reklama 11D

Na slovíčko s účastnicí ME Annou Helebrantovou

ikonka

V kategorii dětí se v roce 2018 vydala reprezentovat Českou republiku na mistrovství Evropy ve skocích také Anna Helebrantová. Jak sama prozradila, má za sebou dosud nejkrásnější sezonu, kdy si navíc splnila svůj sen. A jaké má další plány?
26.12.2018 09:30  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Jak vzpomínáte na uplynulou sezonu?

Byla pro mě tou nejkrásnější, kterou jsem zatím zažila.

 

Byla pro vás úspěšnější než ty předešlé?

Každá sezona pro mě byla nějakým způsobem úspěšná, ale v této jsem získala nejcennější umístění.

 

Zaměříme se na váš start na mistrovství Evropy. Jak náročné se tam bylo vůbec dostat? Byly kvalifikační podmínky velice náročné?

Od začátku nás bylo v týmu jen 6 dětí a pět může jet na ME. Bohužel se na kontrolních závodech v Poděbradech zranila kobylka Elišky Hasnédlové, a tím byl konečný tým určený jasně.

 

Byl start na evropském šampionátu tím opravdu hlavním cílem pro sezonu 2018? Od kdy jste plánovala účast na tomto mítinku?

Po úspěšné sezóně 2017 jsem samozřejmě začala o ME přemýšlet, ale nerada přemýšlím takhle dopředu. Kdykoliv se koni nebo mně může něco stát a všechny ambice se rozplynou. Po absolvované zimní přípravě a začátku sezony jsem samozřejmě doufala, že by to mohlo na ME vyjít, ale vzhledem k tomu, že jsem sedlala velmi mladého a nezkušeného koně, dala jsem si za cíl absolvovat přípravné závody s tím, že uvidíme, jak nám to půjde.

 

Co bylo před samotným odjezdem nejnáročnější?

Připravit koně na velmi dlouhou cestu.

 

Když si vzpomenete na průběh mistrovství Evropy 2018, co vás jako první napadne?

Krása, účast na ME byl můj sen a nikdy jsem nevěřila, že by se mi mohl někdy splnit.

 

Můžete zhodnotit celkový průběh a organizaci evropského šampionátu?

Organizace byla až na nějaké drobnosti výborná.

 

Překvapila vás náročnost soutěží?

Příliš ne, soutěže mi nepřišly nijak zvlášť vysoké, ale byly velmi technické. V kombinaci s travnatým povrchem a nerovností kolbiště to bylo náročné, ale můj kůň Epo skákal na trávě ještě lépe. :)

 

Někteří jezdci často říkají, že si na akce typu mistrovství Evropy jedou sbírat především zkušenosti. Co vy a zkušenosti z evropského šampionátu?

Byla jsem nadšená, že zde budu moct startovat a účast ve finále byla už jen opravdu třešnička na dortu. Nikdy si před soutěží neříkám, že se jdu pouze zúčastnit, ale samozřejmě vyhrát. :)

 

Musela jste oželet účast na nějakých jiných oblíbených závodech kvůli přípravám a samotné účasti na mistrovství Evropy? Jak hodně jste podřídila sezonu tomuto sportovnímu vrcholu?

Žádné mé oblíbené závody jsme nevynechali, naopak jsem byla z mnoha mezinárodních startů nadšená. V druhé půlce sezony jsem se jen nezúčastnila MČR 2018, protože jsme chtěly složit tým do Poháru národů na CSIO v Šamoríně.

 

Jaké jsou cíle pro rok 2019? Bude něco, co by mohlo letošní start na ME překonat v důležitosti?

Hlavním cílem pro tuto sezonu bude získávat zkušenosti na úrovni 140 cm, např. v U25 při ČSP a určitě bychom se chtěli účastnit i nějakých zahraničních závodů.

 

S jakými koňmi se na vás můžeme v sezoně 2019 těšit? Lze očekávat nějaké změny na pozici stájové jedničky, příp. dalších členů vašeho koňského týmu?

Mojí stájovou jedničkou i nadále zůstává Epo Van De Achterhoek Z, doplňovat ho bude 6letá klisna Greta SW a 10letá klisna Chepetka.

 

Jak se budete chystat na sportovní vrchol sezony 2019 a jaké cíle jste si pro něj stanovila?

Příprava bude probíhat jako na všechny předešlé sezóny a výborné by bylo se umístit v nějakém kole U25 při ČSP.

 

Jak máte naplánovanou zimní přípravu? Uvidíme vás na nějakých halových mítincích v ČR nebo v zahraničí?

Ještě tento rok jsme se velmi úspěšně účastnili halových závodů v rakouském Ebreichsdorfu a německých Cáchách a nemáme v plánu závodit při halový mítincích v ČR.

 

Jaké přání byste chtěla, aby se během sezony 2019 splnilo?

Především, abych byla já i moji koně zdraví po celou sezónu.

 

Kdo vám při vašich jezdeckých aktivitách nejvíce pomáhá a komu byste chtěla touto cestou poděkovat?

Chtěla bych poděkovat mé rodině, především mamince Lauře, trenérům Davidu Fialkovi a Romaně Hájkové, nejlepší stájové kolegyni Veronice Krajníkové, panu doktorovi Brátovi a paní doktorce Dvořákové, kteří Epa udržují v dobrém fyzickém stavu a samozřejmě všem, kteří nás po celou sezonu podporovali a drželi nám palce. DĚKUJI!

 

Foto: archiv jezdkyně




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE