Neděle v turfu: Tři úspěchy v Meranu, Lukovy klisny bodovaly v Berlíně

ikonka

Žokej Jan Faltejsek vedl českou ofenzivu na nedělním mítinku v Meranu. V polském derby skončila velká série hvězdné Inter Royal Lady, dařilo se žokeji Tomáši Lukáškovi. Dva hodnotné výsledky z berlínských handicapů veze výprava trenéra Václava Luky.
19.07.2020 21:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Tři vítězství vybojovaly české stáje na nedělním mítinku v italském Meranu. O úspěšnou bilanci se rozdělili trenéři Josef Váňa starší, Pavlína Baštová a Zdeněk Seménka. Dvakrát se radoval žokej Jan Faltejsek.
 
O nejsuverénnější triumf dne se hned v úvodním Premio Alpha Two (3550 m, 16 500 eur) postaral čtyřletý ryzák World Speed ze stáje Statek Blata Český Ráj, který pod Janem Kratochvílem dominoval o pět délek.
 
Osmiletý valach Quinze de la Rose, kterého trénuje Zdeněk Seménka pro rodinnou stáj Aryman-Divoky, se vrátil na dráhu po pětiměsíční přestávce vítězně a v Premio Present Bleu (3800 m, 15 000 eur) navázal na lednový úspěch z Pisy. V sedle s Janem Faltejskem porazil jistě o 3 délky domácího Capitoula, třetí Mezajy ztrácel dalších 13 délek.
 

Čtěte více: Opasan zvítězil rozdílem třídy. Slovensko má hvězdu pro České derby

 
Faltejsek se prosadil ještě se čtyřletým valachem Kings Rockem ze stáje Faltejsková. Pro rakouského odchovance připravovaného Pavlínou Baštovou byl triumf v Premio Tatti Jacopo (3000 m, 12 000 eur) prvním vítězstvím kariéry, český doběh “raz-dva” dotvořil Treizor du Pilori s Josefem Bartošem.
 
Lukova "stříbrná neděle" v Berlíně
 
Dva cenné rovinové výsledky zaznamenal trenér Václav Luka v berlínském Hoppegartenu. Rabbit Havana pod německým šampionem Andraschem Starkem finišovala o hlavu druhá ve dvojkovém handicapu na 1400 metrů. Pětiletá hnědka stáje ML Racing dokonale popřela roli největší outsiderky pětičlenného pole a v závěru výrazně potrápila vítězného Nizozemce Karisokea.
 
"Vítězství bylo hodně blízko, ale Rabbit Havana zaběhla výborně. Je to velmi poctivá a pracovitá klisna," komentoval Luka výsledek.
 
Druhou příčku získala i dosud neporažená ryzka Red Dynamite ze stáje Westminster Race Horses v trojkovém dostihu na 1800 metrů. Tříletá ryzka měla s Clementem Lecoeuvrem optimální průběh ze třetí pozice a až do cíle bojovala se stejně starou Blue Dream. "Byl to hodně těžký handicap, zvláště pro tříleté klisny. Vítězka i druhá v cíli ukázaly kvalitu," řekl vítězný žokej Andrasch Starke.
 
Zajímavý český motiv měl i vrchol berlínské neděle, listed Hoppegartener Steher-Preis (2800 m, 12 500 euro). Do Oaks směřující Vivienne Wells, kterou pro stáj Utrin trénuje v Hannoveru Bohumil Nedorostek, odvodila velkou část dostihu a v posledních stovkách metrů klesla na sedmou příčku. Žokej Marco Casamento navážil 51,5 kg, jedním z cílů bylo vylepšení klisniny handicapové známky před cestou do Česka.
 
Polská hvězda prohrála v derby
 
Žokej Tomáš Lukášek si v rámci derby-odpoledne ve varšavském Sluziewci připsal dvě vítězství včetně lokálního listed Memorialu Fryderyka Jurjewicza, v němž dovedl k lehkému úspěchu o 3 délky třídového Emiliana Zapatu.
 
Vedoucí muž letošní české statistiky mohl dokonce získat hattrick, ale vítězka derby Nemezis v Nagrodě Prezesa Totalizatora Sportowego podlehla německému Monptimu, kterého pro trenéra Guntera Richtera odjezdil žokej Michal Abík. Vítěz Velké ceny českého turfu strávil první dva kilometry na poslední pozici a v cílové rovině se pohlednou koncovkou dostal před kompletní polskou elitu.
 
Pro Monptiho to bylo první vítězství od loňského Evropského poháru žokejů, během jara obsadil dvě čtvrtá místa na listed úrovni v Kolíně nad Rýnem a Dortmundu.
 

Podcast s Václavem Janáčkem: Derby je pro mě stále nejvíc

 
Polské derby přineslo zaplněnému hledišti velké zklamání. V devíti startech neporažená Inter Royal Lady se svou stálou jezdkyní Joannou Wyrzyk ve finiši nestačila na Night Thundera, v jehož sedle předvedl ukázkový výkon Szczepan Mazur. Horká favoritka se držela v neklidném druhém sledu kolem páté, šesté pozice a její vodič začal plnit svou roli až po několika stovkách metrů. Klisnina akce v cílové rovině tentokrát postrádala obvyklou lehkost, a třebaže v posledních metrech zoufale bojovala, vítěz předzkoušky Nagrody Iwna uhájil náskok půl délky. Trenérem obou koní je Adam Wyrzyk.
 
Třetí místo bral v těsném doběhu Timemaster. Tomáš Lukášek točil s Hipop de Loire do cílové roviny ve slibné pozici, ale byl u bariéry poškozen jedním ze soupeřů a po incidentu pouze docválal do cíle.
 
Mezinárodní dostihy v neděli hostila i Budapešť. V tradičním Millenniumi Díj se vrátil na výsluní dvojnásobný slovenský Kůň roku Zoriana. Šestiletá bělka ze stáje PD Senica zvítězila pod Zdenkem Šmidou o délku před Charliem Firpem, třetí doběhla klasická vítězka Golden Sea. Čtvrtý Darkolva ztrácel na vítězku 2 1/2 délky, tabuli stihla ještě další slovenská klisna Palmera.
 
 
Na snímku: Red Dynamite, foto: Pavla Pechmanová