Navždy odešel uznávaný chovatel koní Karel Růžička. Bylo mu 72 let

ikonka

Ve středu 23. listopadu zemřel uznávaný chovatel koní Karel Růžička, který řadu let působil v předsednictvu Svazu chovatelů českého teplokrevníka. Byl vyučeným podkovářem a sportovní úspěchy svého času sbíral na parkurových kolbištích.
24.11.2022 14:55  |  Autor: Jan Chýle  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB


Svět chovatelů navždy opustil ve věku 72 let významný chovatel, trenér, funkcionář, a především velký milovník koní a moravský patriot, pan Karel Růžička.
 
Narodil se do rodiny s velkou chovatelskou tradicí. Koně se stali jeho celoživotní láskou a posláním. Vyučil se kovářem-podkovářem a v mládí byl úspěšný parkurový jezdec. Reprezentoval Jezdecký klub Uherčice a Jihomoravskou oblast až na úrovni Mistrovství republiky. Úspěchy v sedle sklízel zejména s klisnou Sofie, které on sám familiárně říkal „Žofka“.
 
Po ukončení aktivní sportovní kariéry se začal věnovat hlavně chovu koní. Dlouhá léta působil jako vedoucí chovu koní v JZD Šitbořice – středisko chovu koní Nikolčice, kde vybudoval kvalitní stádo klisen a ve spolupráci s Hřebčincem Tlumačov si dokázal zajistit kvalitní plemeníky (např. Saflor šinkvický a Przedswit Horymír). Chov koní v Nikolčicích se později stal tzv. Rozmnožovacím chovem koní a vyprodukoval několik plemenných hřebců. Úspěšný ve sportu byl Przedswit nikolčický, v chovu pak Przedswit Klam.
 

Psali jsme: Svět chovu se loučí s velkou osobností. Zemřel Stanislav Hošák starší

 
Po společenských změnách v roce 1989 se pan Karel Růžička vrátil na svůj rodný grunt do Velkých Němčic. Kontinuálně pokračoval s chovem koní i v privátních podmínkách jako „Hřebčín Rufa“. Byl velký ochránce a propagátor linie Przedswit X. T skokani Przedswit Rufa, nebo z Polska pro oživení krve importovaný Przedswit Jung, byli hlavní plemeníci chovu koní Rufa Velké Němčice. Pan Karel Růžička tak jednoznačně přispěl k udržení linie Przedswit do dnešních dnů.
 
Ve spolupráci s Ing. Janem Kutějem se snažil svůj chov obohatit i o importy ze západní Evropy. Když se inženýr Kutěj stal předsedou Svazu chovatelů českého teplokrevníka a svaz získal a vedl plemennou knihu ČT, byl pan Karel Růžička člen předsednictva svazu a později předsedou a místopředsedou svazu.
 
Vedle koní byla jeho vášní myslivost a na základě další rodinné tradice vinohradnictví. Jeho znalosti pěstování vinné révy a vína byly pověstné a často využívané při pohostinnosti, kterou oplýval. Odešel pracovitý a dobrosrdečný člověk. Čest jeho památce.
 
Poslední rozloučení se uskuteční v pondělí 28. listopadu od 14:00 hodin v kostele sv. Václava a Víta ve Velkých Němčicích. 
 
Text: Jan Chýle
Foto: Martina Kůstková