Nepřirozený sex koní za účelem zisku. PETA obvinila Müllera z týrání

ikonka

Organizace PETA, která dlouhodobě a velmi svérázným způsobem bojuje za práva zvířat, na sebe opět upozornila v mezinárodním měřítku. Obvinila totiž německého fotbalistu Thomase Müllera a jeho ženu Lisu z týrání jejich plemenného hřebce.
11.02.2022 09:55  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Chov  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB

 
Německého fotbalistu Thomase Müllera a jeho ženu Lisu obvinila organizace PETA z týrání zvířat poté, co byl zraněn jeden z jeho koní. Jak uvedl ve čtvrtek deník The Sun, jde o plemenného drezurního hřebce D’avie (otec Don Juan de Hus, matka po Londonderry), jenž se stal mistrem světa mladých drezurních koní v letech 2018 a 2019.
 
Útočník Bayernu Mnichov Thomas Müller a jeho žena Lisa, která je drezurní jezdkyně, vlastní hřebčín Gut Wettlkam. Ten se nachází jižně od Mnichova a specializuje se na jezdecký sport a chov koní. 
 

Psali jsme: Hřebíky v zadních kamaších. FEI potrestala britského jezdce za týrání

 
Zmínění hřebec D’avie se nedávno zranil při přípravě na blížící se připouštěcí sezonu. „Bohužel máme špatnou zprávu, náš oblíbený D'avie nebude v nadcházejících měsících dostupný,“ uvedli Müllerovi na sociálních sítích. Uklouzl prý během zkušebního skoku na fantoma a spadl na bok. „Utrpěl zranění kopyta a příštích pár měsíců si bude muset úplně odpočinout,“ doplnil Müller. Nebude tak k dispozici jeho čerstvé sperma, ale jen zmrazené. Naštěstí se však nejedná o vážné zranění.
 
Zranění koně však pobouřilo zástupce organizace PETA, kteří ostře odsoudili praktiky manželů Müllerových. „Je strašné, že samozvaní milovníci koní nutí zvířata, která mají v péči, k nepřirozeným sexuálním praktikám, aby z nich měli co největší zisk. Zranění, která D'Avie utrpěl pod dohledem Lisy a Thomase Müllerových, byla zbytečná,“ řekla Jana Hoger, mluvčí největší neziskové organizace bojující za práva zvířat na světě založené v roce 1980 v USA. Za dávku zmrazeného koňského semene si údajně účtují 200 eur.
 
PETA zároveň vyzvala manžele, aby okamžitě přestali s chovem koní, a aby se zdrželi nepřirozených postupů v jejich reprodukci. Stanoviskem na sebe opět upoutala pozornost celé řady médií, a to díky osobě známého fotbalisty Thomase Müllera i těch mainstreamových. Pobouřila tím také odbornou chovatelskou veřejnost, která nechápe nesmyslnou argumentaci zmíněné organizace.
 

Nepřehlédněte: Ve stopách pětiboje? PETA volá po stažení jezdectví z olympijských her

 

Šéfredaktor St. Georg Jan Tönjes na to reagoval komentářem, že obvinění PETA je nehorázné. Zmiňuje, že „nepřirozeným sexuálním aktem“ je umělé oplodnění, které se praktikuje denně již více jak třicet let, a to nejen v německém chovu. Předtím bylo přirozené připouštění na denním pořádku. Jenže onen „přirozený akt páření“ často nebývá u koní zrovna bezpečnou záležitostí. „Přivázaná klisna, hřebec někdy velmi hormonálně přebuzený a nejednou až krvavá podívaná,“ podotýká Tönjes. 
 
„Od doby, kdy převládá umělá inseminace, se chovatelské, a tím i životní podmínky hřebců, mnohonásobně zlepšily. Jsou společensky přijatelnější,“ pokračuje ve svém komentáři šéfredaktor St. Georg a připomíná také, že díky tomu je manipulace s hřebci pro všechny zúčastnění příjemnější a je spojena s daleko menším stresem. 
 
„Až dokončíte studium psychologie zvířat, jistě se vám na gauči bude povalovat kůň a vy budete žasnout, o čem sní jeho zbitá duše. O životě, jaký mají koně Lisy a Thomase Müllerových v Gut Wettlkam,“ dodal Jan Tönjes.
 
Zdroj: The Sun, St. Georg a Gut Wettlkam
Foto: Gut Wettlkam, oficiální prezentace hřebce D'avie