Nagano Gold ve stopách Meandra? Vyspěl a je ve velké pohodě, říká Luka

ikonka

Nagano Gold se v sobotu poprvé v kariéře představí na německé blacktype scéně. Ve výborně obsazené Ceně Evropy ho pojede Theo Bachelot, podle sázkové kanceláře Racebets je šestiletý hřebec stáje Syndikát V3J třetí šancí dostihu
14.08.2020 16:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Zvítězil na listed úrovni v pařížském Longchamp, sahal po vítězství na Royal Ascotu a běžel v nejbohatším evropském dostihu Ceně vítězného oblouku. V sobotu brzy odpoledne se šestiletý Nagano Gold pokusí zaútočit na metu, která mu zatím ve výčtu úspěchů chybí - vítězství v grupě 1.
 
Kůň roku 2019 změří v Ceně Evropy síly s ostříleným Barney Royem z Godolphinu, vítězkou Tattersalls Stakes Dame Malliot či letos poprvé startujícím německým derby-vítězem Laccariem. Do sedla hvězdy Syndikátu V3J se po téměř dvou letech vrátí Francouz Theo Bachelot.
 
"Úspěch v grupě 1 má obrovskou prestiž a pro mě osobně zůstává nejvýš právě sportovní stránka. Německo a vytrvalci je kombinace, která má zvuk v celém dostihovém světě. Proto beru start v Kolíně nad Rýnem jako něco, co by nám ještě před pár lety připadalo nemyslitelné," říká trenér Václav Luka mladší.
 

Stanislav Chudáček: Dostihy jsou radost, znovu jsem se pustil do chovu

 
Podle kursů společnosti Racebets je český zástupce třetí šancí za dvojicí Angličanů, v pátek odpoledne byl k mání za 5:1. "Nejvíce se mi v dostihu líbí Dame Malliot, která chodí relativně tempařsky. Pro Barney Roye není 2400 metrů úplně jeho distancí, ale počítám, že Charlie Appleby a Godolphin dobře vědí, co dělají. Nedokážu úplně odhadnout, jak se vyvine průběh dostihu. Nejspíš bude rychlá dráha, ale to nám nijak nevadí," míní Luka.
 
Už na jaře měl trenér pocit, že se Nagano Gold možná dostává do zatím životní formy. Tento dojem se zhmotnil na konci června, kdy hřebec při letošním debutu doběhl těsně druhý v Grand Prix de Saint-Cloud na stejné úrovni a distanci jako sobotní start.
 
"Z hlediska jeho projevu a vyspělosti si to stále myslím a doufám, že to ještě potvrdí. Zdá se být více usazený a lépe se s ním pracuje. Možná klame tělem, ale navenek působí ve velké pohodě. Samozřejmě každý dostih je jiný a my se Nagana celou dobu snažíme předělávat na styl francouzských dostihů. Teď ho však čeká něco úplně odlišného," podotýká Luka.
 
Bachelot: Společná zkušenost se počítá
 
Určující bude jako obvykle průběh dostihu, zejména jeho úvodní fáze. "Rozhodne prvních 500 metrů, jestli se ho podaří usadit a sednout si na pozici. Věřím, že by to neměl být francouzský dostih. Budeme volit spíše defenzivnější taktiku, vzhledem k jeho složitosti se nechci pouštět do ničeho riskantního," dodává.
 
Tomuto záměru odpovídá i volba žokeje. Hnědákův oblíbený jezdecký partner Christophe Soumillon pro sobotní mítink nebyl k dispozici, a tak Luka sáhl po svém dřívějším častém spolupracovníkovi Theovi Bachelotovi. Pátý muž letošní francouzské statistiky jel Nagano Golda dvakrát - v sezoně 2018 spolu lehce zvítězili v listed ve Vichy a následně byli čtvrtí v Grand Prix de Deauville.
 
"Na možnost angažmá se poptávala řada jezdců včetně špičkových Němců, ale Theo na něm přece jen opakovaně seděl a dokázal s ním už vyhrát. Je pravda, že to je relativně dávno a Nagano mezitím prodělal nějaký vývoj, ale ta zkušenost se podle mého názoru stále počítá," je přesvědčen Luka.
 
Cena Evropy patřila zejména v 60. a 70. letech k největším a nejslavnějším evropským rovinovým dostihům, mimo jiné i díky tomu, že představovala jednu z hrstky platforem, kde měřili síly se západoevropskou elitou také koně z tehdejšího východního bloku. V letech 1965 až 1967 se zde prosadil sovětský Anilin s Nikolajem Nasibovem, dodnes jediný trojnásobný vítěz Ceny Evropy. Ještě v sezoně 1978 triumfoval Aden pod Alexanderem Čugujevcem, o dva roky později zvítězil v německém pronájmu běhající Polák Pawiment. Později se do listiny vítězů zapsaly hvězdy jako Monsun, Lomitas, Mamool, Youmzain a v roce 2013 také Meandre, kterého tehdy připravoval Arslangirej Šavujev.
 

Equinews: Zariyannka klasickou vítězkou, v Pardubicích vládl Myška

 
S postupující globalizací a dalšími změnami mezinárodní význam Ceny Evropy postupně klesal a v posledních sezonách se kvůli svému termínu konání relativně brzy po Velké ceně Badenu a dva týdny před Cenou vítězného oblouku těšila spíše menšímu zájmu.
 
Pořadatelům v Kolíně nad Rýnem však nabídla nečekanou šanci letošní pandemie. Cena Evropy se kvůli ní běží o měsíc dříve než obvykle, což se navzdory snížené dotaci 77 500 eur postaralo o jeden z nejlépe obsazených ročníků poslední dekády. Kvůli trvajícím restrikcím ho bude v ochozech sledovat jen několik stovek diváků, omezený počet vstupenek byl vyprodán už před dostihovým dnem.
 
Letošní vrchol? Velká cena Badenu
 
Zatím jediným vítězným Čechem je Filip Minařík, který se aktuálně nachází v rekonvalesceni po těžkém pádu ze začátku července v Mannheimu. Cenu Evropy získal před patnácti lety na výborné Gonbardě.
 
Z koní v českém tréninku se zatím v grupě 1 na německé půdě prosadili pouze dva. Kromě zmíněného Mendra to byl Darsalam v Rheinland-Pokalu, konaném shodou okolností také v Kolíně nad Rýnem. Václav Luka se netají ambicí pokusit se na bilanci obou hvězd navázat.
 
"Za hlavní cíl Nagano Golda v letošní sezoně považuji Velkou cenu Badenu. Start v Ceně Evropy do tohoto záměru zapadá lépe než původně rovněž zvažované Deauville," uzavírá Luka.
 
 
Foto: Facebook Luka Racing