Nepronikne ani muška. Test ochrany koní proti hmyzu od Decathlonu

ikonka

Konečně léto a krásné počasí! Jenže mnozí koně z toho žádnou radost nemají, protože je s tím také spojeno velké množství otravného hmyzu. Měli jsme možnost otestovat patentované doplňky od Decathlonu, které ochrání i ty nejcitlivější koňské muchaře.
03.06.2022 11:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB


 
Nabídku testu komplexní ochrany pro koně proti hmyzu jsme velmi uvítali. Jen co se oteplilo, tak dotěrné mušky opět začaly obtěžovat a naše redakční klisna Carrie bez masky na hlavě ve výběhu nedá ani ránu. Tedy lépe řečeno, hlavu by si bez ní uklepala. 
 
Kromě masky dorazila k testování od Decathlonu i deka proti hmyzu Fouganza s přídavnou části na krk, kterou lze uchytit k masce nebo ohlávce. Hned na úvod musíme připomenout, stejně jako při všech předešlých testech, že testující osoba nemá nárok na žádnou finanční odměnu a výrobek byl zapůjčen pouze na omezenou dobu. V případě, že by byla s produktem spokojena, může si ho ponechat takzvaně na dobu neurčitou.
 
Maska Fouganza vypadá jinak než ty, které jsme doposud používali. Vyniká totiž výrazně vystouplou částí kolem očí s polopevnou obručí pro komfortní vidění, která poskytuje navíc ochranu proti slunci (UV 50). Pozornost si zaslouží i materiál, z něhož je vyrobena další část. Je o prodyšnou síťovinu, kterou lze prát v pračce. Součástí je i odnímatelná ochrana nosu. Tu je možné použít i samostatně s ohlávkou nebo uzdečkou. 
 

Psali jsme: Kateřina Bubáková testovala poprsník od Decathlonu. Cocoe seděl skvěle

 
Také deka se odlišuje svým provedením od řady obdobných produktů na trhu. Velká pozornost byla při navrhování věnována volnosti pohybu. Důraz byl kladen na pohodlí v oblasti ramen díky vsazeným klínům. U zadních nohou jsou elastické popruhy. Je podšitá, aby nedocházelo k vydření srsti. Přídavný krční díl je skládaný pro pohodlí koně při pastvě. Velmi důmyslně je řešen i systém upevnění deky kolem celého břicha. Veškeré materiály jsou opět vybrané tak, aby je bylo možné prát v pračce. Dle informací od výrobce tato deka má hned tři registrované patenty. To se týká přizpůsobení velikosti na zádech, přední zapínání a přizpůsobení již zmíněného krčního dílu ve stylu harmoniky. 
 
Tak pojďme na samotný test! Hodnocení se ujala Barbora Malinovská, která již v minulosti několik produktů od Decathlonu testovala. Největší uplatnění u naší klisny našla maska proti hmyzu, a tak se jí budeme věnovat nejpodrobněji. „Maska se na první pohled odlišuje od ostatních, které jsem doposud měla. Je jiná hlavně díky polopevné obruči, která koni zajišťuje opravdu komfortní vidění a nepřiléhá na oči. Přestože se naše kobyla ve výběhu ráda a intenzivně válí, maska si i po měsíci testování drží svůj tvar. Testující klisna Carrie je velmi náchylná na veškeré odřeniny, zvláště v letních měsících. Maska však i v tomto bodě obstála na výbornou, žádná odřená či zapařená místa na hlavě nejsou, což zajišťuje lem z fleecu. Velikostně padla kobyle perfektně, i když při prvním nasazování bylo potřeba masku více natáhnout, aby se správně povedlo zapnout dvojitý suchý zip. Ten je ovšem dostatečně široký a zapíná se tak bez problémů. Maska velmi dobře těsní a po pár dnech používání se hlavě krásně přizpůsobila,“ prozradila první dojmy.
 

Nepřehlédněte: Test: Odnímatelný chránič břicha Fouganza vyzkoušela Rozálie Sovová

 

Samostatnou zmínku si zaslouží ochrana nosu. „Maska disponuje odnímatelnou ochranou nosu, kterou lze použít i samostatně s ohlávkou nebo uzdečkou. V rámci našeho testování jsem nechala ochranu nosu nasazenou jen pár dní, protože Carrie na nose citlivá na přítomnost hmyzu není. Je to ale výborná varianta pro mnoho koní, kteří jsou právě na nos citliví. Je nutné však říct, že jako u jiných chráničů nozder je potřeba pravidelná údržba, protože se síťovina v tomto místě snadno zapráší a následně není dostatečně prodyšná,“ upozornila Barbora Malinovská s tím, že k domu dochází zejména pokud ji kůň při pití namočí a následně otře o zaprášenou zem. 
 
„Za velkou výhodu masky považuji možnost ji prát v pračce. Cena dle mého názoru odpovídá kvalitě a třešničkou na dortu je pak skutečnost, že maska je vyrobena ze síťoviny z recyklovaného materiálu s o 20 % menším dopadem CO2 na životní prostředí,“ doplnila majitelka klisny. Pokud vás zajímá zmíněná cena, tak je 849 korun. Deka, k níž se dostaneme vzápětí, stojí 1.799 Kč, a to včetně krčního nástavce.
 
„Deka mě již při rozbalování mile překvapila svým pevným, a přesto prodyšným materiálem. Je opravdu perfektně propracovaná s mnoha možnostmi nastavení. Lze ji tak přesně přizpůsobit dle velikosti a potřeb každého koně a odpadá tím složité vyměřování, jaká velikost se bude hodit právě pro mého koně. Při prvním nasazování to možná zabere trochu času, ale výsledek stojí za to,“ podotýká Barbora Malinovská.
 

Čtěte také: Redakční test uzdečky Fouganza Jump 900. Na první pohled zaujala

 

„Znovu oceňuji podšití, které zamezuje vydření srsti. Celozapínání pod břichem, které zajišťují tři popruhy, perfektně chrání oblast břicha. Nastavit se opět dá tak, že ke koni krásně přiléhá – to zajišťuje také další důmyslné stahování nad ocasem, jehož šňůrky se pak elegantně skryjí do všité kapsičky. Je to jeden ze tří patentů uplatněných na této dece. Dalším pak je přední křížové zapínání a třetím je skládaný krční díl pro pohodlí pastvě, který má tvar harmoniky a lze jej připevnit přímo k masce či ohlávce. Samozřejmostí jsou vsazené klíny pro volný pohyb a elastické popruhy na zadních nohách. Jako už u výše zmíněné masky, lze i tuto deku prát v pračce. Deka je taktéž vyrobena s ohledem na dopad na životní prostředí tím, že jsou u ní možnosti výměny přezek a možnost úpravy velikostí. Při správném zacházení tak deka může sloužit opravdu dlouho, a to i pro více koní.  Cenu hodnotím jako přiměřenou kvalitě výrobku,“ shrnuje hodnotitelka. 
 
Jaký je tedy závěr? „Oba výrobky mě, ale hlavně i moji kobylku, doslova nadchly, protože boj s hmyzem patří mezi naše neustálé letní starosti. Možnost klidné pastvy bez neustálého ohánění se a kopání po mouchách, muškách a komárech je k nezaplacení. Oba produkty tak budeme moc rády dál používat,“ dodává Barbora Malinovská. 
 
Foto: Josef Malinovský







Související informace

Jedete poprvé na závody? Tady jsou praktické a šikovné tipy Decathlonu
Decathlon.cz nabízí: Produkty Fouganza jsou určené i pro děti v sedle
Kateřina Bubáková testovala poprsník od Decathlonu. Cocoe seděl skvěle
Decathlon.cz nabízí: Prohlédněte si letošní závodní kolekci Fouganza
Decathlon.cz nabízí: Legíny 500 Fouganza nově ve třech různých barvách
Decathlon.cz nabízí: Vyzkoušejte nové uzdečky a uzdy značky Fouganza
Decathlon.cz nabízí: Praktické vybavení do stájí a jezdeckých oddílů
Jak se rodí nápady v Decathlonu? To prozradí designérka Amélie Chalus
Decathlon nabízí: Praktické doplňky ke koňským dekám vám přijdou vhod
Konec vydřené srsti. Vyzkoušeli jsme chránič hrudníku od Decathlonu
Decathlon nabízí: Dečky řady 900 Fouganza jsou skvělé v každém detailu
Decathlon nabízí: Bederní deka je praktický pomocník pro chladné dny
Podzim je tady. Připravte se na letošní Hubertovy jízdy v Decathlonu
Decathlon nabízí: Kožená uzdečka Fouganza nově i s mexickým nánosníkem
Test: Odnímatelný chránič břicha Fouganza vyzkoušela Rozálie Sovová
Decathlon nabízí: Perka či vysoké boty jsou základem jezdecké výbavy
Decathlon nabízí: Dbejte na ochranu koňských nohou s chrániči Fouganza
Decathlon nabízí: Přilepšete svým koním výživovými doplňky Fouganza
Redakční test uzdečky Fouganza Jump 900. Na první pohled zaujala
Decathlon nabízí: Jezdecké vybavení ochráníte díky transportním obalům
Decathlon nabízí: Vysoké boty? Zkuste perka a chapsy 560 Fouganza
Decathlon nabízí: Rajtky, trika, saka. Oblékněte se do značky Fouganza