reklama 11C

Na slovíčko s účastnicí ME Barborou Kamírovou

ikonka

Reprezentantka všestrannosti Barbora Kamírová závodila v roce 2018 naposledy mezi mladými jezdci. Využila toho a s touto kategorií se rozloučila i účastní na mistrovství Evropy. Jak vzpomíná na uplynou sezonu a jaké plány má při vstupu mezi seniory?
03.01.2019 15:30  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Jak vzpomínáte na uplynulou sezonu?

Asi bohužel nemůžu říct, že to byla zrovna nejvydařenější sezona, i když o velké závody nebyla nouze. Nejvíce mě mrzí zakončení sezony, kdy jsme poprvé s Vanessou zkusily 3*, ale skončily jsme v krosu. Co ale bylo velmi pozitivní, že obě mladé kobylky si poprvé vyzkoušely úroveň jedné hvězdy, a to úspěšně. A taky jsem ráda, že jsme celou sezonu přečkali všichni bez zdravotních problémů.

 

Byla pro vás úspěšnější než ty předešlé?

Dá se říci, že ano, protože Vanessa byla v dobré zejména fyzické kondici a mohla závodit celou sezonu. Bohužel tomu tak v předešlých letech nebylo.

 

Zaměříme se na váš start na mistrovství Evropy. Jak náročné se tam bylo vůbec dostat? Byly kvalifikační podmínky velice náročné?

Kvalifikační podmínky pro nás nebyly jednoduché zejména proto, že nebylo moc míst, kde by byla vypisována soutěž CCI**. Další překážkou byla dlouhá zdravotní pauza v průběhu předešlé sezony, takže nám plnění kvalifikace zbylo až na jaro 2018. Nakonec jsme se rozhodli jet do polských Sopot, kde jsme si ji vyjeli.

 

Byl start na evropském šampionátu tím opravdu hlavním cílem pro sezonu 2018? Od kdy jste plánovala účast na tomto mítinku?

Jak jsem již psala v předešlé otázce, Vanessa měla minulou sezonu zdravotní problémy, proto dlouho nebylo jasné, jestli na to bude dostatečně připravená, takže to až do konce bylo otevřené a rozhodně jsme to nechtěli lámat přes koleno. Ale jinak to byl samozřejmě hlavní cíl a snažili jsme se udělat vše pro to, aby byla v pořádku a v co nejlepší kondici.

 

Co bylo před samotným odjezdem nejnáročnější?

Nejnáročnější bylo skloubit zkouškové období s tréninkem, ale nakonec vyšlo naštěstí oboje.

 

Když si vzpomenete na průběh mistrovství Evropy 2018, co vás jako první napadne?

Asi první, na co si vzpomenu, je můj nepovedený parkur.

 

Můžete zhodnotit celkový průběh a organizaci evropského šampionátu?

Byly to obrovské závody, kde se jely soutěže drezury, parkuru i všestrannosti, každé v několika kategoriích. Zvládnout všechno najednou bez problémů je asi celkem bez šance, jen se bohužel problémy týkaly i všestrannosti, kdy asi největším problémem bylo, že jsme neměli moc místa na opracování. Bylo pro všechny jen jedno malé kolbiště, kam se ještě nemohlo, když se jely první drezury. Nakonec narychlo vyrobily obdélník na trávě u krosové dráhy. Další nepříjemný fakt byl, že parkoviště pro velkou část závodníků bylo vzdálené více než 2 km od závodiště a vedla k němu relativně frekventovaná silnice, takže ani z hlediska bezpečnosti to nebylo zrovna ideální. Ale kromě těchto věcí byla organizace dobrá a nic dalšího jsem nezaregistrovala.

 

Překvapila vás náročnost soutěží?

Je to mistrovství Evropy a vrchol sezony pro většinu jezdců, kteří se jí účastní, takže se nedá očekávat nic jednoduchého. Soutěže byly velmi náročné, ale samozřejmě odpovídající úrovni.

 

Někteří jezdci často říkají, že si na akce typu mistrovství Evropy jedou sbírat především zkušenosti. Co vy a zkušenosti z evropského šampionátu?

Každý závod přináší spoustu zkušeností, ať už dobrých nebo špatných. To je to, co nás posune dopředu. Ale vzhledem k tomu, že to pro mě nebyl první takový závod, tak jsem doufala v lepší výsledek, než který nakonec přišel.

 

Musela jste oželet účast na nějakých jiných oblíbených závodech kvůli přípravám a samotné účasti na mistrovství Evropy? Jak hodně jste podřídila sezonu tomuto sportovnímu vrcholu?

Na jaře jsem kvůli přípravě a snaze udělat si kvalifikace neměla moc času na mladé kobyly. Také se týden po ME konalo MČR, kam Vanessa jet nemohla, ale naštěstí jsem ho kvůli tomu nemusela oželit. Jen příprava na to nebyla kvůli mistrovství Evropy ideální.

 

Jaké jsou cíle pro rok 2019? Bude něco, co by mohlo letošní start na ME překonat v důležitosti?

Vzhledem k tomu, že přecházím do seniorské kategorie, tak se nemůže o ME ani uvažovat. Důležité bude MČR, které se bude konat u nás na Borové, takže bude snaha nejen o to, připravit kobyly, ale i o to, aby bylo zvládnuté vše organizačně a aby si jízdy u nás mohli všichni užít.

 

S jakými koňmi se na vás můžeme v sezoně 2019 těšit? Lze očekávat nějaké změny na pozici stájové jedničky, příp. dalších členů vašeho koňského týmu?

Vzhledem k studiu si nemůžu dovolit rozšířit stáj, takže složení na další sezonu bude stejné jako při té letošní.

 

Jak se budete chystat na sportovní vrchol sezony 2019 a jaké cíle jste si pro něj stanovila?

Zejména bych se chtěla zaměřit více na parkurové závody, protože parkur byl celou sezonu největší problém. Jinak se budu chystat s mladými kobylkami na mezinárodní závody. Vrcholem bude MČR, přípravy nebudou asi nijak zvláštní než na jiné závody v této úrovni.

 

Jak máte naplánovanou zimní přípravu? Uvidíme vás na nějakých halových mítincích v ČR nebo v zahraničí?

Sezonu začnu asi o něco později, protože přes zimu se chystám na školní stáž do Estonska, takže účast na halových závodech budu muset vypustit.

 

Jaké přání byste chtěla, aby se během sezony 2019 splnilo?

Ráda bych, aby se povedlo MČR zejména organizačně. Samozřejmě dobrý výsledek k tomu by byl vítaný.

 

Kdo vám při vašich jezdeckých aktivitách nejvíce pomáhá a komu byste chtěla touto cestou poděkovat?

Největší podporou jsou samozřejmě rodiče, kteří mě ve sportu podporují a snaží se udělat vše pro to, abych se dostala na velké závody a získávala zkušenosti i na zahraničních závodech, což není jednoduché ani psychicky, ale zejména finančně. Jsem jim za to velmi vděčná a moc jim za to děkuji!

 

Foto: archiv jezdkyně




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE