Než přijde zima, lehká deka se do výběhu hodí. Dojde na ni i na jaře

ikonka

Podzim je tady se vším všudy, a tak si řada majitelů začíná klást otázku, zda koni dávat do výběhu deku, či nikoliv. Dostali jsme možnost otestovat jednu takovou, která se přímo hodí do tohoto období, kdy jsou častější přeháňky, ale zima úplně není.
29.09.2022 12:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB


 
Ráno je už poměrně chladno, mají být občas přeháňky, ale během dne se prý vyčasí. Tak dát na koně deku, když stráví celé dopoledne a část odpoledne ve výběhu, nebo ne? Asi ano, ale jakou? Měla by být nepromokavá, takže lehkou stájovou deku asi ne. Také není ideální, aby byla zateplená, protože během dne by se kůň již mohl cítit nekomfortně, když vyjde slunce a začne víc hřát. Zkrátka by to chtělo takovou, která ochrání před větrem a deštěm, ale neudržuje teplo. 
 
Do redakce jsme po několika měsících opět obdrželi žádost, zda bychom mohli otestovat jeden produkt z řady Fouganza. „Na cestě k vám by měl být balík s dekou na testování. Jedná se o lehkou pláštěnku bez zateplení,“ psalo se v e-mailu od Decathlonu, který jsme obdrželi už v první polovině srpna. Na první zkoušku jsme si ještě pár dní počkali, protože počasí ani zdaleka neodpovídalo tomu, abychom zaslanou výběhovou deku Allweather Light měli potřebu v praxi využít. Rozhodně totiž nejsme zastánci dekování za každého počasí. To správné však přišlo hned na konci prázdnin.
 
Než se dostaneme k podrobnostem, tak opět připomínáme, že samotné testování probíhá bez nároku na finanční odměnu na straně osoby, která poskytuje hodnocení. Výrobek je zapůjčen pouze na omezenou dobu a jen v případě, že testující bude s produktem spokojen, může si ho ponechat na dobu neurčitou.
 

Psali jsme: Kateřina Bubáková testovala poprsník od Decathlonu. Cocoe seděl skvěle

 

V případě deky Allwather Light se hodí zmínit hned první dojem po rozbalení zásilky. Naprosto prakticky složená deka do malého balíčku spojeného gumovou páskou. Tudíž vzorová ukázka toho, že až tuto deku na zimu, respektive na příští léto odložíme do skříně, zabere minimum prostoru.
 
„U deky vždy prohlížím materiál, který je v tomto případě pevný, s nepromokavými švy, ale je zároveň příjemně lehký. Materiál je zároveň prodyšný a deka není ničím zateplená. Vypadá to tedy opravdu na ideální variantu pláštěnky na začátek podzimu či jaro, kdy se často mění počasí,“ popisuje Barbora Malinovská, jež se již poněkolikáté zhostila role testujícího majitele koně. 
 
Zmiňovaný materiál je označen jako Diamond 600 DEN a výrobce u něj deklaruje nepromokavost i při intenzivních srážkách. Zajímavě je vyřešeno, aby krycí část deky neležela přímo na srsti, což je praktické třeba i při prvních plískanicích, kdy se k dešti může sem tam přidat už i nějaká ta studená sněhová vločka. Deka má totiž podšití síťovinou. 
 
Střih deky dosahuje až na kohoutek, a tak je velmi důležité, aby byl chráněn proti odření. „Odírání kohoutku byl docela častý problém, se kterým jsem se v minulosti potýkala. Proto dávám přednost dekám s vyšším střihem kohoutku, jako je to v tomto případě. Podložení oblasti nad kohoutkem je samozřejmostí a jsem ráda, že během měsíčního testování žádné oděrky v oblasti kohoutku nenastaly,“ pokračuje Barbora Malinovská. 
 
Střih je propracovaný i v jiných částech deky. „Se střihem jsem celkově spokojená, protože perfektně naší klisně padl. Deka dobře doléhá na krku, kryt ocasu plnil svou funkci i během silného větru a velké klínové vsadky vyztužené gumou zajistily volnost pohybu, což naše kobylka také ihned směle otestovala,“ říká s úsměvem. 
 
Za pozornost stojí také zapínání v přední části. „Přední zapínání je na dvě přezky, ale na plecích je deka doplněna větší vsadkou se zapínáním na suchý zip. Překřížené podbřišní popruhy mají standardní přezky a zadní zapínání je na elastických popruzích, aby se deka koni neshrnula při válení.“
 
Zejména v druhé polovině září již přibylo dešťových přeháněk a poměrně se také ochladilo, takže přišla takováto deka opravdu vhod. „Kobyla chodí do výběhu na celý den a v tomto přechodovém období, kdy je déšť častější, je tato deka ideální volbou. Během našeho testování zmokla několikrát, jednalo se zpravidla o nedlouho trvající středně intenzivní déšť a deka vodu nepropustila. Do druhého dne, po vyvěšení ve stáji, byla opět zcela suchá, a tudíž připravená k dalšímu použití,“ pokračuje v hodnocení. 
 

Čtěte také: Konec vydřené srsti. Vyzkoušeli jsme chránič hrudníku od Decathlonu

 

Deku nebylo potřeba během měsíčního testu prát, a tudíž ani znovu impregnovat. Zašpinění se vyřešilo jen okartáčováním. „Ocenit musím kaštanovou barvu, na které se docela vizuálně ztratí válení v blátě, kterému naše bílá klisna s oblibou holduje,“ uzavřela Barbora Malinovská s tím, že aktuální pořizovací cena deky 1.699 korun jí přijde adekvátní a celkově tedy deku může doporučit: „Stala se vhodným doplňkem naší výbavy koňských dek.“
 
Na závěr už snad jen dodejme, že k této dece lze dokoupit nepromokavý krční díl, který se snadno připevní pomocí nerezových karabin umístěných přímo na dece. Tuto část jsme k testování neobdrželi, ale zároveň ani při testu výrazně nepostrádali. Dostupné velikosti deky jsou od 115 do 165 centimetrů.
 
Foto: Josef Malinovský