Natalie Prošek: Jsme malá rodinná stáj, naším cílem je hlavně Německo

ikonka

Návrat do sedla Natalii Prošek - Arendsen již neláká, spolu s manželem Tomášem dělí svůj čas mezi dostihové a parkurové koně. Jako trenérka dostává důvěru od německých majitelů a i kvůli poloze na severu Čech se orientuje právě na starty u sousedů.
10.06.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Pod svým dívčím jménem Natalie Arendsen patřila k úspěšným jezdkyním začátku tisíciletí. Vítězila s koňmi jako Quality, Korenbloem nebo Mainly High, pendlovala mezi českými a německými závodišti a nakonec dosáhla i na titul žokeje.

Teď rozbíhá Natalie Prošek novou etapu svého dostihového života. Spolu s manželem Tomášem se stará v severočeském Libově-Chuděrově o pětici plnokrevníků, od letošního roku již jako trenérka. Její domácí premiéru obstaral květnovým třetím místem v Mostě Direct Power, výrazně častěji však stáj cestuje na německá závodiště.

"Jsme kousek od Ústí nad Labem, a tak se hodně orientujeme na Německo. Nebráním se samozřejmě ani startům v České republice, ale němečtí majitelé chtějí přece jen běhat hlavně u nich doma," konstatuje Natalie Prošek.

 

Čtěte také: Jubileum Českého derby. Před 45 lety přišly boxy a jezdci upravili sed

 

Z pětice jejích svěřenců je nejznámější sedmiletý Kaisertaler. Dvojnásobný vítěz v Drážďanech má za sebou operaci oka a bude se chystat na starty ve druhé polovině sezony. Stall Carlsberg, za níž stojí Jens Schneider a členové vedení drážďanského závodiště Michael Becker a Jörg Düsterhöft, disponuje ještě čtyřletou hnědkou Auenqueen a stejně starým valachem Koenigem.

"Auenqueen je po Soldier Hollow a v práci se jeví dobře, jen ještě musí získat německý handicap. Koenig stále roste, v něm vidím také potenciál. Jeho čas přijde až tak v pěti letech," odhaduje trenérka.

Další německá stáj Dresdjany ČR má v Libově dvojici čtyřletých Direct Power a Lavand Parsi. Prvně jmenovaný syn Protectionista přišel od trenéra Andrease Wöhlera s vizitkou dvakrát umístěného v menších dostizích. V Mnichově loni na jaře obsadil druhou příčku za Mendocinem, který o půl roku později finišoval druhý v grupě 1 Grosser Preis von Bayern. V novém působišti se Direct Power uvedl umístěními v Hannoveru a Mostě.

"Zatím jsme malá rodinná stáj, o koně se staráme spolu s manželem Tomášem, který jezdí parkury. Kromě plnokrevníků máme i parkurové koně. Prostor pro zvětšování stáje určitě je, budeme teď dělat jízdárnu a v příštím roce bychom chtěli přistavět další boxy," nastiňuje Natalie Prošek.

Mezi oběma částmi stáje vidí do budoucna možné průniky, například bývalí dostihoví koně by mohli po skončení kariéry najít uplatnění v parkurech. Aktuálně tráví na severu Čech svou penzi například populární Loulou’s Jackpot,  trojnásobný německý vítěz.

"Máme velké výběhy a pastviny, celkem asi 70 hektarů, kde koně tráví hodně času a jsou spokojení," pochvaluje si trenérka.

Comeback? Možná v parkurech

Jezdeckou kariéru ukončila v roce 2017, šestnáct let po svém dostihovém debutu na bělce Debbie v Mostě. Padesáté vítězství slavila s českým odchovancem Izidorem v Drážďanech. Sama dnes tuto kapitolu považuje již za uzavřenou.

"Měla jsem toho tenkrát už plné zuby, v Německu jsem hodně jezdila v práci a každý víkend na dostizích. Po porodu jsem se plánovala vrátit, ale už k tomu nedošlo. Chtěla jsem mít svůj klid. Když má člověk dítě, je přece jen opatrnější," ohlíží se s odstupem času.

Veškeré jezdecké ambice a sny si podle svých slov splnila. "A své sny si plním dosud. Vždycky si jdu za tím, co chci. Dostihový comeback vylučuji, ale je možné, že příští rok začnu jezdit parkury, i když jen jako hobby," uzavírá Natalie Prošek - Arendsen.

Foto: poskytla Natalie Prošek