reklama 11C

Německé derby s českou stopou. Pedroza se dočkal na sedmnáctý pokus

ikonka

Žokej Jiří Palík byl blízko historického double. Dva týdny po vítězství v Českém derby mocně finišoval i v tom německém. Na Acconovi vybojoval třetí místo. Nebyla to jediná česká stopa v rámci hamburské neděle, v rámcovém programu zvítězil Be Master.
07.07.2019 18:05  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Před dvěma týdny spolu seděli v chuchelské vážnici, v neděli bojovali o vítězství ve 150. Idee Deutsches Derby. V Hamburku byl šťastnější Eduardo Pedroza, který dovedl k jistému úspěchu favorita Laccaria z hřebčína Ittlingen. Jiří Palík s Acconem získal mocným finišem třetí místo.
 
Filip Minařík se v sedle So Chivalry musel spokojit s devátým místem, Bauyržan Murzabajev na jediné klisně v poli Ormuz skončil ještě o příčku za ním. Oba tak dorazili do vážnice s dostatečným předstihem, aby mohli svého vítězného kolegu při návratu z dráhy polít šampaňským.
 
Tohle derby totiž patřilo především populárnímu "Eddiemu", který si tři týdny před 45. narozeninami konečně splnil svůj velký sen. Zatímco jeho šéf Andreas Wöhler slaví páté vítězství v derby, Pedroza dosud navzdory několika angažmá na favoritech čekal marně. Vyšlo to až na sedmnáctý pokus.
 

Čtěte také: "Ananas" se urval za irskou lavicí. Lysou opět ovládl Kratochvíl

 
"Moc jsem si přál derby vyhrát, ale bral jsem to, jak to přichází. O to větší radost mám, že se to podařilo. Spadl mi velký kámen ze srdce," přiznal Pedroza, který se českým divákům představil při letošním derby i loňském Evropském poháru žokejů.
 
Laccario zvítězil jistě o 1 1/4 délky a na dobré dráze vyběhl čas 2:29,95. Pedroza ho větší část dostihu držel v blízkém druhém sledu. V cílové rovině se vyvezl do vnitřní stopy, kde nasadil k velké akceleraci. Hravě si poradil se skloňovaným Django Freemanem a v závěru odrazil i nápor koní útočících zvenku.
 
Jedním z nich byl také Accon pod Jiřím Palíkem, který nabíhal do posledního oblouku na pozici vedle pozdějšího vítěze a za distancí se rozběhl k velkému závěru. Před cílovým mezníkem ještě stihl zachytit druhého favorita Quest the Moon, na Laccaria mu zbývalo 2 1/2 délky. 
 
"Kdybychom měli lepší průběh dostihu, tak by to možná vyšlo. Jsem ale spokojený," řekl Palík.
 
Vítěz: Příbuzný Larocheho i Medea
 
Laccario šel na start nejen jako impozantní vítěz hlavního trialu Union-Rennen, ale i jako ve třech letošních startech neporažený hřebec. Prohrál pouze ve dvou letech při zářijovém debutu v Düsseldorfu. V klasické sezoně vynechal kratší dostihy a začal rovnou na distanci 2200 metrů.
 
"Zlepšoval se dostih od dostihu. Je to výjimečný kůň, má obrovský speed, který se nebojím porovnat se speedem Novellista," poznamenal Pedroza.
 
Hřebčín Ittlingen majitele Manfreda Ostermanna se coby majitel a chovatel raduje z vítězství v německém derby přesně po čtvrt století. V roce 1993 získal vavřínový věnec legendární Lando, o rok později ho napodobil jeho polobratr Laroche, který později působil v chovu hřebčína Mimoň. Jejich matka Laurea je prabábou Laccaria.
 
Ittlingen však neodchoval pouze vítězovu matku Laccatu, ale i otce Scala. Ten v roce 2010 vyhrál Cenu Evropy a kariéru zakončoval startem v Canadian International. Jeho bába Saquiace je matkou vítěze Českého derby z roku 2007 Medea.
 
Be Masterovi se v Německu líbí
 
Do rámcového programu derby přivezl dva koně trenér Pavel Tůma. Zatímco třetí z loňského slovenského derby Res Judicata ve dvojkovém handicapu na 2000 metrů na nejlepší nestačil, stejně starý Be Master po nedávném vítězství v Baden Badenu nenašel přemožitele ani v nedělním Preis der Deutschen Afrika-Linien (II, 3200 m, 13 500 eur).
 
Žokej Jozef Bojko usadil hřebce stáje Dr. Charvát na průběžné třetí pozici a začal ho pobízet rukama už na konci protilehlé roviny. V oblouku a zkraje cílové roviny musel Bojko pracovat, ale když se mu Be Mastera podařilo na distanci dostat do potřebných obrátek, bylo rozhodnuto. Několika velkými cvalovými skoky předstihl soupeře a v posledních metrech už kontroloval jistý úspěch o 3/4 délky před klisnami Rosinante a Mod.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE