15.01.2020 15:20  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Něco takového český turf ještě nezažil. Hnědák Nine Ou Four se loni stal prvním i posledním vítězem v rámci celoročních statistik. Sezonu otevřel 3. ledna triumfem o hlavu v Deauville a rozloučil se 30. prosince působivým vítězstvím na stejném závodišti. To všechno v úctyhodném věku osmi let.
 
Do roku 2020 vstupuje hřebec stáje Syndikát V3J v roli nejstaršího svěřence trenéra Václava Luky. "Už kolem něj prošlo tolik koní a on se stále drží. Ve Francii už běhá proti třetí generaci nebo ročníku soupeřů. Převzal pomyslnou štafetu od našeho dlouholetého stájového maskota Label Fivea," potvrzuje Luka.
 
Že Nine Ou Four zůstává i ve veteránském věku velmi platným členem centrály v Bošovicích, dokazuje pohled na loňskou tabulku koní podle zisku. V ní se s vyběhanou sumou 540 600 Kč dostal na osmé místo mezi staršími koňmi na rovině.
 

Český žokej v Japonsku: Být tři dny offline byla výzva, říká Minařík

 
Výrazný podíl na této bilanci měla zmiňovaná dvojice vítězství v prodejních dostizích na all-weather dráze v Deauville.
 
"Je to opravdu zvláštní double, které asi jen tak někdo nenapodobí. Den před Silvestrem jsem mu hodně věřil, Nine Ou Four nastupoval ve velké formě. Soupeři byli v handicapu o pět, šest kilo výš než on, ale jemu to prostě sedlo," vzpomíná Luka.
 
Sprinterem kvůli dýchání
 
Kariéra výrazného hnědáka z chovu irského Knocktoran Stud opsala zvláštní kruh. Syn rychlého Mediceana poutal zpočátku velké naděje. Ještě jako svěřenec Dalibora Töröka ve dvou letech ovládl velmi lehce o 5 délek Memoriál Františka Huleše ve Velké Chuchli, mezi poraženými tenkrát zůstali Mary Yeats, Kilword či Dally Hit.
 
Ve Velké jarní ceně se však neumístil a záhy se ukázalo, že na středních tratích, kam svým projevem patřil, ho budou limitovat problémy s dýcháním. Po přechodu k Václavu Lukovi se tak začal soustředit na sprinty mezi 1200 a 1400 metry, což se ukázalo jako šťastné rozhodnutí.
 
Nine Ou Four dvakrát zvítězil v jedničkovém sprintu při Českém derby a připsal si i dva úspěchy o kategorii níže včetně Memoriálu Jaroslava Maška. V posledních sezonách se začal soustředit na krátké handicapy a prodejní dostihy ve Francii.
 
Nikdy přitom nebyl klasickým sprinterem. Po startu specialistům na krátké tratě nestačí. Rozchází se postupně a v cílové rovině nasazuje k drtivému závěru na vnější straně dráhy. "Lepší výsledky paradoxně mívá proti kvalitnějším soupeřům, kde jsou menší pole, než proti horším koním ve velkém poli. Je to dáno jeho stylem běhu. Potřebuje v dostihu klid a pak má svůj závěr. V menším poli je to samozřejmě snadnější než v šestnácti koních," vysvětluje Luka.
 
I proto dříve míval Nine Ou Four "své" jezdce, kteří ho vedli pravidelně a rozuměli si s ním jako Petr Foret, Jan Rája nebo Bauyržan Murzabajev. V poslední době to ale přestává být pravidlem, ve Francii se na něm vystřídalo i několik místních mladých jezdců.
 
"V paddocku jim říkám, že kůň potřebuje svůj klid a nesmí být na začátku dostihu pod tlakem. Držet se co nejlíp v kontaktu s polem a potom ho vytáhnout vedle pole, aby měl volnou cestu a bez komplikací. Každý kůň je jiný, někoho třeba baví se prodírat mezi soupeři, ale Nine kolem sebe potřebuje prostor, aby měl ten pocit lehkosti a mohl rozbalit svůj finiš. to ukazoval už v Česku," popisuje Luka.
 

Čtěte také: Line Honey vyzařoval naději. Vzpomínka na koně, jemuž tleskal i Gott

 
Správně odhadnout průběh dostihu s Nine Ou Fourem je někdy ošemetné. I samotný trenér přiznává, že mezi lehkým zatlačením na jeho svěřence a ponechání volného průběhu dle hřebcových potřeb může být velmi tenká hranice.
 
"Jezdecky je to relativně jednoduché a zároveň těžké. Někdy se žokeji může zdát, že ztrácí moc délek a nevěří, že by to ještě mohl dohnat. Za celou dobu jsem zažil dvakrát, že jezdec na Nine Ou Foura trochu zatlačil a přesto se to podařilo. Jednou s ním takto vyhrál Theo Bachelot v Chantilly a podruhé teď před Silvestrem mladý Frank Panicucci," dodává Luka.
 
Svým míčem dráždí sousedy
 
Klíčem k hřebcově dostihové dlouhověkosti navzdory zdravotním vadám může být jeho povaha. "Je to strašně hodný kůň. Za ta léta jsem ho snad neviděl se zimním chlupem, v tréninku ani na cestách s ním nikdy nebyly žádné problémy. Teď ho v práci jezdí a připravuje můj syn Matyáš," usmívá se trenér.
 
Ve svém boxe má Nine Ou Four míč, s nímž si rád hraje a rozčiluje tím své koňské sousedy. "Umí s tím míčem neuvěřitelné kousky, dovádí s ním jako roček. Když se do toho pustí a hází míč až ke stropu, ostatní koně šílí a on z toho má srandu. Vnitřně je to stále takové děcko a to ho možná udržuje ve vnitřní pohodě, je to podobné jako u lidí," popisuje.
 
Další plány devítiletého matadora jsou otevřené. "V únoru má vhodný dostih v Chantilly a poté se asi definitivně rozhodne, zda půjde do důchodu anebo zda ho ještě necháme v tréninku do podzimu. Svými posledními úspěchy si vlastně řekl o prodloužení kariéry, bude to na zvážení majitelů," přemítá Luka.
 
Nine Ou Four zatím absolvoval 53 startů, devětkrát zvítězil a v součtu vyběhal 1,76 milionu korun.
 
 
Foto: Pavla Pechmanová




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE