reklama 11A

Nejhodnotnější dostihy měla Chuchle. K blacktype je ale stále daleko

ikonka

Jockey Club ČR vydal již podruhé přehled nejhodnotnějších českých jedničkových dostihů. Nejkvalitnější podívanou loni nabídli středotraťaři na distancích 1400 - 1800 m, kteří se utkali ve Velké ceně Prahy, Velké květnové ceně a EJC Lokotrans Middle.
21.01.2022 12:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Drtivé zrychlení hnědáka Billabong Cata z posledního místa a jeho zachycení vedoucího Heaven Forfenda v cíli loňské Velké ceny Prahy CK Martin Tour patřilo k nejkrásnějším doběhům uplynulé sezony. V pátek vyšlo najevo, že se zároveň jednalo o nejhodnotnější dostih roku 2021.

Právě Velká cena Prahy CK Martin Tour totiž vévodí druhému ročníku Klasifikace českých jedničkových dostihů, kterou zveřejnil Jockey Club ČR na svých webových stránkách. Handicapeři Jaroslav Fabris a Jan Žid postupovali podle podobného klíče, jaký je uplatňován při sestavování Longines World’s Top 100 Group 1 Races vydávaného Mezinárodní federací dostihových autorit (IFHA).

"Hodnocení jednotlivých dostihů je průměrem klasifikačních známek koní na prvních čtyřech místech. Není přitom podstatné, jakou formu vyběhl kůň v daném dostihu, nýbrž jakou nejlepší formu vyběhl v dané sezoně," uvedli handicapeři s tím, že hodnotili pouze rovinové dostihy první kategorie a vyšší a že v žebříčku tudíž schází například některá dobře obsazená dvojková klání.

 

Foto: Šampioni v bílé dece. Proklikejte si dostihové Koně roku

 

Šest nejvýše hodnocených dostihů se loni odběhlo v Chuchle Areně Praha. Velká cena Prahy CK Martin Tour získala rating 90 liber, odpovídající 85 kg. Na děleném druhém místě se s ratingem 86 liber nacházejí Velká květnová cena a EJC Lokotrans Middle, které si udržely vysoké postavení z loňské klasifikace.

Na pomyslnou "tabuli" se dostaly ještě Hrubymoving EJC Long - Velká cena českého turfu (85,5 libry) a Velká dubnová cena společnosti Tipsport (82,75 libry). Nejlépe hodnoceným mimopražským dostihem je Českomoravská cena (81,75 libry).

Šest ze sedmi nejlépe hodnocených dostihů se odběhlo na tratích 1400 až 1800 metrů. Z pětice klasických dostihů skončila nejvýše Velká jarní cena (80,25 libry) na desátém místě, České derby (79 liber) figuruje na čtrnácté příčce.

Právě rating jednotlivých dostihů je základním předpokladem pro případné zařazení do evropského pattern systému. Klasifikace českých jedničkových dostihů tak opět uvádí na pravou míru dlouhodobé diskuse o možném průniku některého z tuzemských vrcholů do kategorie listed.

"K zisku statusu listed je totiž podmínkou, aby průměrný rating posledních tří ročníků dostihu činil minimálně 100 liber, jejichž českým ekvivalentem je 90 kg. U dostihů pro klisny je toto kritérium o 5 liber respektive 2,5 kg mírnější. Aktuálně to tedy nevypadá, že by některý z českých dostihů mohl v nejbližších letech dosáhnout na status blacktype," konstatují čeští handicapeři.

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE