Nejlepší byl loni Partenit. Jockey Club ČR vydal novou Klasifikaci

ikonka

Bošovice, Újezd u Boskovic a Tušimice. To jsou tři místa, kde se připravuje nebo připravovalo deset nejvýše hodnocených koní loňské sezony v rámci Klasifikace. Nagano Gold potřetí za sebou na nejvyšší příčku nedosáhl, o libru ho přeskočil Partenit.
10.01.2022 15:50  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Nejlépe hodnocený kůň nové Klasifikace, kterou v pondělí zveřejnil Jockey Club ČR na svých internetových stránkách, nestojí aktuálně v Česku, nýbrž v dubajském tréninku Bhupata Seemara. Je jím letos čtyřletý Partenit z vlastního chovu Viktora Tymošenka a Andreje Milovanova.

Ještě jako svěřenec Václava Luky mladšího doběhl v Deauville na druhém místě v grupě 3 Prix Daphnis a postaral se tak o nejhodnotnější výkon koně připravovaného v Česku za rok 2021. V šestém ročníku oficiální Klasifikace, hodnotící koně podle nejlepšího výkonu v uplynulé sezoně po vzoru Longines World’s Best Racehorse Rankings, dostal rating 107 liber, odpovídající handicapu 93,5 kg.

Překonal tak i svého bývalého tréninkového kolegu, dvojnásobného Koně roku a lídra předchozích dvou ročníků Klasifikace Nagano Golda. Hvězda Syndikátu V3J je mezi deseti top výkony sezony zastoupena hned dvakrát díky sedmé příčce v Grand Prix de Saint-Cloud (106) a druhému místu v listed Prix du Carrousel (100).

 

Čtěte také: Anawa na písku utekla všem. Nieslanikovi se prosadili v Dortmundu

 

Nad 99 liber se loni dostala ještě nová akvizice stáje Lokotrans Heaven Forfend. Frankelův syn finišoval čtvrtý v drážďanské grupě 3 Grosser Preis der Landeshauptstadt Dresden, což ho se známkou 100 katapultovalo na třetí místo Klasifikace.

Nejvýše hodnoceným sprinterem je čtvrtý z francouzského listed Azov s ratingem 99, o tři libry méně obdržel Ponntos za šestou příčku v Prix de l’ Abbaye de Longchamp Longines.

Trenér Václav Luka mladší má kromě Partenita, Nagano Golda a Azova v elitní desítce Klasifikace ještě Mowaevu, Billabong Cata, Ignaciuse Reillyho a Datthirey. Druhým zástupcem Lokotransu mezi nejlepšími je třídový veterán Subway Dancer, který na jaře vyběhl v classe 2 Prix Goldikova rating 92.

"Subway Dancer a Ideal Approach jsou největšími „držáky“ Klasifikace. Jako jediní od jejího vzniku nikdy nespadli pod hranici 80 liber," uvedli handicapeři Jaroslav Fabris a Jan Žid na webu JC ČR.

Vítěz Českého derby Hazarder dostal za triumf v modré stuze 82 liber. Celkem se do tabulky všech koní, kteří vyběhli formu odpovídající minimálnímu českému handicapu 75 kg, dostalo 75 jmen.

"Při sestavování rovinové Klasifikace jsme se stejně jako v minulých letech mohli opřít i o hodnocení našich zahraničních kolegů, protože nám byl zásluhou bližší spolupráce se zahraničními dostihovými autoritami umožněn přístup do handicapové databáze všech světových black-type dostihů. Pohled na výkony českých koní v black-type dostizích tak nemáme pouze od handicaperů ze států, kde se dané dostihy odběhly, ale i od několika dalších handicaperů. Právě na základě této databáze vzniká zmiňovaná mezinárodní klasifikace," dodali handicapeři.

Jockey Club ČR zveřejnil rovněž výkony třinácti dvouletých koní, kteří překonali hranici 68 kg. I tato tabulka má bošovického lídra, francouzský vítěz Westminster Night je se známkou 83 kg (86 liber) nejvýše hodnoceným dvouletkem v historii Klasifikace.

V hodnocení překážkářů obhájil své prvenství L’ Estran. Při obhajově triumfu v Gran Premio Merano vyběhl 91 kg. Vítěz Velké pardubické Talent má o dva kilogramy méně a je nejlépe hodnoceným českým odchovancem. Na rovině byl nejlepší Lailaho s handicapem 80,5 kg, odpovídajícím 81 librám.

Ilustrační foto: Partenit na snímku Pavly Pechmanové