Na složení týmu v Tokiu budou mít vliv jezdci. Opatrný má nového koně

ikonka

Ve středu 15. ledna proběhla v Číčovicích u Prahy reprezentační schůzka, z které vyplynuly podrobnosti o tom, jak by měl probíhat výběr členů českého parkurového týmu pro olympijské hry v Tokiu. Složení výrazně ovlivní samotní jezdci.
19.01.2020 11:24  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB

 
Co vše se projednávalo při reprezentační schůzce parkurových jezdců se zástupci skokové komise České jezdecké federace v návaznosti na informaci o přidělené kvóty pro český tým na olympijské hry v Tokiu? Hlavním tématem byly plány pro nacházejících pět měsíců, během nichž si musí někteří jezdci a koně splnit minimální kvalifikační požadavky způsobilosti pro účast na olympijských hrách, resp. způsob, jak nakonec dojde k výběru čtyř dvojic, jež do Japonska nakonec odletí. 
 
Pojďme však vše shrnout postupně tak, jak jsou informace zapsány ze zápisu ze schůzky skokové komise s reprezentanty konané ve středu 15. ledna v Číčovicích na Praze – západ. 
 

Jiří Skřivan: Koordinátorem příprav na olympiádu bude Bohumil Rejnek

Hned v úvodu Jiří Skřivan, viceprezident pro sport ČJF a člen skokové komise, přivítal jezdce a hosty. Pogratuloval jezdcům k olympijské kvalifikaci a oznámil příslib financí na podporu olympijské přípravy. Dále oznámil, že koordinátorem přípravy odletu atletů na olympijské hry bude Bohumil Rejnek, člen Výkonného výboru České jezdecké federace pro vnější vztahy. Markéta Šveňková, členka skokové komise, jež byla šéfkou ekipy při olympijské kvalifikaci v Budapešti, by měla nadále plnit jezdcům informační servis. Jezdci následně Markétě Šveňkové předali připravený květinový dar za veškerou práci, kterou doposud pro tým vykonávala při zajišťování reprezentačních výjezdů. Zároveň všichni jednohlasně vyjádřili žádost, aby právě Markéta Šveňková zajišťovala nadále organizační servis a doprovod týmu při startu na olympijských hrách v Tokiu 2020.
 
V zápisu ze schůzky je též orientační plán závodů jednotlivých jezdců a koní před případným odletem do Japonska. Zuzana Zelinková s Calerim plánuje v březnu a v dubnu startovat s Calerim na závodech v Itálii, kde by ráda absolvovala i čtyřhvězdičkové závody. V květnu plánuje jet do Mannheimu, v červnu do Wiesbadenu a počítá se společným výjezdem do Sopot. Ondřej Zvára se chystá s Cento Lanem a Quimerem do španělské Olivy, také do Wiesbadenu a v plánu má účast na pětihvězdičkových závodech především s Quimerem.
 

Nová reprezentační dvojice Aleš Opatrný a Gentlemen VH Veldhof

Velkou zajímavostí v zápisu ze schůzky je jméno koně Gentlemen VH Veldhof v kolonce u Aleše Opatrného. Tento třináctiletý belgický valach startoval doposud s jezdcem Davidem Simpsonem a do povědomí české jezdecké veřejnosti se výrazněji dostal před listopadovým mítinkem Global Champions Prague PlayOffs, kde díky rodině Vítkových, resp. prostřednictvím Victory Teamu Prague, měl odstartovat s Barborou Tomanovou. Nakonec z tohoto záměru sešlo a v pražské O2 areně se představil s Davidem Simpsonem. Podle zmíněného zápisu by však letos měl být k dispozici Alešovi Opatrnému pro možnost splnění kvalifikace pro účast v Tokiu vedle jeho současné stájové jedničky Forewera. Cílem Opatrného je si s oběma splnit minimální kvalifikační požadavky způsobilosti a později se uvidí, zda bude vhodnější tréninková příprava, nebo účast na dalších závodech. Samozřejmě ani on by neměl chybět na společném výjezdu do Sopot. 
 
Anna Kellnerová by si ráda splnila kvalifikační limity s koňmi Catch me If You Can a Classic, aktuálně je má se Silverstonem G. Již v lednu odjíždí na závody do Španělska na Sunshine Tour. Plánuje také účast na mítincích v Portugalsku či Itálii, z větších závodů uvedla Mannheim a Hagen. Dalšími zájemci o účast na olympijských hrách jsou Emma Augier De Moussac (Diva) a o splnění kvalifikačních požadavků se pokusí ještě Kamil Papoušek (Warness).
 
Členům reprezentačního A-kádru byl navržen start na konci května na CSIO v Dánsku, kde jsou tři kvalifikační parkury a o dva týdny později by se realizoval již zmiňovaný poslední společný start na CSIO v polských Sopotech. To se koná od 11. do 14. června. Zajištěním účasti týmu byla pověřena Markéta Šveňková, jež by měla zároveň prověřit možnosti zajištění individuální divoké karty na závody 4* a 5* úrovně přes Mezinárodní jezdeckou federaci, s odůvodněním, že se naši jezdci dozvěděli o možnosti startu na olympijských hrách v pozdějším termínu. Anna Kellnerová nabídla možnost využít svých kontaktů a zajistit start na pětihvězdičkových závodech v Hagenu. 
 
Ondřej Zvára připomněl, že se soutěže v Tokiu pojedou za umělého osvětlení, proto by bylo dobré, aby jezdci absolvovali v průběhu sezony závody, kde bude možnost startu ve večerních hodinách za umělého osvětlení. Aleš Opatrný navrhl, že může v případě zájmu domluvit v Rakousku společný trénink na závodišti s umělým osvětlením.
 

Aleš Opatrný preferuje do týmu Caleriho a Silverstona G

Později již došlo na všemi očekávaný návrh interního nominačního systému na složení týmu pro olympijské hry. Jarmila Beranová upřesnila, že na olympijských hrách startují v týmu tři dvojice a výsledky všech se započítávají, což znamená, že v případě nedokončení jedné dvojice je celý tým vyloučen. Aleš Opatrný vyjádřil názor, že když budou koně i jezdci zdravotně v pořádku a v dobré výkonnostní kondici, je nutné nominovat tým tak, aby soutěž dokončil. To znamená preferovat koně, o který již nyní víme, že nikdy nezastaví a vždy se snaží kurz dokončit. To je podle jeho názoru nyní Caleri a Silverstone G, jejich zdravotní i výkonnostní načasování bylo vždy bezvadné. O dalších koních by měla rozhodnout následná příprava, plnění kvalifikací a zdravotní stav.
 
Ze strany Markéty Šveňkové zazněl návrh stanovit nějaký koeficient co se týká výsledků dané dvojice na určených závodech, které si jezdci stanoví a vycházet při nominaci od aktuální výkonnosti dvojice a dále zajistit prohlídku všech koní po zdravotní stránce nezávislým veterinářem, aby byla jasná zdravotní kondice koní. Ondřej Zvára dává přednost tomu, aby byl již nyní stanoven pevný a jasný nominační klíč, aby nedošlo mezi jezdci k neshodám později. Jiří Skřivan přišel se šalamounským návrhem, že při absenci osobnosti reprezentačního trenéra, který by měl konečné slovo o nominaci „musíme použít kolektivní rozhodnutí celého týmu,“ které poté skoková komise navrhne a Výkonný výbor ČJF schválí. Jarmila Beranová konstatovala, že nyní je rozhodování předčasné a navrhuje ještě jednu schůzku v průběhu přípravné sezony zhruba v půlce května, při níž by se vybral tým, který pojede do Sopot a poté se před uzávěrkou přihlášek na olympijské hry (19. 6.) definitivně rozhodnulo. Před tím by měli koně absolvovat veterinární prohlídky, jejichž konkrétní průběh bude ještě diskutován.
 

Parkurový tým pro Tokio: Názor jezdců bude mít velkou váhu 

Každopádně návrh, jak nominovat olympijské účastníky zní následovně: Každý z jezdců a členů skokové komise navrhne tři startující a jednoho náhradníka. Bude přihlédnuto na zdravotní stav koní, jejich připravenost, výsledky v průběhu sezony a výsledky při Poháru národů v Sopotech. Přihlížet se bude i k názoru jezdců, koho si sami určí do týmu. Navržená jména budou seřazena do tabulky a nominace vyplívající z této tabulky bude předložena Výkonnému výboru ČJF ke schválení. Navržený náhradník musí na olympijské hry odcestovat spolu s ostatními a být připraven odstartovat v případě zranění nebo jiné indispozice koně či jezdce základního týmu. Na olympijských hrách je i možnost výměny dvojice mezi jednotlivými koly.
 
Dále se při reprezentační schůzce diskutovalo mj. o nutnosti zařazení jezdců do antidopingového programu ADAMS od 1. února. Od tohoto data musejí být atleti kdykoliv k dispozici k odběrům na testy. Koně registrovaní u FEI mohou být také kdykoliv a kdekoliv odebráni k testům, proto musejí mít medikační deník, do kterého bude veterinář zaznamenávat veškeré aplikace. Kdo potřebuje terapeutické medikace, je možnost zajistit terapeutickou výjimku. Domlouvalo se také společné focení týmu. Na jednoho jezdce budou akreditování ošetřovatel, veterinář a dva majitelé koní. Bohumil Rejnek byl požádán, aby prověřil možnost zařízení akreditace pro koordinátora (vedoucího týmu), kováře, trenéra a partnery. Bylo oznámeno, že každý jezdec má nárok na zakoupení dvou vstupenek pro doprovod. Anna Kellnerová ještě informovala, že od určitého termínu nemohou sponzoři propagovat svého sportovce jako účastníka olympijských her. Markéta Šveňková byla pověřena k prověření informace o prezentaci sponzorů před a v průběhu Her. Byla také požádána prověřit u ČJF možnost nechat zpracovat sponzorem funkční závodní vybavení jezdců, a to kvůli letním teplotám v Tokiu, které se pohybují kolem 39°C.