Navzdory nepřízni osudu. Mistrovství světa v paradrezuře zná vítěze

ikonka

Ve dnech 10. až 14. srpna proběhlo v Herningu mistrovství světa v paradrezuře. Sady medailí byly rozdány mezi jezdce v pěti různých kategoriích podle typu hendikepu. Vedle stálic se na nejvyšších příčkách objevila i nová jména.
15.08.2022 14:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB


 

Světový šampionát v paradrezuře byl součástí mistrovství světa v Herningu, během kterého v druhém srpnovém týdnu jeli o medaile reprezentanti hned několika odvětví. Mezi nimi právě v paradrezuře, tedy disciplíně, která je určená pro hendikepované jezdce. Ti jsou podle typu postižení rozděleni do kategorií, takzvaných gradů. 
 
V gradu I vybojoval první zlato Lotyš Rihards Snikus v sedle hnědáka King Of The Dance. Druhá skončila Italka Sara Morganti s Royal Deligh a bronz bral Michael Murphy z Irska, který sedlal Cleverboye. Ve freestylu, který se rovněž dekoroval sadou medailí, se na první místo dostala Sara Morganti. Druhý byl Rihards Snikus a bronz si podruhé přebíral Michael Murphy.
 
V druhém gradu se z vítězství radovala Katrine Kristensen z Dánska, která závodila s valachem Goerklintsgaarda Quarter. Další dvě příčky pak obsadily osobnosti v paradrezuře celosvětově známé. Stříbro získal Rakušan Pepo Puch s koněm Sailor´s Blue a bronz putuje do Velké Británie zásluhou Lee Pearsona s Breezerem. Ve volných sestavách opět dominovala Dánska Kristensen, Brit Lee Pearson byl druhý a bronz získala další dvojice z ostrovů Georgia Wilson a Sakura.
 
Dánský tandem Tobias Thorning Joergensen a Jolene Hill má zlato v gradu III. Za nimi se umístili Britka Natasha Baker v sedle Keystone Dawn Chorus a Američanka Rebecca Hart s hnědákem El Corona Texel. Freestyle patřil rovněž uvedenému Dánovi, Natasha Baker byla bronzová a mezi ně se vklínila Lotte Krijnsen z Nizozemska.
 
Ve čtvrtém gradu zazářila nizozemská reprezentantka Sanne Voets na ryzákovi jménem Demantur RS2 N.O.P. Druhou příčku obsadila její krajanka Demi Haerkens s klisnou EHL Daulou a třetí dojel Brazilec Rodolpho Riskalla na Don Henrico. Stejné složení měly stupně vítězů v küru, pouze s tím rozdílem, že stříbro přebírala Kate Shoemaker z USA.
 
V gradu číslo pět se stala mistryní světa Belgičanka Michele George s klisnou Best Of 8. Druhou příčku brala britská dvojice Sophie Wells a Dona Cara M a třetí dojel Nizozemec Frank Hosmar, který startoval na valachovi Alphaville N.O.P. Volná sestava opět vyšla nejlépe Michele George, zatímco stříbro a bronz si medailisté z úvodní sestavy přehodili.
 
Hodnocení týmů napříč kategoriemi ovládli Nizozemci, stříbrní byli Dánové a bronz mají zástupci USA.
 
Foto: Richard Juilliart / FEI